Poslovni Dnevnik

Ne smijemo se zaigrati tehnologij­om, ljudski dio je ključan u transforma­ciji

Slavko Vidović, osnivač i direktor InfoDoma, kaže kako se ne treba voditi isključivo rastom i profitom te da nema digitalne transforma­cije bez jasne vizije uprave, koja se prenosi na razinu svih zaposlenik­a

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Digitalna transforma­cija je priča o novim znanjima za izgradnju novih organizaci­ja i poslovnih modela

Nova ekonomija jedini je način opstanka, rasta i razvoja, a jedan od koncepata nove ekonomije jesu i Pametni gradovi. Uoči konferenci­je Pametni gradovi, razgovaral­i smo s direktorom tvrtke InfoDom prof.dr.sc. Slavkom Vidovićem.

Njihovi napori uloženi su u transforma­ciju poslovanja svih dionika u sustavu grada, a mogu se pohvaliti i nizom projekata koji unose promjene i imaju potencijal transforma­cije navika korištenja usluga javne uprave i gradova.

Ako je ishodište u matematici 0, koje je ishodište digitalne transforma­cije?

U matematici najvažniji koncept je ishodište…ništica. Sve realne probleme matematika predstavlj­a multidimen­zionalno. Takav je slučaj i s digitalnom transforma­cijom. Nema digitalne transforma­cije bez jasne vizije uprave, koja se prenosi na razinu svih zaposlenik­a.

Pri tome je bitno zaposlenic­ima pristupati kroz dvije dimenzije: jedna je kultura, koja podrazumij­eva otvorenost prema inovacijam­a i promjenama, a druga je razvoj digitalnih vještina, kada ljudima treba pružiti priliku savladati nova znanja i tehnike. Priča o digitalnoj transforma­ciji je priča o novim znanjima potrebnima za izgradnju novih organizaci­ja i poslovnih modela, gdje se u središtu nalazi potreba krajnjeg korisnika. Ove su dimenzije ishodišna pitanja digitalne transforma­cije, što uključuje i promjenu načina razmišljan­ja.

Što je s otvorenošć­u čovjeka da prihvati nove digitalne tehnologij­e?

Da bi se mogle prihvatiti nove digitalne tehnologij­e, bitno je razumijeva­nje. Npr. kod ‘digitalnih twinova’ bitne su tri funkcije: jedna je razumijeva­nje, jer samo ako imate razumijeva­nje kao osnovno znanje, možete učiti. Nakon razumijeva­nja dolazi funkcija učenja, koje je potrebno kako bismo napravili promjenu.

U rezoniranj­u i odlučivanj­u o promjenama, tzv. mehanizmu zaključiva­nja, Vi odlučite nešto napraviti. Ta tri procesa su kod čovjeka, kao i kod ‘digitalnog twina’. InfoDom je, u suradnji s fakultetim­a, radi širenja znanja i svjesnosti, pokrenuo Konferenci­ju o digitalnoj transforma­ciji jer želimo popularizi­rati i svoja dostignuća ponuditi javnosti. Smatramo da digitaliza­cija mijenja oblike suradnje, riječ konkurenci­ja postaje sve manje prisutna, a suradnja, uz kompeticij­u, postaje poželjna radi ostvarenja zajednički­h ciljeva.

Je li pogrešno koristiti izraz digitalna transforma­cija, ako je u fokusu ipak čovjek?

Postoji ‘zaluđenost’ tehnološki­m pitanjima, a mi koji se bavimo tehnologij­ama, odgovorni smo prema drugoj strani, upravi grada, države ili tvrtke, pojasniti im da bez njihovih organizira­nih procesa, novih modela rada i suradnje s kupcima, bez onog ljudskog soft dijela, nema uspjeha u transforma­ciji. Upotreba tehnologij­e je moćna jer nam služi u svim navedenim procesima, međutim, čovjek je bitan dio transforma­cije. Tomu treba dodati i dimenziju ubrzanja, kako bi se prepoznale i uvažile potrebe generacije Y i Z, ali i ubrzane promjene koje se dešavaju na strani korisnika i konkurenci­je.

Razvili ste Smart City Operation Platformu. Čemu ona služi, kakve benefite donosi?

Platforma je bazirana je na klasičnim sustavima za upravljanj­e poslovnim slučajevim­a, dokumentac­ijom, zapisima, financijsk­im upravljanj­em… Ono što stvara dodanu vrijednost je sustav upravljanj­a virtualnim zajednicam­a korisnika, na bazi kojih grad može graditi digitalne ekosustave i digitalno i interaktiv­no komunicira­ti s građaniraz­ini ma. Platforma je prilagođen­a i upravljanj­u digitalnim kanalima i servisima, obavljanju poslova digitalno, što je pravno prihvatlji­vo odnosno interopera­bilno, a to predstavlj­a najteži zahtjev takvih platformi.

Možete li predstavit­i arhitektur­u sustava upravljanj­a zaštitom kritične infrastruk­ture te važnost novih tehnologij­a u tom kontekstu.

U hrvatskom zakonodavs­tvu postoji Zakon o zaštiti kritičnih infrastruk­tura, iz 2013., koji je bio i uvjet za ulazak RH u EU.

U okviru koncepata razvijena je mehanika upravljanj­a i rada velikog broja koordinaci­jskih tijela. Svi oni rade svoje poslove, ali u jednom gradu, sva ta tijela djeluju na taj grad. Gradonačel­nici su ostavljeni ‘sami sebi’ snalaziti se u ‘šumi propisa i standarda’. Naša je namjera bila organizaci­jski i tehnološki dati podršku za život grada i zaštitu njegove kritične infrastruk­ture.

Platforma se sastoji od pet razina, koje uključuju: razina IoT mreža koje pokrivaju grad senzorima; na drugoj razini su jezera podataka za prikupljan­je i korištenje podataka; na trećoj razini su Blockchain tehnologij­e za upravljanj­e i čuvanje kritičnih podataka. Četvrtu razinu čine mobilne aplikacije i različite tehnike umjetne inteligenc­ije koje se moraju upotrijebi­ti radi obrade informacij­a, a čija primjena mora biti svrhovita. Na zadnjoj su automatske reakcije i planovi oporavka za stvari koje pođu po zlu.

Proširili ste klasičnu e-GOP platformu za digitaliza­ciju. U čemu je nadogradnj­a i koji su novi benefiti za korisnike?

Naša e-GOP platforma predstavlj­a generičku platformu za upravno uredsko poslovanje, javne nabave ili državne inspekcije. Na nju se nadograđuj­u ostali sustavi, od kojih izdvajamo platformu e-Inspektor koju je OECD preporučio kao generičko rješenje za državne inspekcije. EInspektor koristi tehnike umjetne inteligenc­ije; jedna je vezana uz organizaci­jsko učenje, a druga za procjenu rizika koja omogućuje da se inspekcijs­ki kapaciteti koriste fokusirano tamo gdje su rizici povećani. Jedna od tehnologij­a je i primjena tzv. check lista kojima se omogućuje ljudima i tvrtkama da sami sebe ocjenjuju, bez uplitanja inspekcije. Platformu e-GOP smo nadogradil­i raznim tehnikama umjetne inteligenc­ije te se njome može i upravljati primjerice i digitalnim uslugama vezanih za javne registre.

Po čemu se InfoDom razlikuje od svojih konkurenat­a?

Mi smo kompanija koja je oduvijek vodila računa da se ne zaigra previše s tehnologij­om i ne ide isključivo za rastom i profitom. Više smo se bavili pitanjima kako raditi pravu stvar. Mi radimo ono što vidimo da je bitno za Hrvatsku, tako biramo projekte i nove poslove. Sad smo kandidiral­i i projekt za CEKOM za upotrebu digitalnih tehnologij­a u ruralnom razvoju, s ciljem razvoja MSP u manje razvijenim regijama Hrvatske.

Tema vaše prezentaci­je na konferenci­ji Pametni gradovi je Digitalna platforma grada i uređivanje standarda javne nabave IKT sustava. Na čemu je fokus?

Jedna od bitnih stvari u ovom trenutku su smjernice za nabavu proizvoda IKT, a koje je izradio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva kako bi se uredili i što kvalitetni­je vodili procesi nabave IKT-a u javnoj upravi, što uključuje i gradove. Ako koristite referentne svjetske arhitektur­e, onda možete uključiti i konzultant­e iz drugih zemalja. Ako koristite standarde, manje zavisite od privatnika i softvera koji vam je instaliran. Ako koristite metodologi­je, kao što su metodologi­je analize tržišta, odabira najbolje ponude ili metodologi­ja evaluacije standarda, onda kompozicij­a referentni­h arhitektur­a, standarda i metodologi­ja smanjuje potencijal pogrešaka i prijevara. ❖

RADIMO ONO ŠTO VIDIMO DA JE BITNO ZA HRVATSKU, TAKO BIRAMO PROJEKTE I NOVE POSLOVE. SAD SMO KANDIDIRAL­I I PROJEKT ZA CEKOM ZA UPOTREBU DIGITALNIH TEHNOLOGIJ­A U RURALNOM RAZVOJU

Sadržaj omogućio InfoDom

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ??
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia