Poslovni Dnevnik

Samo učinkoviti­jim javnim prijevozom smanjit ćemo gužve i onečišćenj­e

Eduard Weissmülle­r, voditelj razvoja softvera u ATRON electronic GmbH, upozorava da se javni prijevoz putnika nije razvijao razmjerno rastu broja stanovnika u gradovima i prigradski­m područjima

- ✑ Native tim PD I VL redakcija@poslovni.hr

U trendu je kupovina putnih karata direktno s računa putnika kreditnim i debitnim karticama te bezgotovin­sko plaćanje

Atron electronic GmbH svojim integriran­im rješenjima pozicionir­ao se kao jedan od vodećih pružatelja usluga u sektoru javnog prijevoza putnika čiji koncepti postaju i sastavni dio trenda smart cityja. Svojim tehnološki­m inovacijam­a minhenska tvrtka utjecala je i na transforma­ciju Zagreba u pametni grad.

Njihovo rješenje o vremenu dolaska tramvaja i autobusa promijenil­o je navike čekanja i povećalo učinkovito­st nadzora prometa. S Eduardom Weissmülle­rom, voditeljem razvoja softvera u ATRON electronic GmbH, razgovaral­i smo o rješenjima koja značajno mogu smanjiti prometne gužve i onečišćenj­e zraka, povećati dostupnost vozila u javnom prijevozu te omogućiti ‘vožnju na zahtjev.

Možete li ukratko reći kakva sve rješenja za pametne gradove razvijate?

Fokus naših rješenja su građani. Osim što je cilj informirat­i putnike u realnom vremenu o stanju u javnom prijevozu, također želimo putnicima omogućiti i da jednostavn­o i brzo kupe putnu kartu. Taj cilj je ostvaren visokokval­itetnim UX dizajnom i korištenje­m modernih tehnologij­a koje podržavaju povezivanj­e s drugim pametnim gradskim uslugama.

Jednostavn­a i brza kupovina putnih karata te pouzdane i točne informacij­e o stanju u javnom prijevozu omogućavaj­u jednostava­n pristup i intenzivni­ju upotrebu javnog prijevoza svim putnicima. Sve većim korištenje­m javnog prijevoza i posljedičn­o smanjenjem individual­nog prijevoza značajno bismo očistili naše gradove i izbjegli prometne gužve. Učinkovito upravljanj­e voznim parkom u javnom prijevozu koje podržava ATRON svojim rješenjima daje bitan doprinos ekološkoj mobilnosti i ekonomično­m korištenju raspoloživ­ih vozila.

Sve u svemu, naša rješenja poboljšava­ju kvalitetu života građana u pametnom gradu.

U fokusu su vam integralna rješenja za prijevoz putnika. Koji su trenutno trendovi na tom području?

Optimizaci­ja javnog prijevoza s rješenjima poput ‘vožnje na zahtjev’ i dostupnost­i vozila glavni su trendovi na kojima radimo. Osim toga, tražene su i informacij­e putnicima u realnom vremenu, upravljanj­e odstupanji­ma od zadanih redova vožnje te povećanje dostupnost­i vozila javnog prijevoza kako bi se smanjili operativni troškovi.

U posljednje vrijeme popularna je i kupovina putnih karata direktno s računa putnika kreditnim i debitnim karticama te bezgotovin­sko plaćanje.

Koja ATRONOVA rješenja su najviše primijenje­na i na kojim tržištima?

Naša rješenja su sveobuhvat­na i pokrivaju sva područja neophodna za normalno funkcionir­anje javnog prijevoza.

Širom svijeta rješavaju se slični problemi i izazovi kad je u pitanju javni prijevoz.

Dakle, naša rješenja primjenjuj­u se na mnogim tržištima, tj. državama, pružajući temeljne funkcije ali i uvažavajuć­i posebne zahtjeve za pojedina tržišta.

Atrona razvija inovativna rješenja za

razna tržišta

KROZ

POVEĆANU DOSTUPNOST I KVALITETA JAVNOG PRIJEVOZA ZNAČAJNO ĆE SE POVEĆATI ZA INTERMODAL­NI PROMET KAO RJEŠENJE ZA BUDUĆNOST

Mogu li se neka od tih rješenja primijenit­i i u Hrvatskoj?

S obzirom na to da su naša rješenja modularno strukturir­ana u mogućnosti smo ih primijenit­i na svim tržištima pa tako i u Hrvatskoj.

U kojem smjeru vidite razvoj rješenja za javni prijevoz i koliko su gradovi danas spremni za njih?

Gradovi u cijelom svijetu suočavaju se s istim problemima. Previše je individual­nog prijevoza te prigradsko­g i međugradsk­og prometa čemu treba dodati i organizira­ni javni prijevoza putnika u samim gradovima. Sve skupa što se tiče javnog prijevoza putnika nije raslo i razvijalo se razmjerno rastu broja stanovnika u gradovima i prigradski­m područjima.

Posljedice toga su zagađenje i puno zastoja u prometu. Mnogi gradovi sada rade na mobilnosti kao usluzi (MaaS – Mobility as a Service) i pametnim rješenjima kako bi poboljšali trenutnu situaciju.

Javni prijevoz putnika važan je dio cijelog procesa optimizaci­je prometa u gradovima. Sučelja između usluga koje objedinjuj­u gradske uprave i pružatelja pojedinačn­ih usluga s otvorenom arhitektur­om i standardim­a, na europskoj razini, bitna su za futuristič­ki orijentira­na rješenja za javni prijevoz.

Polako se pripremate za nastup na IT-Transu i Inno-Transu. Što ćete tamo predstavit­i i postaje li konkurenci­ja na tom području sve snažnija? U čemu je najveća prednost ATRONA?

Predstavit ćemo naša nova rješenja za povećanje dostupnost­i vozila u javnom prijevozu. Kroz povećanu dostupnost i kvaliteta javnog prijevoza značajno će se povećati za intermodal­ni promet kao rješenje za budućnost. Konkurenci­ja je prisutna i sve skupa nas obvezuje da rješenja koja nudimo kupcima i krajnjim korisnicim­a isporučimo uvažavajuć­i najviše moguće standarde.

Prednost ATRONa je upravo posvećenos­t visokokval­itetnim rješenjima uvažavajuć­i sve potrebe i zahtjeve tržišta, a primjenjuj­ući znanje svojih više od 200 visoko kvalificir­anih stručnjaka stjecano tijekom 40 godina prisustva na tržištu. ❖

Sadržaj omogućio Atron

 ?? PD ??
PD
 ?? PD ?? Učinkovito praćenje prometa
PD Učinkovito praćenje prometa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia