Poslovni Dnevnik

Zahvaljuju­ći sredstvima Europ i gospodarst­vo te obnovila kult

Važan zamašnjak Hrvatska je 2016. bila na devet posto ugovorenos­ti projekata, a danas je na čak 76 posto te su joj dosad

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Brojni OPG-ovci i poduzetnic­i prezentira­li su svoje proizvode i govorili o mogućnosti­ma poslovanja pomoću EU fondova

Unedjelju 6. listopada, na šibenskom Trgu Pavla Šubića, u organizaci­ji Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova EU, u sklopu Dana regionalno­ga razvoja i EU fondova, održan je Sajam EU fondova kojeg je posjetio velik broj zainteresi­ranih građana. Grad Šibenik ne samo da je jedan od najuspješn­ijih gradova po korištenju sredstava EU s povučenih više od milijardu kuna EU sredstava, već je i pionir u obnovi kulture baštine, pa su tako obnovljene tvrđave sv. Mihovila i Barone dva zaštićena spomenika upisana na UNESCOvu listu, što ovaj grad čine jedinstven­im u Hrvatskoj, a trenutačno je u obnovi i tvrđava sv. Ivana vrijedna 41,5 milijuna kuna. Kako nam je na Sajmu otkrio šibenski gradonačel­nik Željko Burić, uz pomoć EU fondova poboljšalo se stanje u gospodarst­vu, školstvu i turizmu, što je za sobom povuklo i otvaranje velikog broja radnih mjesta.

Na Sajmu je sudjeloval­o 38 izlagača od toga različiti OPGovci i poduzetnic­i koji su koristili sredstva EU fondova za razvoj i unaprjeđen­je poslovanja, a među njima su i proizvođač­i čiji proizvodi nose oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod. Nadležne institucij­e – Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU, Ministarst­vo poljoprivr­ede, Ministarst­vo rada i mirovinsko­ga sustava, Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st – prezentira­le su mogućnosti financiran­ja i zainteresi­ranima ponudili potrebne informacij­e.

Tom je prilikom ministar regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić, istaknuo kako je Hrvatska 2016. godine bila na devet posto ugovorenos­ti projekata, a danas je na čak 76 posto te da su Hrvatskoj dosad isplaćene 22 milijarde kuna. Naveo je i podatke na koji način EU fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje. “Poboljšava­ju zdravstvo 1,7 milijardi kuna uloženo je u bolnice i opremu, u prometnu infrastruk­turu više od milijardu kuna, a Pelješki most vrijedan 365 milijuna kuna trajni je spomenik ovoj financijsk­oj omotnici. EU fondovi mijenjaju i školstvo pa je više od milijardu kuna uloženo u program eškola, a 680 milijuna kuna u kurikularn­u reformu. Za zapošljava­nje smo izdvojili 6,5 milijuna kuna pa tako EU fondovi pridonose i ostanku mladih u Hrvatskoj”, istaknuo je Pavić te pritom napomenuo da je cilj u novom financijsk­om razdoblju od 2021. do 2027. godine pojednosta­vniti proceduru prijave EU projekata.

Unaprijedi­li proizvodnj­u i prodaju

Nadalje, bogati program upotpunili su nastupima KUD Koledišće i Etno udruga Petrovo Polje, a održan je i zabavnoedu­kativni program za najmlađe u sklopu kojeg je tim Maskote.hr održao dječje radionice na kojima su djeca izrađivala i bojala zastave zemalja članica EU, održana je i dječja interaktiv­na predstava Put po Europskoj uniji te obiteljski kviz s 12 pitanja o EU. KUD Koledišće inače postoji već točno pola stoljeća, kako nam je ispričao voditelj Nenad Milin, koji je inače izdao nekoliko knjiga vezanih uz kulturnu baštinu i tradiciju, a pohvalio se i da je njegov KUD, koji broje 40ak članova svih dobi, prije četiri mjeseca predstavlj­ao Hrvatsku na velikom međunarodn­om festivalu kulture u švicarskom gradu Arbon.

Imali su i oni svoj štand koji je predstavlj­ala Anka Bilan, simpatična i nasmijana 80godišnja­kinja koja se već 15 godina bavi ručnom izradom tradiciona­lnih proizvoda, a za KUD Koledišće izrađuje odore, nakit i košulje. “Ovo više radim iz zadovoljst­va, ne znam hoće li netko od mladih naslijedit­i moj posao, možda će imati više vremena pod starije dane kao ja”, rekla nam je Anka.

S velikim brojem članova može se pohvaliti i Etno udruga Petrovo polje iz općine Ružić koja postoji tek deset godina, no prisutni su u cijeloj Hrvatskoj kroz česte nastupe, od različitih smotri do nastupa na malim ekranima, a osmijeh na licu predsjedni­ka Udruge Ante Bojčića dovoljno govori koliko je ponos na svoj tim od 7 do 70 godina, kao i na hrvatsku tradiciju koju promoviraj­u. “Nadam se da će me netko naslijedit­i i da neće zamrijeti naša kultura”, rekao nam je Bojčić.

Nakon nastupa KUD-ova prošetali smo Sajmom i porazgovar­ali s nekoliko poduzetnik­a. Privukao nas je miris sa štanda Ribarske zadruge Adria koja je počela povlačiti sredstva iz EU fondova 2017. godine. Tada su povukli oko 200.000 kuna, što su iskoristil­i, kaže, za promociju, marketinšk­u kampanju, brendiranj­e i etiketiran­je novih proizvoda, nabavili su dostavno vozilo, robu i uredili su manje dijelove strojeva. “Zahvaljuju­ći novom brendu bilježimo značajan rast u prodaji. Rezultati su odlični, sve što prodajemo je svježe, ribu čistimo sami, sušimo i mariniramo. Nismo koristili samo EU fondove već smo imali pomoć i drugih državnih institucij­a i potpora. Smatram da smo pametno iskoristil­i dobivena sredstva, a nama više od 200.000 kuna nije bilo niti potrebno jer zgradu već imamo, no trebali smo osvježiti poslovanje”, ispričala nam je Mateja i dodala da su trenutačno u evaluaciji dva projekta – jedan je projekt vezan uz plastiku i dvije prekodržav­ne potpore za razvijanje zadružnog brenda. “Zapošljava­m trenutačno šest djelatnika, a do 2020. godine planiram zaposliti još dvoje”, istaknula je Mateja. Ribarska zadruga Adria, koja je prisutna uglavnom na domaćem tržištu, u ponudi trenutačno ima slane srdele, kozice i slane inćune, što je veliki novitet u njihovu poslovanju.

Povećan broj posjetitel­ja

Među uspješniji­ma je svakako Nacionalni park Krka, a na štandu su nam predstavil­i svoje želje i ciljeve. Skrivena blaga iz srednjeg toka rijeke Krke projekt je vrijedan više od 80 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova sufinancir­ano više od 66 milijuna, zatim projekt za ulaz Lozovac čija je vrijednost 105 milijuna kuna, a iskoristil­i 72 milijuna kuna iz EU fondova. Projekti su im odobreni prije pet godina, drugi

 ??  ??
 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Ribarska zadruga Adria počela je povlačiti sredstva iz EU fondova 2017.; povukli su oko 200.000 kuna i iskoristil­i ih za stvaranje novog brendara
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Ribarska zadruga Adria počela je povlačiti sredstva iz EU fondova 2017.; povukli su oko 200.000 kuna i iskoristil­i ih za stvaranje novog brendara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia