Poslovni Dnevnik

U Kopru ove godine 110.000 gostiju s putničkih brodova

Procvat Ugostitelj­i i trgovci ostvaruju između 30 i 70 posto godišnjeg rasta prihoda

-

U Kopru žele povećati dolazak brodskih putnika iz Velike Britanije, SADa, Kanade i Australije jer oni predstavlj­aju skupinu s iznadprosj­ečnom potrošnjom

Kopar je 2005. godine dobio putnički terminal koji ga dodatno ističe na turističko­j karti, što je taj pomorski grad, najpoznati­ji po najvećoj teretnoj luci na Jadranu, dobro iskoristio. Lani je zabilježen gotovo 50-postotni rast broja turista, bilo ih je više od 100.000. Ove godine očekuje se rekordan dolazak gostiju s putničkih brodova, više od 110.000, piše Delo.

Prve godine u Kopar je stiglo 18 putničkih brodova, s oko 1100 putnika. Iz Općine Kopar kažu da surađuju s Lukom Kopar prije svega na promociji grada i luke i povezanim aktivnosti­ma. Do danas je u Kopru prihvaćeno 797 putničkih brodova koji su prevozili 820.000 putnika i otprilike 400.000 članova posade.

Porasle cijene usluga

U 2013. godini slovenski putnički turizam izravno je pridonio više od pet milijuna eura lokalnom i slovenskom gospodarst­vu. Tada je prosječna potrošnja putnika iznosila 75 dolara, a po članu posade 30 dolara. To uključuje izdatke, zajednos turistički­m aranžmanim­a i lučkom naknadom.

Prema podacima Općine Kopar, potrošnja se do danas povećala i očekuje se da će se

DO DANAS JE U KOPRU PRIHVAĆENO 797 PUTNIČKIH BRODOVA KOJI SU PREVEZLI 820.000 PUTNIKA I OTPRILIKE 400.000 ČLANOVA POSADE, A OČEKUJE SE I DALJNJI RAST

tako nastaviti i u budućnosti. Broj putnika porastao je za 55 posto, a povećale su se i cijene većine usluga. Procjenjuj­e se da je u 2018. godini ekonomski učinak te vrste turizma iznosio oko osam milijuna eura. Najmanje polovina brodskih putnika obavlja kupovinu u gradu, prošle godine u Kopru su ostavili nešto manje od dva milijuna eura.

Dolaze brodovi višeg ranga

U Kopru su, za razliku od drugih gradova na Jadranu koji su potpuno zakrčeni putnicima s brodova, uglavnom zadovoljni. Ugostitelj­i i trgovci ostvaruju između 30 i 70 posto godišnjeg rasta prihoda. Povećani su posjeti brodova višeg ranga, a blizina središta grada i mogućnost jednodnevn­ih izleta u unutrašnjo­st Slovenije čini se sve zanimljivi­jim za takve goste. Rast se očekuje i u budućnosti, a očekuju i podršku Slovenske turističke organizaci­je, koja vjeruje da je dolazak do 200.000 putnika godišnje moguće podnijeti, s tim da je potrebno nastaviti razvijati ponudu u unutrašnjo­sti, čime se djelomično rasterećuj­e grad.

Većina putnika dolazi iz zemalja u kojima se govori engleski, a u Kopru žele i povećati dolazak putnika iz Velike Britanije, SADa, Kanade i Australije jer oni predstavlj­aju skupinu s iznadprosj­ečnom potrošnjom.

porastao je prošle godine broj turista koji putničkim brodovima dolaze u Kopar

 ??  ?? Najmanje 50 posto brodskih putnika obavlja kupovinu u gradu
Najmanje 50 posto brodskih putnika obavlja kupovinu u gradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia