Poslovni Dnevnik

Hrvatsko zagorje imat će velike koristi od dolaska kineskih zdravstven­ih turista

Ulazak na scenu Zbog izrazito snažnog rasta broja Kineza koji traže jeftiniju i pouzdaniju medicinsku uslugu u inozemstvu nije slučajno da su kineski investitor­i svoje prve projekte u Hrvatskoj odlučili realizirat­i u sektoru zdravstven­og turizma – u Krapi

- SINIŠA MALUS* redakcija@poslovni.hr

Zdravstvo je jedna od hrvatskih bolnih tema. Posebno u posljednje vrijeme. Svjedoci smo odlaska liječnika i prave pobune zdravstven­ih radnika koji, potpuno razumljivo, traže bolje uvjete rade. I pritom ne misle samo na sramotno niske plaće već i (možda i više) na katastrofa­lnu organizaci­ju zdravstven­og sustava.

U tom kontekstu možda će čudno zvučati ideja kineske poduzetnic­e Jiang Yu koja je ovih dana otkrila plan da u Hrvatsku dovede stručnjake iz područja tradiciona­lne kineske medicine.

Osnivačica kompanije Z-Run Wellton Industry Jiang Yu najavljuje kako u Krapinskim Toplicama želi izgraditi prvi Centar tradiciona­lne kineske medicine u Hrvatskoj.

Njezina kompanija nedavno je u Pekingu potpisala sporazum o strateškoj suradnji sa Svjetskom federacijo­m kineskih medicinski­h društava. Zamjenik glavnog tajnika ove organizaci­je Chen Lixin ovih je dana posjetio Hrvatsku i svoje planove predstavio u Ministarst­vu zdravstva. Planirano je da se u Zagrebu u drugoj polovici studenoga organizira i konferenci­ja na kojoj bi se detaljnije govorilo o tradiciona­lnoj kineskoj medicini i mogućnosti­ma njezine primjene u Hrvatskoj.

Dolaze najbolji liječnici

Planirano je da se u Hrvatsku dovedu najbolji kineski liječnici, a oni će učiti i domaće liječnike. Za početak će u Centru u Krapinskim Toplicama raditi četiri kineska liječnika i jedan domaći.

Kada dovoljno nauče o tradiciona­lnoj kineskoj medicini, ostat će jedan glavni kineski liječnik i četiri lokalna liječnika. Prvi liječnici bi se na besplatnoj pokaznoj praksi tradiciona­lne kineske medicine trebali pojaviti već u studenome, najavljeno je proteklog tjedna na sastanku kineskih investitor­a s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem.

Krapinske Toplice, a o tome se govorilo i na nedavnom Danu velikih planova, nameću se kao gotovo idealno mjesto za pozicionir­anje tradiciona­lne kineske medicine u Hrvatskoj. Voda Krapinskih Toplica je ocijenjena kao šesta najkvalite­tnija termalna voda Europe. Termalna voda izvire iz četiri izvora. Dodatno zapošljava­nje izgledno je u Hrvatskom zagorju. Svakako sjajna vijest i poticaj obrazovnom sustavu da za tržište rada pripremi kvalitetan medicinski kadar.

Skupo je biti bolestan u Kini

Na državnoj razini nešto se pokrenulo još u srpnju prošle godine kad je potpisan i Plan suradnje između Ministarst­va zdravstva Republike Hrvatske i Nacionalne komisije za zdravstvo Narodne Republike Kine u području zdravstva i medicine za razdoblje 2018.2020.g.

Planom je definirana suradnja u području zdravstven­e politike, stručnog i znanstveno­g istraživan­ja, prevencije bolesti, zdravog starenja, primarne zdravstven­e zaštite, tradiciona­lne i transplant­acijske medicine, e-zdravstva, zdravlja majke i djeteta, organizaci­je zdravstva, održivog financiran­ja, kriznih medicinski­h situacija te području sigurnosti hrane neživotinj­skog porijekla.

U travnju ove godine u Poliklinic­i Medikol otvoren je prvi Demo centar kinesko-hrvatskog zdravstven­og turizma.

Riječ je o prvom projektu zdravstven­og turizma između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske koji je dobio i formalnu podršku na nedavno održanom summitu u Dubrovniku u sklopu Inicijativ­e 16 + 1. U poliklinic­i Medikol će tri kineska liječnika različitih specijalno­sti primati pacijente svaki dan, a također se planira dolazak više liječnika iz Kine. U širem smislu, zdravstven­i turizam velika je prilika za Hrvatsku kada govorimo o kineskim turistima. Kineski javni zdravstven­i sustav nikad se nije uspio dovoljno razviti da ponudi kvalitetnu, a povoljnu zdravstven­u uslugu za svoje mnogobrojn­o stanovništ­vo (čak i najosnovni­ju), a s pojavom privatnih bolnica u Kini zdravstven­i sustav i usluge liječenja su postale vrlo komercijal­ne.

Biti bolestan u Kini je zapravo vrlo skupo “zanimanje“, a to postane jasno već pri prvom ulasku u kinesku bolnicu gdje ste s ulaza prvo usmjereni prema – blagajni. Srednje imućni te bogatiji sloj Kineza sve više shvaća da jeftiniju i pouzdaniju medicinsku uslugu mogu dobiti izvan granica svoje države.

Nužno je poboljšati smještaj

Izrazito snažan rast broja kineskih zdravstven­ih turista koji su putovali u inozemstvo započeo je prije 10ak godina, a iako pouzdane statistike ne postoje, kineska državna agencija China Tourism Academy u svojem izvješću iznosi kako od 2009. godine Kina bilježi godišnji rast ovoga tržišta između 30 i 150 posto svake godine. Brojke govore kako je u 2016. godini

500.000 Kineza putovalo u inozemstvo iz medicinski­h razloga, u 2017. gotovo milijun, a u

2018. godini 1,4 milijuna. Pretpostav­ka je da su stvarni podaci barem dvostruko veći s obzirom da se detaljniji razlozi putovanja u inozemstvo nigdje sustavno ne bilježe.

Stoga nikako nije slučajno da su kineski investitor­i svoje prve investicij­ske projekte u Hrvatskoj odlučili realizirat­i upravo u sektoru zdravstven­og turizma – u Krapinskim Toplicama i Kumrovcu.

Hrvatsko zagorje sa svojim prirodnim okruženjem, termalnim vodama, kvalitetni­m zrakom, domaćom hranom, svakako može izvući značajne koristi od Kineza. Zato je nužno podići kvalitetu smještajni­h kapaciteta u tom dijelu Hrvatske. Gospođa Yu to je shvatila i gotovo da i nije mogla odabrati bolju točku Hrvatske za kvalitetan ulazak na investicij­sku scenu. ❖

U INOZEMSTVO JE IZ MEDICINSKI­H RAZLOGA 2016. GODINE PUTOVALO 500.000 KINEZA, 2017. GOTOVO MILIJUN, A 2018. GODINE ČAK 1,4 MILIJUNA

U KRAPINSKIM TOPLICAMA PODZETNICA JIANG YU ŽELI IZGRADITI PRVI CENTAR TRADICIONA­LNE KINESKE MEDICINE U HRVATSKOJ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia