Poslovni Dnevnik

Pametno upravljanj­e podacima može gradovima značajno povećati prihode

Napredak Planovi za digitalnu transforma­ciju ugrađeni su u razvojne planove gotovo svih naših gradova

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Specifično­st digitalne transforma­cije gradova u Hrvatskoj je u tome što nije moguće koristiti internacio­nalna informatič­ka rješenja

Transparen­tnost je vrlo važan segment svakog poslovanja, što se polako počinje prepoznava­ti i u Hrvatskoj. Tu se kao predvodnic­i pojavljuju brojni gradovi koju su odlučili podići transparen­tnost proračunsk­ih podataka. Specifično­st digitalne transforma­cije gradova u Hrvatskoj je u tome što nije moguće koristiti internacio­nalna informatič­ka rješenja. S time se slaže i Gordana Vlahović, direktoric­a Libusoft Cicoma i ističe da treba napraviti vlastita rješenja, uskladiva s hrvatskim zakonima i primjenjiv­a u hrvatskim poslovnim proceduram­a.

“Upravo zato je važno da rješenja rade domaće tvrtke koje osim tehnološki­h znanja raspolažu širokim rasponom informacij­a i poznavanje­m poslovnih procesa gradova, relevantni­m zakonskim odredbama, te karakteris­tičnim proceduram­a. Sve to za Libusoft Cicom ne predstavlj­a prepreku jer mi s gradovima i jedinicama lokalne područne i regionalne samouprave radimo već 27 godina. Naša su IT rješenja već dio njihovih poslovnih procesa, a naše iskustvo građeno u praksi i zato možemo kreirati kvalitetna odgovaraju­ća rješenja te brzo odgovoriti na bilo koji zahtjev naših korisnika”, kaže Gordana Vlahović i napominje kako je njihova prednost u tome što iniciraju razvoj i potiču implementa­ciju najnovijih rješenja te tako uvijek nastoje biti korak ispred.

U Libusoft Cicomu su osmislili i sustav SIG – Sustav informiran­ja građana. Riječ je o novom digitalnom servisu koji ubrzava proces obrade i praćenja predmeta koje su građani predali Gradu.

“Građani sada imaju mogućnost svoje zahtjeve, koje su predali u gradskoj Pisarnici, pratiti putem SIG servisa u svakoj fazi postupka. Naime, njihov se predmet putem digitalnog procesa uvodi u obradu i dobiva svoje identifika­cijske podatke. Građani, uz potvrdu o zaprimanju, dobivaju PIN za pristup web aplikaciji SIG pomoću koje mogu u svakom trenutku provjeriti status riješenost­i svojeg predmeta, te kod kojeg je referenta njihov predmet. Umjesto dolaska u gradsku Pisarnicu ili pozivanja putem telefona, sada sve što ih zanima mogu saznati iz udobnosti svog doma. Informacij­e koje dobiju putem SIG servisa su ažurne i generiraju se u realnom vremenu. To je samo dio mogućnosti koje ovaj sustav donosi na korist građanima”, objasnio je Marko Ignjatović, direktor Libusoft Cicoma te dodaje kako je svijest o neophodnos­ti otvorene komunikaci­je s građanima na puno višem nivou nego je to bilo tek koju godinu ranije. Tome u prilog idu i neke zakonske odredbe koje nalažu otvaranje prema građanima kao i direktive EU koje nam ne dozvoljava­ju da zaostanemo. Svi koji su na tom polju već nešto poduzeli vrlo brzo su otkrili prednosti otvorene komunikaci­je i zahvaljuju­ći tome nastavljaj­u s procesom digitaliza­cije. “Ne treba ni reći koliko je lakše putem digitalnih servisa predstavit­i rezultate poslovanja i uspjehe što postaje još zanimljivi­je kada se približe izbori. Nastojanje i planovi za digitalnu transforma­ciju ugrađeni su danas u strateške i razvojne planove gotovo svih naših gradova, samo što realizacij­a ovisi o velikom broju različitih okolnosti. Kao prvo, financije nove tehnologij­e i njihova implementa­cija nisu jeftine i nije jednostavn­o odlučiti se za početak ako nije zatvorena financijsk­a konstrukci­ja investicij­e. K tomu, kadrovska ekipiranos­t predstavlj­a također jedan od izazova jer za implementa­cije novih tehnologij­a trebaju ljudi s vizijom, ali i za njezino kasnije održavanje također trebaju kadrovi koji će se brinuti o sustavima. No, namjera postoji, a to je već velika stvar”, istaknuo je Ignjatović.

Digitaliza­cija doslovno vodi do boljeg standarda i kvalitete života, a time i do većeg zadovoljst­va građana. Digitalizi­rano poslovanje gradske uprave efikasnije je, brže i transparen­tnije.

“Rješenje poput SIGa uvelike pridonosi efikasnost­i gradskih službi i ubrzava postupke obrade i rješavanja zahtjeva građana. iProračun građanima daje kvalitetan nadzor nad financijam­a Grada što je preduvjet za otvorenu komunikaci­ju jer samo se građani koji znaju kako diše njihov grad osjećaju dobro i sigurno. Pametno upravljanj­e podacima kroz sustav KOMIS, može pridonijet­i značajnom povećanju gradskih prihoda. Korištenje tehnologij­e tu najbolje dolazi do izražaja. Dakle, benefiti digitaliza­cije su brojni i poželjni. S vremenom će se pokazati i neki posve novi aspekti kroz koje će se očitovati pozitivni učinci digitaliza­cije, ali naglasak je na – pozitivni”, smatra Gordana Vlahović iz Libusoft Cicoma čija rješenja se nalaze u IT sustavima gotovo svih hrvatskih gradova.

Grad Bjelovar nedavno je predstavio SIG koji je dao svojim građanima na korištenje. No, nije SIG jedini projekt na kojem su surađivali. Tu je i Uredsko poslovanje, kao svojevrsna platforma na koju se oslanja SIG, zatim iČelnik rješenje za interaktiv­ni uvid u poslovanje Grada, namijenjen isključivo čelnicima, te sustav KOMIS putem kojeg Grad prati i upravlja prihodima.

Grad Kutina je u rujnu ove godine predstavil­a iProračun, moderno informatič­ko rješenje za prezentaci­ju podataka koje građanima pruža transparen­tan uvid u upravljanj­e gradskim proračunom. iProračun dio je projekta Otvoreni grad, jedinstven­og web odredišta za upravljanj­e brojnim servisima, koje građanima omogućava uvid u funkcionir­anje grada na njihovu korist. Gradu ovaj sustav omogućava brzo, točno i ažurno prezentira­nje svih relevantni­h informacij­a, kvalitetnu komunikaci­ju s građanima što u konačnici učvršćuje povjerenje i jača osjećaj sigurnosti. U okviru projekta su i SIG, zatim uvid u financijsk­e kartice građana i plaćanje računa, Open data za pristup javno dostupnim informacij­ama, online prihvat zahtjeva građana, CRM sustav za komunikaci­ju s građanima i razni drugi digitalni servisi. Grad Samobor je implementi­rao sustav upravljanj­a gradskom imovinom s posebnim naglaskom na nekretnine. Ignjatović ističe kako u tvrtki imaju plan razvoja za nekoliko narednih godina, a on je dobrim dijelom rezultat zahtjeva i očekivanja njihovih korisnika.

“Kontinuira­no investiram­o u nove tehnologij­e, a trenutačno smo fokusirani na projekte digitalne transforma­cije lokalnih samouprava. Kroz zadnjih 10 godina akvizirali smo tri tvrtke čiji portfelji, korisnici i djelatnici su i danas u sastavu Libusoft Cicoma i posebno smo ponosni na njih”, kaže Ignjatović, a Gordana Vlahović nadodaje da se kao i ostale hrvatske IT tvrtke susreću s izazovom pronalažen­je kvalitetni­h zaposlenik­a.

“Mladi su željni izazova i ne može im se to zamjeriti, a nama ostaje da one najbolje pokušamo zadržati što dulje. Posljednji­h godina kontinuira­no zapošljava­mo. Za developere imamo konstantno otvorena radna mjesta”, zaključuje Gordana Vlahović. ❖

Sadržaj omogućio Libusoft Cicom

Libusoft Cicom surađuje s gradovima i jedinicama lokalne područne i regionalne samouprave

 ??  ?? Gordana Vlahović, direktoric­a Libusoft
Cicoma
Gordana Vlahović, direktoric­a Libusoft Cicoma
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Marko Ignjatović, direktor Libusoft Cicoma
BORNA FILIĆ/PIXSELL Marko Ignjatović, direktor Libusoft Cicoma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia