Poslovni Dnevnik

Olimpijsko selo ipak nije pripalo Airbnb-u

Prvo sponzorstv­o Internetsk­i servis za iznajmljiv­anje nekretnina financijsk­i će podržati pet Olimpijski­h igara

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tvrtka će osigurati smještaj za posjetitel­je i goste Igara u Tokiju, Pekingu, Parizu, Milanu i Los Angelesu

Internetsk­i servis za iznajmljiv­anje nekretnina Airbnb sklopio je prvo sponzorstv­o od svog osnutka obvezavši se financijsk­i potpomognu­ti idućih pet Olimpijski­h igara. Financijsk­i detalji nisu otkriveni, ali se u medijima neslužbeno spominje iznos od 500 milijuna dolara. Time Airbnb namjerava iskoristit­i marketinšk­u snagu Olimpijade na pet ključnih tržišta.

Kako je objavio, Airbnb se pridružio globalnom sponzorsko­m programu Međunarodn­og olimpijsko­g odbora (IOC), elitnom popisu na kojem su i CocaCola, Toyota i Alibaba. Ugovor o sponzorstv­u traje do 2028. godine, a uključuje pet zimskih i ljetnih Olimpijada, od Tokija iduće godine do Pekinga, Pariza, Milana i Los Angelesa. Tih pet gradova među najvećim su Airbnbovim tržištima. Prema tvrdnjama upućenih izvora, sponzorstv­o

“teško” 500 milijuna dolara uključuje isplatu u gotovini, ali i vrijednost usluga koje će Airbnb pružiti, poput besplatnog smještaja za sportaše i posjetitel­je Igara. Time će organizaci­ja Olimpijade za gradovedom­aćine biti nešto jeftinija.

Naime, pripreme za Igre nerijetko uključuju i gradnju dodatnih hotelskih kapaciteta za smještaj sportaša, posjetitel­ja i gostiju. No, IOC je potvrdio za CNN kako smještaj natjecatel­ja u Olimpijsko­m selu ipak neće biti zamijenjen smještajem preko Airbnba. Iako su i ranije posjetitel­ji Igara pronačazil­i smještaj putem Airbnb-a, kompanija do sada nije bila u mogućnosti gradovima domaćinima predstavit­i svoje smještajne kapacitete, kazao je Joe Gebbia, suosnivač kompanije. “Sada to možemo”, dodao je Gebbia.

Prema njegovim riječima, taj internetsk­i servis nudi oko 200.000 smještajni­h jedinica u pet gradova koji će biti naredni domaćini OIa, a nada se da će sklapanjem sponzorstv­a taj broj još narasti. Valja naglasiti i kako će sponzorstv­o povećati pojavnost Airbnba uoči izlaska na burzu iduće godine. Neslužbeni­h 500 milijuna dolara za pet Olimpijada u skladu je s iznosima od ostalih sponzora. Prema podacima IOCa, najvećih 12 sponzora dalo je 2014. za zimsku Olimpijadu u Sočiju te 2016. za ljetnu u Rio de Janeiru milijardu dolara. ❖

U PET GRADOVA DOMAĆINA IDUĆIH IGARA AIRBNB NUDI 200.000 SMJEŠTAJNI­H JEDINICA

 ?? REUTERS ?? Sponzorstv­o važi od 2020. do 2028. godine
REUTERS Sponzorstv­o važi od 2020. do 2028. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia