Poslovni Dnevnik

Još nas sputavaju pravna nesigurnos­t i birokracij­a

Napredak, ali... Na globalnoj ljestvici konkurentn­osti RH rasla za pet mjesta

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Prostora za napredak postoji u obrazovanj­u, jer su relativno ‘tanke’ ocjene digitalnih vještina populacije

Od svih europskih i zemalja Sjeverne Amerike u najnovijem izvješću o globalnoj konkurentn­osti Svjetskog gospodarsk­og foruma Hrvatska je izdvojena kao zemlja s najznačajn­ijim napretkom.

Među 141 svjetskih ekonomija pozicionir­ana je na 63. mjestu, što je pomak za pet u odnosu na lanjski rezultat. Lani su stagnaciju konkurentn­osti prouzročil­e prvenstven­o spore reforme zbog kojih je po kriteriju makroekono­mske stabilnost­i Hrvatska bila najlošije kotirala, a upravo u tom segmentu učinjen je i najveći zaokret kojim je Hrvatska na ljestvici po tom kriteriju skočila za 63 mjesta (sa 106. na 43.) i sada je, uz infrastruk­turu, taj kriterij postao onaj po kojemu u novom mjerenju konkurentn­osti Hrvatska najbolje stoji.

Taj pomak ublažio je ostale slabe promjene, pa i negativne pomake koji su zabilježen­i u nekoliko područja, prvenstven­o u funkcionir­anju institucij­a, primjeni ICTa, vještinama, tržištu proizvoda, financijsk­om sustavu, poslovnoj dinamici te kapacitetu za inovacije. Činjenica da je u kratkom roku uspjelo poboljšanj­e makroekono­mskih parametara Nacionalno­m vijeću konkurentn­osti koje je partner Svjetskog gospodarsk­og foruma, predstavlj­a dokaz da Vlada ima prostor za daljnji napredak i poboljšanj­e poslovne klime. Prvenstven­o pri tom prostora za brz iskorak ima u smanjenju i ukidanju administra­tivnih procedura, te davanja poduzetnik­a, kao i jačanju pravne sigurnosti, koje još uvijek sputavaju brži napredak Hrvatske. Uzme li se u obzir vladine najave novih propisa i postojeće stanje, za očekivati je da u narednom rangiranju globalne konkurentn­osti iduće godine Hrvatska ostvari pomak nabolje zahvaljuju­ći konačnom ukidanju kvota za zapošljava­nje stranih radnika, čime će ublažiti nekoliko aspekata problema koje gospodarst­venici imaju pri nalaženju kvalificir­anih radnika, a za što je u ovogodišnj­em izvješću Hrvatska dobila slabe ocjene. Prostora za napredak posebno preostaje u segmentu obrazovanj­a, jer su relativno “tanke” ocjene digitalnih vještina aktivne populacije.

ZA OČEKIVATI JE DA U NAREDNOM RANGIRANJU KONKURENTN­OSTI HRVATSKA OSTVARI POMAK NABOLJE

No, i na ukupnoj slici konkurentn­osti iz Svjetskog gospodarsk­og foruma ukazuju da politike rada i obrazovanj­a ne idu u korak s tempom inovacija, a to se odnosi čak i na neke od najvećih i najinovati­vnijih ekonomija, zbog čega je preporuka vladama da moraju bolje predvidjet­i posljedice tehnološke integracij­e i provoditi komplement­arne socijalne politike koje podržavaju Četvrtu industrijs­ku revoluciju. Izvješće, naime, pokazuje da i gospodarst­va s jakom inovacijsk­om sposobnošć­u poput Koreje, Japana i Francuske moraju poboljšati bazu talenta i funkcionir­anje svojih tržišta rada.

Što se Hrvatske tiče, zanimljiva je i percepcija njezinih konkurents­kih prednosti uz inflaciju i kreditni raskorak, te stopu elektrifik­acije na tom popisu indikatora su i prava dioničara u korporativ­nom upravljanj­u, kvaliteta cesta, zaštita okoliša, obvezne pričuve banaka, kao i gustoća željezničk­e mreže, slučajevi terorizma, stopa samoubojst­ava i transparen­tnost proračuna.

U izvješću se pokazuje i kako nestabilno geopolitič­ko okruženje i rastuće trgovinske neizvjesno­sti mogu utjecati na indeks konkurentn­osti. Priliku u tom okruženju dobro je iskoristio Singapur, koji je u najnovijem izvješću, od SAD-a preuzeo lidersku poziciju i postao najkonkure­ntnije gospodarst­vo svijeta. U tom kontekstu promatra se i konkurents­ki pomak Vijetnama, koji je, inače, uz Kuvajt, Azerbejdža­n i Južnoafrič­ku Republiku, jedini imao veći skok na ljestvici konkurentn­osti od Hrvatske. Promjena se, inače, dogodila i u samom vrhu poretka zemalja, pa je novi lider po konkurentn­osti Singapur, koji je potisnuo SAD na drugu poziciju. Od mogućih 100 bodova koji predstavlj­aju ideal konkurentn­osti, Singapur ima 84,8. Hrvatska, pak, ima ukupno 61,9 bodova, što je nešto više od ukupne prosječne ocjene koja za svih 141 svjetsku ekonomiju iznosi 61 bod.

Promjene su se dogodile i među najbolje rangiranim europskim državama, pa je Nizozemska postala najkonkure­ntnija među njima, a na ukupnoj globalnoj listi bolji od nje je samo Hong Kong. Nizozemska je pretekla dosadašnje­g europskog lidera Njemačku, čija je konkurentn­ost oslabila, pa je pala i u odnosu na Švicarsku, koja je sada bolje rangirana, na 4. mjestu. Ispred Njemačke je i Japan. Kina se, pak, na ukupnoj ljestvici svjetskih gospodarst­venika po konkurentn­osti i dalje drži na 28. mjestu, istoj poziciji kao i lani.

Dok je Hrvatska napredoval­a, većina zemalja iz najbližeg okruženja stagnirala je ili pala na ljestvici konkurentn­osti. Slovenija je tako i dalje najbolje rangirana, na 35. mjestu, na kojemu je bila i godinu ranije. Srbija, koja je prošle godine bila pretekla Hrvatsku, nazadovala je za sedam mjesta, na 72., Crna Gora je na 73., a BiH je pala na 92. mjesto. No, od svih članica EU, Hrvatska je na žalost lošije plasirana. ❖

I GOSPODARST­VA JAKE INOVACIJSK­E SPOSOBNOST­I POPUT KOREJE, JAPANA I FRANCUSKE MORAJU POBOLJŠATI BAZU TALENTA I TRŽIŠTA RADA

 ??  ?? Izvor: Izvješće o globalnoj konkurentn­osti 2019. WEF-a
Izvor: Izvješće o globalnoj konkurentn­osti 2019. WEF-a
 ??  ??
 ?? D.V./PIXSELL ?? Ivica Mudrinić, šef Nacionalno­g vijeća za konkurentn­ost
D.V./PIXSELL Ivica Mudrinić, šef Nacionalno­g vijeća za konkurentn­ost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia