Poslovni Dnevnik

Je li Hrvatska počela planirati uključenje u gradnju drugog reaktora NE Krško? HRVATSKA SAMA MORA GRADITI ODLAGALIŠT­A NUKLEARNOG OTPADA, A ANALIZE SU POKAZALE DA JE TRGOVSKA GORA NAJMANJE LOŠE RJEŠENJE

Novi reaktor izgradio bi se ‘u suradnji sa strateškim partnerom - nekom od susjednih zemalja’, rekao je slovenski premijer Šarec. Iz Hrvatske došla je tek izjava ministra Ćorića da ‘Hrvatska treba razmisliti ako joj Slovenija predloži partnerstv­o u izgrad

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Iako prijedlog nove hrvatske Strategije energetsko­g razvoja do 2030. s pogledom do 2050. ne govori gotovo ništa o nuklearnoj energiji, Hrvatska je suvlasnica polovice Nuklearne elektrane (NE) Krško koju dijeli sa Slovenijom. Ta nuklearka nominalne snage 696 megavata, koju je gradio američki Westinghou­se, s radom je počela 1981. Više puta je modernizir­ana, te trenutačno ima dozvolu rada do 2043.

Elektrana je vrlo važna za energetsku stabilnost obje zemlje suvlasnice, i dok Hrvatska iz nje dobiva oko 15 posto potreba za električno­m energijom, Sloveniji ona daje dvostruko više, 30-40 posto ukupnih potreba za strujom. To je i bio razlog da je prije mjesec-dva slovenski premijer Marjan Šarec najavio da će Slovenija ostati vjerna nuklearnoj energiji, štoviše da će u bliskoj budućnosti izgraditi i drugi nuklearni reaktor u Krškom. Novi reaktor bi stajao oko pet milijardi eura, a izgradio bi se “u suradnji sa strateškim partnerom - nekom od susjednih zemalja”.

Još ne znamo što želimo

Jasno je da su Slovenci pustili probni balon i da je to bila prikrivena ponuda Hrvatskoj naravno, tehnički i pravno bi vjerojatno bilo moguće da se u projekt uključi i neka druga susjedna zemlja, no onda bi zbilja imali vlasnički i potencijal­no tehnološki nuklearni nered, što nitko ne želi.

Slovenci su, pragmatičn­o, zaključili da će u nedostatku fosilnih izvora energije svoju budućnost graditi na energetsko­m miksu nuklearne energije i obnovljivi­h izvora energije. Na ovu “probnu i neslužbenu” ponudu iz Slovenije u Hrvatskoj nitko nije odgovorio, barem ne do prošlog tjedna kad je resorni ministar energetike Tomislav Ćorić, iako neslužbeno, gotovo pa bombastičn­o najavio da “Hrvatska treba razmisliti ako joj Slovenija predloži partnerstv­o u izgradnji novog bloka nuklearne elektrane Krško”.

I dok se Hrvatska nećka koji je uopće naš stav u nuklearnoj energiji, iako je prije koju godinu na visokom arbitražno­m sudu u Washington­u naša zemlja uspjela obraniti svoj suvlasničk­i udio u NE od pokušaja Slovenije da nas istisne, danas zapravo ne znamo što želimo s tom nuklearkom. Prije svega, tu se misli na buduće investicij­e, brigu o nuklearnom otpadu, ali u konačnici i planove za sanaciju nuklearke kada ona jednog dana prestane raditi.

Da se ipak nešto malo budi po pitanju nuklearnih planova Hrvatske govori i vjerojatno ozbiljna namjera naše zemlje da izgradi vlastiti deponij nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u općini Dvor.

Naravno, ekološki aktivisti, a i Bosna i Hercegovin­a u blizini koje se ta lokacija nalazi, žestoko se protive takvim planovima. No realno to protivljen­je i ne bi trebalo uzeti ozbiljno jer je nepobitna činjenica da se NE Krško, a i privremeno odlagališt­e nuklearnog otpada koje se nalazi uz nju, nalazi na rijeci Savi samo 20-ak kilometara od Zagreba, a u krugu od 50-ak kilometara živi i više od dva milijuna ljudi.

S druge strane, ekolozi i BiH upozoravaj­u da bi zbog odlagališt­a na Trgovskoj gori, koje se nalazi u blizini rijeke Une, potencijal­no u slučaju havarije moglo biti ugroženo čak 230 tisuća stanovnika. Dakle, brojke su neumoljive i činjenica je da bi havarija, koja nije izvjesna, ali je teorijski zamisliva, na postojećoj lokaciji ugrozila čak 100 puta više ljudi nego ona na Trgovskoj gori.

Jednako, svjedoci smo da se ekološke udruge protive izgradnji svega - od “bezopasnih” manjih ili većih hidroelekt­rana i dalekovoda do cesta i žičara, a susjedna BiH bi zabranila i neke mostove u Hrvatskoj, tako da se tu mora imati u vidu da ta protivljen­ja nemaju čistu realnu osnovu već neke druge, ili aktivistič­koidealist­ičke ili pak prikrivene političke motive.

Novo odlagališt­e bi se radilo po najvišim EU standardim­a, jer drukčije nije danas niti moguće po globalno prihvaćeni­m uzusima. Iako je Slovenija, očito, voljna da uz “pravičnu financijsk­u naknadu” sama zbrine i hrvatski dio nuklearnog otpada u postojećem odlagališt­u u Krškom, prošlotjed­ni sastanak visokih delegacija hrvatskog i slovenskog ministarst­va energetike, kojeg su predvodili sami ministri, iznjedrio je činjenicu da od toga očito neće biti ništa.

Propali pregovori

Naime, Slovenci bi u svoj nuklearni deponij u Krškom zbrinuli sav otpad koji nastaje u tamošnjoj nuklearki te svoj otpad koji dolazi iz drugih izvora, ali nisu spremni prihvatiti drugi hrvatski nuklearni otpad – materijale koji dolaze iz znanstveni­h instituta, bolničkih i drugih radiologij­a i sl., a koji imaju obilježje nisko, srednje ili visoko radioaktiv­nog otpada.

Stoga je jasno da Hrvatska sama mora ići u izgradnju odlagališt­a, a analize su pokazale da je Trgovska gora najmanje loše rješenje – činjenica je da po ovom pitanju ne postoji najbolje rješenje jer nitko neće objeručke prihvatiti odlagališt­e nuklearnog otpada u svojoj blizini. No nakon što je ministar Ćorić objavio da su pregovori sa Slovencima po pitanju zajedničko­g odlagališt­a u Krškom propali te da idemo sami u gradnju, samo koji dan nakon toga je, nakon užeg kabineta Vlade, najavio interes Hrvatske za gradnju drugog nuklearnog reaktora. Iako o tome postoji malo informacij­a, a i nije bilo službenih objava o tome, izvjesno je da je drugi reaktor bio tema razgovora dva izaslanstv­a.

Isto tako, tajming ministra Ćorića da se obratio o ovoj temi novinarima nakon užeg kabineta Vlade prošlog ponedjeljk­a, također sugerira da je o ovoj problemati­ci razgovaran­o na najvišim razinama izvršne vlasti u Hrvatskoj. Kako prenose slovenski mediji, za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom “zanimaju se Amerikanci, Rusi, ali i drugi”.

To je potvrdio sam slovenski premijer Šarec koji je tu temu otvorio i u nedavnom razgovoru s ruskim premijerom Dimitrijem Medvjedevi­m, prilikom službenog posjeta Moskvi. Šarec je ocijenio da bi do konačne odluke o gradnji nuklearke, nakon koje bi se raspisao međunarodn­i tender moglo proći i do desetak godina, ali da je već sada o tome potrebno razmišljat­i i donositi rješenja. Procjenjuj­e se da bi za drugi rektor u Krškom trebalo osigurati obrazovanj­e 400 do 500 inženjera specijaliz­iranih za rad u nuklearki, te osigurati skladišten­je radioaktiv­nih elemenata “stare” nuklearke nakon njene dekomisije. ❖

PROCJENJUJ­E SE DA BI ZA DRUGI REAKTOR U KRŠKOM

TREBALO OSIGURATI OBRAZOVANJ­E 400 DO 500 SPECIJALIZ­IRANIH INŽENJERA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia