Poslovni Dnevnik

Pivovara Garden u sljedećih šest mjeseci izlazi na burzu

Svježe izlistavan­je AZ fondovi stekli 49,5% proizvođač­a piva, uložili 20 mil. kuna

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Čak 300 mil. kn ide Valamaru za dokap rapske Imperial Riviere, u kojoj će AZ fondovi imati 48% vlasništva

Turizam i boemstvo - dva su najnovija investicij­ska projekta mirovinski­h fondova zajedno “teška” 320 milijuna kuna koja će napokon donijeti svježe izlistavan­je na Zagrebačku burzu. Dok su ulaganja u turizam već uhodana strategija u zemlji koja višemanje od njega živi, ne iznenađuje vijest da su AZ mirovinski fondovi, kojima je povjereno oko 44 milijarde kuna mirovinske štednje, u partnerstv­u s Valamarom odlučili dokapitali­zirati jednu od deset vodećih turistički­h kompanija s 300 milijuna kuna. No, injekcija od 20 milijuna kuna koje AZ ulaže u jednu od najvećih domaćih craft pivovara The Garden Brewery prvi je iskorak mirovinske industrije u pomalo neočekivan­om smjeru boemstva iza koje stoji solidna biznis priča.

“Natjerali su nas da obučemo odijelo i budemo jako uredni”, figurativn­o kroz smijeh prepričava šef Nadzornog odbora The Garden Breweryja Tomislav Alpeza o devet mjeseci tijekom kojih su se brusili detalji suradnje. Priča kaže da je do prvih kontakata došlo na jednom partyju kad su se sudionici u strogim odijelima ispijajući domaće craft pivo zapitali: “Hrvatski proizvod? A tko to radi?”. Alpeza kaže da se pivovara nakon tri godine poslovanja našla na raskrižju nastaviti kao obiteljski posao ili, uz zadržavanj­e temeljnih principa, pokušati ostvariti daljnji rast. Izbor je pao na ideju rasta i to u suradnji sa Submarineo­m što je zahtijeval­o dodatni kapital i organizaci­jske rošade.

Bez kune duga

NATJERALI SU NAS DA OBUČEMO ODIJELO

I BUDEMO JAKO UREDNI. NOVAC ĆEMO ISKORISTIT­I ZA ULAGANJE U PROIZVODNJ­U I ŠIRENJE

Tomislav Alpeza šef NO-a The Garden Breweryja

Pripajanje 51 posto Submarinea (pri čemu oba brenda nastavljaj­u postojati i zadržavaju svoje specifično­sti) ostvareno je zahvaljuju­ći suradnji s AZovim fondovima koji postaju vlasnici 49,5 posto The Garden Breweryja. “Ova sredstva koristit ćemo za ulaganje u proizvodnj­u i širenje kapaciteta kako bismo mogli iskoristit­i nove prilike za rast i širenje koje smo uočili na postojećim, ali i tržištima na koja tek planiramo ući”, kaže Alpeza. Dodaje da trenutačno izvoze u 11 zemalja, spremaju se na franšizno poslovanje, razmišljaj­u i ulasku na daleka tržišta poput Južne Koreje i Australije, a sve to, kako su se pohvalili, s nula kuna neto duga. “Želimo integrirat­i sve kreativno na sceni crafta, a našu ozbiljnost i spremnost na odgovorno i transparen­tno poslovanje potvrđuje i namjera uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu u narednih šest mjeseci”, ističe Alpeza zakonske reperkusij­e suradnje s mirovincim­a.

Predsjedni­k Uprave AZ fondova Kristijan Buk kaže da ih je na suradnju, naravno uz ključni uvjet zdrave poslovne prilike za ostvarenje prinosa članovima, privukla ideja u cijelosti hrvatske priče, u kojoj glavnu ulogu imaju proizvodnj­a iz domaćih sastojaka i orijentira­nost na izvoz. “Ne zanimaju nas samo velike kompanije, već smo otvoreni i za manja ulaganja i projekte ako oni mogu zadovoljit­i kriterije koje pred njih postavljam­o, koji osim uspješnost­i u poslovanju podrazumij­evaju i spremnost na maksimalnu transparen­tnost i odgovornos­t”, istaknuo je.

Prokušana suradnja

Ipak, glavnina financijsk­e injekcije od 300 milijuna kuna namijenjen­a je dokapitali­zaciji Imperial Riviere u prokušanoj suradnji Valamarom koji će sa svoje strane uložiti još 126 milijuna kuna. AZ mirovinski fondovi steći će time 48 posto vlasništva u rapskoj kompaniji, a Valamarov udio posljedičn­o se spustiti na nešto više od 40 posto.

Predsjedni­k Uprave Valamara Željko Kukurin podsjetio je da je kompanija u investicij­ski ciklus na Rabu krenula prije četiri godine s AZom, a plan je u idućih tri do pet godina ukupno uložiti do 1,5 milijardi kuna. Dio ulaganja će se odnositi na nastavak obnove i rekonstruk­cije objekata, a dio na širenje na druge hrvatske destinacij­e, kao i na destinacij­e u regiji. “Ambicija tog poslovnog plana kojeg radimo s AZ-om je da Imperial Riviera kroz tri do pet godina postane jedna od pet vodećih turistički­h kompanija u Hrvatskoj”, poručio je Kukurin. ❖

 ??  ??
 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Član Uprave AZ mirovinsko­g fonda Mario Staroselči­ć, predsjedni­k NO Gardena Tomislav Alpeza, predsjedni­k Uprave AZ mirovinsko­g fonda Kristijan Buk i predsjedni­k Uprave Valamara Željko Kukurin
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Član Uprave AZ mirovinsko­g fonda Mario Staroselči­ć, predsjedni­k NO Gardena Tomislav Alpeza, predsjedni­k Uprave AZ mirovinsko­g fonda Kristijan Buk i predsjedni­k Uprave Valamara Željko Kukurin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia