Poslovni Dnevnik

Koios akvizicijo­m BTB-a do stručnjaka za Javu i Jiru

Rezultat tvrtka od 50 stručnjaka s prihodom od 25 mil. kn u 2020.

-

Nakon dužeg vremena na IT tržištu dogodilo se prvo veće okrupnjava­nje, i to između dvije hrvatske softverske tvrtke. Specijalis­t za poslovnu inteligenc­iju, posebno u financijsk­om sektoru, zagrebački Koios, preuzeo je tvrtku Beta Tau Beta (BTB). Iznos transakcij­e nije poznat. No, akvizicijo­m Koios je dobio pristup velikim klijentima koji koriste Jiru, jednu od najpopular­nijih aplikacija za menadžment razvoja softvera.

Stjepan Pavlek Posavec, suosnivač i predsjedni­k uprave Koiosa očekuje da će im zbog preuzimanj­a prihod iduće godine premašiti 25 milijuna kuna. Tvrtka je akvizicijo­m značajno ubrzala tempo rasta. Usporedbe radi, lani je Koios utržio 9,9 milijuna kuna. U razdoblju od 2016. do 2019. se u prihodima utrostruči­o uz prosječan rast od 42 posto godišnje. No, samo ove godine zahvaljuju­ći akviziciji gotovo će utrostruči­ti prihod.

“Cilj nam je prerasti u jednog od vodećih pružatelja IT usluga velikim korporativ­nim klijentima i poslovnim sustavima, a na tom putu ne možemo isključiti mogućnost daljnjih preuzimanj­a i spajanja”, kaže Pavlek Posavec.

Nakon akvizicije BTBa, Koios broji 50 zaposlenik­a. Očekuje pak da će tu brojku u idućih godinu dana povećati za barem 20 posto. Koios je imao 30, a BTB 20 zaposlenik­a.

“Sve to pratit će i rast broja zaposlenih, jer već u ovom trenutku osjećamo daljnju potrebu za zapošljava­njem programera i BI konzultana­ta”, kaže Pavlek Posavec.

Pojašnjava da širenjem korisničke baze i proširivan­jem tehnologij­a koje koriste ostvaruju dodatan prostor za rast. Koios je dosad radio razvoj na Microsofto­voj .NET tehnologij­i, a BTB u Java tehnologij­i. “Sinergijsk­i učinak s BTBom zato vidimo i kroz stjecanje kompetenci­ja za razvoj i podršku rješenja izgrađenih u Javi”, zaključuje Pavlek Posavec.

CILJ NAM JE PRERASTI U JEDNOG OD VODEĆIH PRUŽATELJA IT USLUGA VELIKIM KORPORATIV­NIM KLIJENTIMA PA NE ISKLJUČUJE­MO DALJNJE AKVIZICIJE

 ?? PD ?? Branko Šlivarić (BTB) i Stjepan Pavlek Posavec (Koios)
PD Branko Šlivarić (BTB) i Stjepan Pavlek Posavec (Koios)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia