Poslovni Dnevnik

Prevent tužio Volkswagen u Detroitu

BiH proizvođač automobils­kih dijelova tvrdi da je njemačka kompanija tražila od drugih dobavljača pisanu suglasnost da neće prihvatiti Preventove ponude za preuzimanj­e

-

Dobavljač automobils­kih dijelova Prevent grupa podnio je tužbu američkom okružnom sudu u Detroitu protiv njemačkog automobils­kog diva Volkswagen­a (VW), tvrdeći da nastoji većim dobavljači­ma onemogućit­i preuzimanj­e manjih konkurenat­a u SADu kako bi smanjio troškove. Prevent navodi da je Volkswagen od drugih dobavljača pribavio pisanu suglasnost da neće prihvaćati Preventove ponude za preuzimanj­e.

Prevent grupa međunarodn­i je koncern u vlasništvu BiH poduzetnik­a Nijaza Hastora. Počeli su proizvodnj­om automobils­kih presvlada u Visokom a danas imaju kompanije u 13 zemalja, uključujuć­i Hrvatsku. Proizvode automobils­ke presvlake, namještaj, kočione diskove, zaštitnu opremu, automobils­ke dijelove i brodove. Nakon skandala s krivotvore­njem podataka o emisijama štetnih plinova VW koristi svoju tržišnu snagu da istisne dobavljače i da Preventu onemogući akvizicije kako bi smanjio svoje troškove, tvrde u grupi, tražeći odštetu veću od 750 milijuna dolara.

“VWovi manji dobavljači nisu imali drugog izbora do prihvatiti ‘nepravedne uvjete i cijene’, alternativ­a je bio bankrot”, stoji u priopćenju Preventa. U VWu nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom. VW i dva njegova dobavljača u sastavu Prevent grupe sporazumno su 2016. riješili spor oko ugovora, zbog kojeg je trpila proizvodnj­a u više od pola VWovih pogona u Njemačkoj.

 ?? PD ?? Prevent uz ostalo, proizvodi presvlake za sjedišta u automobili­ma
PD Prevent uz ostalo, proizvodi presvlake za sjedišta u automobili­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia