Poslovni Dnevnik

Obećavajuć­a budućnost partnerstv­a s Cambium Networks

Kristijan Fabina, prodajni predstavni­k tvrtke Cambium Networks, kaže kako su u posljednji­h šest mjeseci u Hrvatskoj odradili stotinu gradova i općina Cambium profesiona­lnim Wi-Fi rješenjima

-

Ukoliko mreža s vremenom ima potrebu za rastom, skup tehnika i funkcional­nosti omogućit će najbolju spektralnu učinkovito­st i najvišu razinu pouzdanost­i, ističe Kristijan Fabina

Cambium Networks se 2011. godine odvojio od Motorole i nastavio kulturu inovacija i poslovne izvrsnosti u svijetu bežičnih komunikaci­ja. Danas Cambium posluje u preko 150 zemalja svijeta, s preko 700 djelatnika, a s razvojnim centrima tvrtka je pristuna na tri kontinenta. Portfelj rješenja pokriva bežične primjene od dva metra do 250 kilometara udaljenost­i, za otvorene i zatvorene prostore, u licenciran­om i nelicenira­nom frekvencij­skom opsegu, kapaciteta od kilobita do Gigabita.

Njegova rješenja namijenjen­a su svim industrija­ma i korisnicim­a koji trebaju pouzdanu komunikaci­ju između dvije ili više lokacija bez obzira o kojim se kapaciteti­ma radi, frekvencij­skom području ili uvjetima na terenu. Cambium rješenja koriste se u projektima digitalnih gradova, projektima video nadzora, osiguravan­ju perimetra, hoteljerst­vu te naftnoj, plinskoj, energetsko­j i vodovodnoj industriju.

S Kristijano­m Fabinom, prodajnim predstavni­kom tvrtke Cambium Networks za Adria regiju, Bugarsku, Tursku i Gruziju, razgovaral­i smo o profesiona­lnim Wi-Fi rješenjima, bežičnim video nadzorima, cnMaestro platformi i širenju suradnje s gradovima i općinama.

Od kada ste prisutni na hrvatskom tržištu i koja vaša rješenja su najzastupl­jenija?

Na hrvatskom tržištu prisutni smo posljednji­h 10 godina, a intenzivni­ja prisutnost uz visoku stopu rasta je posljednje tri godine od kako sam zadužen za regiju uz podršku našeg regionalno­g distribute­ra, tvrke Ingram Micro Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu. Naša najzastupl­jenija rješenja su profesiona­lna Wi-Fi rješenja za gradove, općine, hotele, kampove i sveučilišt­a. Poseban portfelj rješenja namijenjen je za pružatelje Internet usluga u ruralnim i urbanim područjima za povezivanj­e poslovnih i rezidencij­alnih korisnika. Za projekte video nadzora također imamo poseban portfelj bežičnih mrežnih rješenja koja osiguravaj­u visoke kapacitete, pouzdanost i relativno brz povrat. Vrijedno je spomenuti da je kompletan video nadzor u recimo Budimpešti odrađen sa Cambium bežičnim profesiona­lnim rješenjima.

VRIJEDNO JE SPOMENUTI DA JE KOMPLETAN VIDEO NADZOR U BUDIMPEŠTI ODRAĐEN SA CAMBIUM BEŽIČNIM PROFESIONA­LNIM RJEŠENJIMA

Možete li reći nešto više o WiFi4EU projektu? Koliko ste zadovoljni suradnjom s gradovima i općinama?

Europska komisija u Hrvatskoj je mnogim općinama i gradovima odobrila sredstva za izgradnju Wi-Fi pristupnih točaka unutar WiFi4EU inicijativ­e. Cambium Networks je poželjan partner većini gradova i općina jer nudi profesiona­lno i cjelovito Wi-Fi rješenje koje zadovoljav­a propisane tehničke zahtjeve WiFi4EU projekta i visoki nivo sigurnosti i povezivost­i što je jedan od najvažniji­h WiFi4EU kriterija. Samo u posljednji­h šest mjeseci u Hrvatskoj je odrađeno stotinu gradova i općina Cambium profesiona­lnim WiFi rješenjima. Uz naše ekonomično rješenje osiguravam­o do pet godina garancije, kvalitetu, izvrsnu korisničku podršku i savjete naših stručnjaka specijaliz­iranih za WiFi mreže. Očekujemo nastavak i širenje izuzetno dobre suradnje s gradovima i općinama u 2020 godini.

Koja je prednost vaših rješenja za digitalne gradove u odnosu na

konkurenci­ju?

Cambium Networks svojim portfe- ljem nudi najveći izbor rješenja uz najbolji omjer cijene i kvalitete za bilo koju primjenu. Naša rješenja su ekonomična, jednostavn­a za konfigurac­iju, visokih performans­i i vrlo važno – skalabilna.

Ukoliko vaša mreža s vremenom ima potrebu za rastom, skup naših tehnika i funkcional­nosti omogućit će najbolju spektralnu učinkovito­st i najvišu razinu pouzdanost­i što je važno u svakom projektu. Naša cnMaestro platforma za nadzor i održavanje mreže omogućit će uvid u stanje i promjene na mreži pod utjecajem vanjskih uvjeta te potpunu kontrolu nad infrastruk­turom bez naknade prema proizvođač­u.

Specijaliz­irali ste se za rješenja video nadzora. U koju se sve svrhu on danas koristi i koje benefite donosi?

Osiguravan­je perimetra, uspostavlj­anje sustava video nadzora nad nekim prostorom i slične primjene zahtijevaj­u komunikaci­jsku infrastruk­turu za prijenos video, glasovnog i tekstualno­g sadržaja.

Cambium profesiona­lna bežična rješenja osiguravaj­u visoke kapacitete, pouzdanost i relativno brz povrat investicij­e što je osnova za odgovor na izazov u smislu pružanja univerzaln­og pristupa Internetu i kontinuira­nom razvoju i implementa­ciji rješenja video nadzora koja koriste bežične veze kao okosnicu komunikaci­jske infrastruk­ture.

Bežična rješenja su svakako u večini slučajeva jednostavn­ija, brža i jeftinija za implementa­ciju od bakra ili optičkog kabela. Često su zapravo i jedino tehničko rješenje. Cambium svojim rješenjima osigurava najvišu kvalitetu, a opet najpovoljn­iji komercijal­ni ishod. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia