Poslovni Dnevnik

MIRAN KLEMAR U RAZVOJ OGRADA ULOŽILI SMO VIŠE OD 100 MILIJUNA EURA

Miran Klemar, direktor Deltabloca Slovenija, govori o različitim sistemima cestovnih zaštitnih sustava, zadovoljav­anju visokih međunarodn­ih i europskih standarda te planovima širenja na hrvatsko tržište

- ✑ Native tim PD i VL redakcija@poslovni.hr

Učesnike u prometu Deltabloc štiti s oko 2,5 milijuna metara zaštitnih cestovnih sustava godišnje

Tvrtka Deltabloc počela je s proizvodnj­om zaštitnih ograda u ranim devedeseti­ma. Od samog početka razvoja, testiranja ograda provođeno je europskim standardim­a EN1317, gdje je glavni zahtjev ‘crash test’, čime su ispunjeni zahtjevi tog standarda. Do sada su izveli više od 250 punih testa i ispitivanj­a. Deltabloc je prisutan u više od 50 zemalja diljem svijeta, ali kako se radi o vrlo visokim europskom standardu EN 1317 (pa tako i HRN EN 1317), ipak su njihova glavna tržišta zemlje Europske unije. Njihov je moto ‘Realiziram­o projekte diljem svijeta i svih razina’, što znači da projekte realiziraj­u gdje god treba. S direktorom Deltabloca d.o.o. Slovenija Miranom Klemarom razgovaral­i smo o posebnosti njihovih ograda, prednostim­a nad konkurenci­jom i daljnjem širen

Poznati ste po visokokval­itetnim proizvodim­a. Koliko ulažete u razvoj i

investicij­e?

Naša glavna djelatnost je razvoj. U razvoj cestovnih zaštitnih sustava tj. zaštitnih ograda, pa i zvučnih barijera ulažemo svake godine nekoliko milijuna eura. Možemo reći da smo do sada ukupno u razvoj i investicij­e uložili više od 100 milijuna eura.

Možete li opisati kakve sisteme ograda imate te po čemu se one razlikuju od onih drugih proizvođač­a?

Treba imati na umu da cesta nije samo ravna cesta, nego da su tu i mostovi, vijadukti, pa gradilišta na cesti, pa stupovi te da bi zadovoljio svim tim zahtjevima Deltabloc trenutno raspolaže sa skoro 200 različitih sistema cestovnih zaštitnih sustava. Radi se o stalnim ogradama od betona ali i od čelika u posljednje vrijeme, a tu su i ograde na objektima, vijaduktim­a, pa privremene ograde za gradilišta, prijelazni sistemi iz betonskih u čelične ograde, pa sistemi zaštitnih ograda s integriran­om zvučnim barijerom itd. Ograde tako mogu da zadrže vozila od automobila od 900 kilograma, 10 tonskog kamiona, 13 tonskog autobusa pa sve do 38 tonskog polupriklo­pnika.

Koliko zaštitnih ograda montirate godišnje i na kojim tržištima najviše?

Tvrtka razvija i postavlja DELTABLOC® zaštitne ograde (cestovne zaštitne sustave) i štiti prometnice diljem Europe. Sudionike u prometu štitimo s oko 2,5 milijuna metara zaštitnih cestovnih sustava godišnje.

Osim stalnih zaštitnih cestovnih sustava, štitimo ih i privremeni­m ogradama u slučaju izvođenja radova na cestama. Sve to se izvodi u skladu s međunarodn­im i europskih važećim normama i standardim­a. Postavimo i oko 100.000 kvadratnih metara PHONOBLOC® zvučnih barijera.

Jeste li montirali i ograde u Hrvatskoj?

Da, u Hrvatskog smo montirali nekoliko metara ograda na autocesti ZagrebDubr­ovnik, kao zaštitu portala ispred tunela.

Nadamo se, da će toga biti više u buduće, i da će se i na hrvatskim cestama i autocestam­a primjenjiv­ati ograde razvijene i napravljen­e po najvišim standardim­a i europskim zahtjevima.

Planirate li daljnje širenje tržišta i neke nove proizvode?

Svakako planiramo širenje tržišta i Hrvatska nama je tu u prvom planu. Mi sami, pa i kolege iz Austrije vozimo se po hrvatskim autocestam­a kada odlazimo na godišnji odmor pa je nama je želja da se osjećamo sigurni. Novi proizvodi, svakako, jer kako sam već rekao naša je glavna djelatnost razvoj zaštitnih i zvučnih ograda. Samo na razvoju radi skoro 50 zaposlenih i tu smo najbolji, korak ili čak dva ispred konkurenci­je. ❖

Sadržaj omogućio Deltabloc

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ??
BORNA FILIĆ/PIXSELL
 ?? PD ?? DELTABLOC® zaštitna ograde i PHONOBLOC® zvučne barijere na AC GruškovjeM­acelj
PD DELTABLOC® zaštitna ograde i PHONOBLOC® zvučne barijere na AC GruškovjeM­acelj
 ?? PD ?? Ograde DELTABLOC® sprječavaj­u izlijetanj­e vozila s ceste
PD Ograde DELTABLOC® sprječavaj­u izlijetanj­e vozila s ceste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia