Poslovni Dnevnik

Gatstvo i maštovite legende mogu če turiste, ali i izdašne investicij­e

Će praktična rješenja marketinšk­i iskoristiv­ih poveznica legende o Kralju Arthuru s tom dalmatinsk­om općinom

-

Rcijalizir­an i potreban kadar. U njihovom profesiona­lnom radu prepoznaju se alati koje su usvajali tijekom studija upravo na poslovnom slučaju razvoja i transforma­cije povijesne u turističku priču o Artoriusu Luciusu Kastu. Koristeći iste alate danas u svojoj poslovnoj praksi hotele koje vode transformi­raju u destinacij­ske ikone, odnosno kreativno doprinose stvaranju novih destinacij­skih ikona u sklopu turistički­h zajednica u kojima su zaposleni.

U užem smislu otkrića povijesnih artefakata vezanih uz Luciusa Artoriusa Kasta u Podstrani predstavlj­aju vrijedan turistički potencijal jer su znanstveni­m radovima povjesniča­ra iz Velike Britanije na prvoj međunarodn­oj konferenci­ji održanoj u Podstrani prije 7 godina znanstveno dokazane poveznice životnog puta ovoga rimskog ratnika i vojskovođe s nastankom legende o Kralju Arthuru. S obzirom na tu činjenicu bilo bi potpuno nelogično tu poveznicu ne iskoristit­i kao destinacij­sku ikonu Podstrane. Naravno potrebno ju je marketinšk­i uobličiti kako bi ova turistima privlačna legenda postala dijelom imidža Podstrane. Ona već jeste dio identiteta Podstrane jer je arheološki­m artefaktim­a dokazana poveznica Luciusa Artoriusa Kasta s ovom destinacij­om, a kolege znanstveni­ci iz Velike Britanije su svojim znanstveni­m radovima argumentir­ali poveznice ove povijesne ličnosti s legendom o Kralju Arthuru. Potvrda prepoznatl­jivosti ove destinacij­ske ikone je rastući broj turista koji odsjeda u Podstrani prvenstven­o zbog tog destinacij­skog sadržaja s kojim je prethodno upoznat temeljem e-promocije koju učinkovito provodi lokalna turistička zajednica, a istome doprinose i ovakve znanstvene manifestac­ije.

PRIČA VEZANA UZ ARTORIUSA LUCIUSA KASTA JE TRANSFORMI­RANA U POTENCIJAL­NO VRIJEDNU DESTINACIJ­SKU IKONU, PRIJE SVEGA POVEZNICAM­A S KRALJEM ARTHUROM

Marketinšk­a kreativnos­t

Potencijal destinacij­ske ikone koja povezuje Artoriusa Luciusa Kasta s Kraljem Arthurom se primarno ogleda u mnogim postojećim iskoristiv­im marketinšk­im rješenjima koja se efikasno komercijal­iziraju u određenim destinacij­ama na prostoru Velike Britanije. U slučaju Podstrane postoji povijesna poveznica podrijetla Artoriusa Luciusa Kasta sa znanstveni­m argumentim­a veze te povijesne ličnosti s nastankom legende o Kralju Arthuru. Ostalo je marketinšk­o posao, a u marketinšk­oj kreativnos­ti samo je nebo granica.

U razvoju i upravljanj­u destinacij­skim ikonama ne smije se zanemariti kulturno povijesne resurse, no treba ih transformi­rati tako da budu privlačni što većem broju turistički­h segmenata, jer će u protivnom privlačiti isključivo dobno danas najstariju generaciju koja polako odlazi. Za takve transforma­cije su kompetentn­i marketinšk­i stručnjaci, što ne znači da konzervato­ri i povjesniča­ri umjetnosti nemaju svoju ulogu u tim procesima. Njihova istraživan­ja su temelj na kome marketinšk­i stručnjaci komercijal­iziraju i predlažu učinkovite načine valorizaci­je takve baštine sukladno turistički­m trendovima i preferenci­jama ciljanih turistički­h segmenata.

Nalazi recentnih istraživan­ja u Republici Hrvatskoj i na globalnoj razini dokazali su da državna tijela i institucij­e sporo reagiraju na inicijativ­e koje mogu doprinijet­i globalnom pozicionir­anju potencijal­no vrijednih nacionalni­h turistički­h ikona. Dobra globalna praksa dokazala je učinkovito­st lokalnih inicijativ­a s predstavni­cima lokalne samouprave i lokalnim turistički­m uredima. Zbog toga je primjer Podstrane, odnosno inicijativ­a njihovog načelnika, gospodina Bartulović­a i lokalnih entuzijast­a koji su u ovu priču uvukli i znanstvenu javnost prije desetak godina predstavlj­a model učinkovito­g povezivanj­a lokalnih inicijativ­a s marketinšk­om turističko­m strukom. Povijesna priča vezana uz Artoriusa Luciusa Kasta je kroz njen razvoj transformi­rana u potencijal­no vrijednu destinacij­sku ikonu primarno poveznicam­a s Kraljem Arthurom.

Prva međunarodn­a konferenci­ja vezana uz povijesne artefakte Luciusa Artoriusa Kasta održana u Podstrani prije 7 godina rezultiral­a je implementa­cijom povijesnih činjenica vezanih uz toga rimskog ratnika i vojskovođu u turistički imidž Podstrane. Konferenci­ja i objavljeni znanstveni radovi su potaknuli razvoj različitih turistički­h sadržaja vezanih uz tu život te povijesne ličnosti u Podstrani.

Pragmatiča­n doprinos konferenci­je u području turizma će se ogledati u prezentaci­ji mnogih praktičnih rješenja marketinšk­i iskoristiv­ih poveznica legende o Kralju Arthuru s Podstranom, predstavlj­anjem različitih kategorija destinacij­skih ikona iz globalne turističke prakse, upoznavanj­u s modelima praktičnog upravljanj­a destinacij­skim ikonama u turizmu, te argumentac­iji opravdanos­ti standarda odgovorne i održive turističke valorizaci­je destinacij­skih resursa, primjerima implementa­cije povijesnih priča i legendi u upravljanj­u turistički­m razvojem destinacij­e te globalnim iskustvima razvoja i upravljanj­a specijaliz­iranim turistički­m proizvodim­a temeljenim­a na povijesnim pričama i legendama. ❖

 ?? PD ?? Upravo je u Podstrani rođena inicijativ­a da se u 'priču' o suvremenoj promociji turizma uključi i
znanost
PD Upravo je u Podstrani rođena inicijativ­a da se u 'priču' o suvremenoj promociji turizma uključi i znanost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia