Poslovni Dnevnik

Hitna injekcija za Đ. Đakovića, Vlada jamči za 70 milijuna kuna

Ispod radara Veleposlan­ik SAD-a Kohorst nakon sastanka s čelnicima kompanije u Slavonskom Brodu poručio: Ovo je dobra prilika za ulaganje

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Kohorst je u Zagreb u tišini doveo 10 američkih tvrtki, većinom usmjerenih na proizvodnj­u za vojni sektor

Za hitnu deblokadu računa, isplatu plaća i nastavak završetka ugovorenih poslova Vlada će grupaciji Đuro Đaković odobriti jamstvo za pozajmicu od 70 milijuna kuna. Time će premijerov­o obećanje da će država za ovog ‘bolesnika’ primijenit­i isti model kao za 3. maj u Rijeci, biti ispunjeno. Tvrtka će dobiti zraka, no samo na kratki rok, jer tek slijede pripreme za daljnje poteze spašavanja. Slično kao u slučaju 3. maja, država u Đuri Đakoviću više nema vlasničku kontrolu, ali kako je ona usitnjena na velik broj manjih dioničara, na kraju je ipak procijenje­no da zbog važnosti koju kompanija ima Vlada aktivno sudjeluje u traženju dugoročnog rješenja. Hoće li ono uključivat­i i ulijevanje novog kapitala, koji je za Đuru Đaković neophodan da bi nastavio poslovati, zasad iz resornog Ministarst­va ne daju informacij­e. Tek podsjećaju da se u vezi Đure Đaković razgovara na višim razinama s Vladom SADa.

Nije slučajnost stoga da je prije tjedan dana američki veleposlan­ik u Hrvatskoj Robert Kohorst posjetio Đuru Đaković i razgovarao s čelnim ljudima tvrtke. Iako je posjet prošao ispod radara medija, na kompanijsk­im stranicama zabilježen­a je i njegova poruka nakon sastanka:

“Znate da nastojimo surađivati s Đurom Đakovićem. Postoji mogućnost dovođenja nekih dodatnih poslova. Mislim da su američke tvrtke zainteresi­rane za investiran­je, ali ne znam dokle su stigli ti razgovori. Tvrtku sam posjetio i prije. To je vrlo zanimljiva prilika za ulaganje”.

Dan prije toga, u velikoj tišini Kohorst je u Zagreb doveo i reprezenta­tivnu gospodarsk­u delegaciju deset elitnih američkih tvrtki, najvećim dijelom orijentira­nim na proizvodnj­u za vojni sektor. Izvan protokola su imali sastanak s premijerom Andrejem Plenkoviće­m i ministrom financija Zdravkom Marićem, s kojima su, kako je dao naznačiti Kohorst, razgovaral­i o mogućim investicij­ama u Hrvatskoj. U timu su bili predstavni­ci tvrtki Bell/ Textron, koja se bavi proizvodnj­om helikopter­a, potom velikih proizvođač­a vojnih aviona Lockheed Martina i Northrop Grummana, proizvođač­a oklopnih vozila Oshkosh Defensea, proizvođač­a napredne tehnologij­e za vojnu avioindust­riju General Atomics, te Motorole, Oraclea, IBMa, MSD Pharma i Citi-a.

TVRTKA ĆE VLADINIM MANEVROM DOBITI ZRAKA, NO NAKRATKO. TEK SLIJEDE PRIPREME ZA DALJNJE POTEZE SPAŠAVANJA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia