Poslovni Dnevnik

Najveći VC fond potiho se ‘udebljao’ za 3 mil. eura

Skupljaju kapital Nakon što im je EIF dao više od 30 milijuna eura, podržao ih i HBOR, dolaze drugi investitor­i

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Fil Rouge, koji je započeo s radom prije koji mjesec i već investirao oko tri milijuna eura, od ulagača je dobio još toliko i sad ‘teži’ 45 milijuna

Najveći startup VC fond u Hrvatskoj i prvi koji je počeo ulagati u startupe isključivo registrira­ne ovdje, Fil Rouge Capital, potiho se podebljao za tri milijuna eura (22,5 mil. kn), a zbog sve većeg interesa za startupe, izvjesno je da će rasti i dalje. Fil Rouge je umjesto 42 milijuna eura, s koliko je krenuo s radom u srpnju, sada u listopadu bez pojašnjenj­a samo naveo da teži 45 milijuna eura.

Druga runda

Stevica Kuharski, partner i voditelj skouta Fil Rouge Capitala kaže da su prvu rundu financiran­ja fonda zatvorili na 42 milijuna eura, ali da nisu ostali zatvoreni za novi priljev kapitala.

“Nije neobično da se postojećim investitor­ima u fond pridruže i novi ili da postojeći povećaju svoj udio pa s tim u vidu, u drugoj rundi smo osigurali dodatnih tri milijuna eura što ukupnu veličinu fonda podiže na 45 milijuna eura”, kaže Kuharski.

Najveći kapital u ovaj fond dosad je ubrizgao Europski investicij­ski fond (EIF). Navodi se između 32,5 i 35 milijuna eura. Sedam milijuna eura fond je prikupio iz drugih izvora, a tu se kao glavni investitor spominjao HBOR. Pretpostav­lja se da je sad u investicij­u ušao novi ulagač, ali nam u branši nitko sa sigurnošću nije znao reći o kome se radi.

“Ne možemo mi komunicira­ti imena naših investitor­a, jer na njima je da daju tu informacij­u, ukoliko, dakako, to žele, ali mogu reći da sve dok službeno ne objavimo da smo zaustavili prikupljan­je kapitala za fond, sve dotad i dalje ga prikupljam­o”, pojašnjava Kuharski.

Nemaju gornju granicu

Navodi da nemaju zacrtanu gornju granicu. Kuharski ističe i da su mnogo više fokusirani na vlastite investicij­e i programe koje su pokrenuli. Fil Rouge je dosad investirao 25 milijuna eura u 25 startupa. Riječ je o 1,25 milijuna eura investicij­e u sklopu vlastitog akceleraci­jskog programa. Povrh toga uložio je u četiri milijuna kuna u startup Include, osam milijuna kuna u startup Top Digital Agency i neobjavlje­n iznos u startup Sendbee. “Do kraja godine ćemo zatvoriti 30 do 40 investicij­a, što nas svrstava u najaktivni­je investitor­e u regiji”, zaključuje Kuharski. ❖

NE MOŽEMO MI OBJAVITI IMENA NAŠIH ULAGAČA, TO JE NA NJIMA DA UČINE

S. Kuharski Fil Rouge

 ?? FOTOLIA ?? Od ljeta je Fil Rouge uložio u 27 startupa
FOTOLIA Od ljeta je Fil Rouge uložio u 27 startupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia