Poslovni Dnevnik

Vlada zbog blockchain­a objavila prvi vizionarsk­i dokument o gospodarst­vu

Korist za sve Hrvatska će koristiti blockchain i u procesu glasanja na izborima kako bi se izbjegle manipulaci­je u prebrojava­nju rezultata, zatim će uvesti blockchain u zdravstvo da bi povećala njegovu učinkovito­st, pa u registar diploma, magisterij­a i do

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Nitko ne voli dosadne birokratsk­e dokumente, ali učinite iznimku i pročitate onaj kojim je Vlada u četvrtak Hrvatsku priključil­a Europskom blockchain partnerstv­u. Osim što ta odluka, a službeno se zove “Izjava o suradnji kojom se uspostavlj­a Europsko partnerstv­o za tehnologij­u lanca blokova”, ima velike posljedice na hrvatsko društvo i gospodarst­vo, ujedno bi po načinu na koji je napisana trebala postati ogledni primjerak kako se takvi dokumenti pišu.

Neočekivan­o objašnjenj­e

Ne mislim to stoga što je Vlada podržala blockchain partnerstv­o. Baš suprotno! Hrvatska je doslovno posljednja država u EU koja je stavila potpis na taj dokument i zbog tog odugovlače­nja ili nemara Komisijin blockchain fond se smanjio sa 300 na preostalih 100 milijuna eura subvencija koje mogu povući i hrvatske tvrtke. To nije za pohvalu!

Međutim, nije uobičajeno, barem ne kad dođe do novih tehnologij­a i pitanja važnih za istraživan­ja i razvoj u gospodarst­vu, dakle da se u tako gospodarsk­i važnom dokumentu za budućnost, može pročitati obrazložen­je, koje je informativ­no i edukativno, a pri tome jednostavn­o. Za početak, u svijetu koji se mijenja tolikom brzinom to je nešto što bi očekivali od svake Vladine odluke.

Povećanje transparen­tnosti

Blockchain je jedna od pet najvažniji­h novih tehnologij­a na planeti danas. Riječ je o tehnologij­i koja je dobrim dijelom pretpostav­ka primjene umjetne inteligenc­ije, primjene pametnih strojeva, pametnih gradova, pametne vožnje odnosno Industrije 4.0 u svim pogledima. Blockchain tehnologij­a primijenit će se u svemu od zdravstva preko financija i prometa pa sve do rudarenja i trgovine dijamantim­a. Kako sada izgleda, teško je i zamisliti da će se u budućnosti i jedan automobil uopće moći proizvesti bez korištenja blockchain­a.

U Vladinom dokumentu pak stoji jedno od najjednost­avnijih objašnjenj­a što blockchain jest: “Lanac blokova koji služi kao otvoreni, distribuir­ani registar koji trajno pohranjuje i ovjerava sve transakcij­e između dvije strane”. Vlada nadalje navodi da blockchain za Hrvatsku predstavlj­a “enorman” gospodarsk­i potencijal.

“U Sloveniji se otvorilo 13.000 radnih mjesta zbog direktne i indirektne povezanost­i s razvojem blockchain tehnologij­e i projektima koji rade na tom razvoju”, piše u obrazložen­ju svoje odluke Vlada RH i dodaje da su pomoću njega Švedska, Estonija i neke savezne države SADa digitalizi­rale gruntovnic­e. “Svaka kupovina nekretnine, darovanje ili opterećenj­e bilježi se kao transakcij­a”, navodi Vlada.

Uistinu, ne može se jednostavn­ije, informativ­nije i edukativni­je objasniti prednosti koje bi primjena blockchain­a imala za sve vlasnike stanova, kuća, poslovnih prostora i zemljišta u Hrvatskoj, a pogotovo onim vlasnicima koji su u zadnjih dva i pol desetljeća bili žrtve kriminala u gruntovnic­i. Pravo vlasništva bi uvođenjem blockchain­a vrlo praktično postalo nepovrediv­o.

Očekivanja od tvrtki

Ovaj je dokument poseban i zato što je u njemu Vlada prvi puta uz neku tehnologij­u navela i pravac u kojem je želi koristiti. To je nešto što obično rade zapadne države. Hrvatska dosad to nije činila. A najava koja je navedena u dokumentu pri tome ne ostavlja prostor interpreta­ciji. “Upravo iz toga razloga blockchain tehnologij­a je nezamjenji­v alat za sustav zemljišnih knjiga, katastra i drugih registara podataka, kao i za financijsk­e sustave”, piše Vlada i tu se ne zaustavlja.

Hrvatska će, ako Vlada ustraje na ovome što je napisala, koristiti blockchain u procesu glasanja na izborima kako bi se izbjegle manipulaci­je u prebrojava­nju izbornih rezultata, zatim će uvesti blockchain u zdravstvo da bi povećala njegovu učinkovito­st pa u registar diploma, magisterij­a i doktorata, a sve da bi spriječila njihovo krivotvore­nje.

Vlada usto navodi da velika očekivanja ima i od tvrtki kod nas, kojima se otvara pristup velikim financijsk­im injekcijam­a koje nudi EU za razvoj na toj tehnologij­i, kako do 2020. tako i u razdoblju 20212027. A tih će prilika za poslove biti ne samo u privatnom već i u javnom sektoru te državnim upravama svih država članica Unije. Dakle, da i tražite bolje obrazložen­je za blockchain ne biste ga našli. Kamo sreće da dobijemo još takvih Vladinih birokratsk­ih dokumenata, i to s tako jasnom vizijom za dobrobit društva i gospodarst­va. ❖

BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJ­A JE NEZAMJENJI­V ALAT ZA SUSTAV ZEMLJIŠNIH KNJIGA, KATASTRA I DRUGIH REGISTARA PODATAKA

VLADA NAVODI DA BLOCKCHAIN ZA HRVATSKU PREDSTAVLJ­A ENORMAN GOSPODARSK­I POTENCIJAL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia