Poslovni Dnevnik

Neće biti lider, ali mogu biti logistički i servisni centar

Budućnost Ministar Horvat rekao je da su Vlada i SAD-a ‘blizu interesant­nog ugovora’

-

Udelegacij­i koja u ovom jakom sastavu prvi put dolazi u Hrvatsku, nije bilo i predstavni­ka BAE Systemsa, kojeg se drži ključnim za daljnje poslove u Đuri Đakoviću, u kojem bi bio ustrojen servisni centar za oklopna vozila Bradley, čiji je BAE proizvođač. No, taj posjet analitičar­i ocjenjuju vrlo znakovitim, jer Hrvatska kao mala zemlja nije interesant­an kupac, nego očito te tvrtke imaju širi ekonomski interes i istražuju mogućnost kooperacij­e, a u čemu potencijal­no interesant­an može biti i Đuro Đaković.

Netom prije tog posjeta i ministar gospodarst­va Darko Horvat dao je novinarima izjavu da su vlade Hrvatske i SAD-a “vrlo blizu vrlo interesant­nog ugovora, predmet kojega je budućnost Đure Đakovića”, dakle o pretvaranj­u Đure Đakovića u logistički i servisni centar vojne opreme.

Osim realizacij­e hitne financijsk­e injekcije, idućih dana za Đuru Đaković predstoji i formalno imenovanje novog predsjedni­ka Uprave, budući da privremeno tu funkciju, nakon što je ostavku podnio Marko Bogdanović, obavlja član Uprave Slaven Posavec. Novi čelnik dobit će konkretnij­i smjer za izradu novog programa restruktur­iranja, koji će se koordinira­ti s EK, posebice odluči li se država pojaviti kao ulagač u Đuru Đaković. Ostali dioničari, kako se neslužbeno čuje, nisu skloni da dodatno sami jačaju kapital Đure Đakovića, što pretpostav­lja da će se za daljnji scenarij ići ili u traženje strateškog partnera koji će vlasnički osnažiti tvrtku ili će taj zadatak, što je izglednije, obaviti država.

Nenad Bakić, najveći pojedinačn­i dioničar, koji ima tek nešto manji udjel od države, još uvijek se drži po strani kada je u pitanju javno komunicira­nje rješavanja krize u Đuri Đakoviću. No, neslužbeno se čuje da sudjeluje na sastancima većih dioničara koji se održavaju u MINGOu, te da otvoreno daje do znanja da on više nije spreman ulijevati vlastiti kapital. Ta njegova investicij­a jedna je od neuspjelih u dugoj karijeri trgovanja na burzi, a iz njegovih ranijih objava na blogu jasno je da ne vidi optimistič­nu budućnost za tvrtku ako državi ona ne predstavlj­a stratešku vrijednost. “Ne vjerujem da će se ugasiti, ali neće biti lider, nego nečiji priljepak”, naveo je Bakić prije pola godine, ustvrdivši i da neće izaći iz Đure Đakovića, ali mu je “kao firma i djelatnost na zadnjoj rupi svirala”. ❖

OSIM REALIZACIJ­E HITNE FINANCIJSK­E INJEKCIJE, IDUĆIH DANA ZA ĐURU ĐAKOVIĆ PREDSTOJI I IMENOVANJE NOVOG PREDSJEDNI­KA UPRAVE

 ?? PD ?? Američki veleposlan­ik Kohorst u prošlotjed­nom posjetu brodskoj kompaniji
PD Američki veleposlan­ik Kohorst u prošlotjed­nom posjetu brodskoj kompaniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia