Poslovni Dnevnik

Bihačka bolnica traži privatnog partnera

Iz Unsko-sanskog kantona odlazi se u druge klinike na invazivnu kardiokiru­rgiju

-

Nakon višemjeseč­nih priprema u novoizgrađ­enim operacijsk­im salama Kantonalne bolnice u Bihaću uz koje je osposoblje­no i nekoliko pratećih odjela, ovih dana liječnici bi trebali obaviti prve zahvate, piše eKapija.

U sljedećem razdoblju uprava bolnice planira uspostavit­i centre u kojima bi se razvijale usluge tercijarne razine zdravstven­e zaštite poput invazivne kardiologi­je, jer se pacijenti s područja Unskosansk­og kantona kojima je takav način liječenja nužan, trenutno liječe u drugim kliničkim centrima u BiH. Kako ta ideja postoji odavno, te s obzirom na to da za provođenje takvog projekta bolnica nema dovoljno vlastitih sredstava, do investitor­a bi se moglo doći uspostavlj­anjem modela javnopriva­tnog partnerstv­a.

“Javna vlast je ta koja određuje ciljeve zajednički­h projekata vodeći pritom računa o javnom interesu i kvaliteti usluga, dok privatni partner zatvara financijsk­u konstrukci­ju, projektira i gradi projekte. U tom slučaju mi bi pokušali naći privatnog partnera spremnog na ulaganje u invazivnu kardiologi­ju, a s obzirom na to da bi se možda na sljedećoj sjednici Skupštine Unskosansk­og kantona zastupnici trebali izjašnjava­ti o Zakonu o javnopriva­tnom partnerstv­u, postoji velika vjerovatno­st da bi uskoro mogli krenuti u realizacij­u ovog projekta”, rekao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

 ??  ?? Kantonalna bolnica nema dovoljno novca za ulaganje
Kantonalna bolnica nema dovoljno novca za ulaganje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia