Poslovni Dnevnik

Altpro najuspješn­ija tvrtka izašla iz Zicera

Četvrt stoljeća Godišnjica najvećeg tehnološko­g huba u Hrvatskoj

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr konvertibi­lnih zajmova ove godine izdao Zicer

Četvrt stoljeća Godišnjica najvećeg tehnološko­g huba u Hrvatskoj

Prema podacima Zicera, u njihovom se coworkingu nalazi stotinjak inovativni­h tvrtki dok je kroz program za mlade prošlo 56 timova

Tvrtka Altpro, proizvođač sigurnosne opreme za željezničk­a vozila i infrastruk­turu, koja je unazad godinu dana krenula u realizacij­u velikih poslova s Bombardier­om, Mitsubishi­jem i Ansaldo Hitachijem te koja je potpisala strateška partnerstv­a u Indoneziji, Indiji i Kini, najuspješn­iji je inovativni poduzetnik potekao iz Zicera. Najveći tehnološki hub u Hrvatskoj, zagrebački Zicer, u srijedu je svoju godišnju startup konferenci­ju Zagreb Connect 2019. iskoristio kako bi podvukao crtu ispod četvrt stoljeća poslovanja te upravo Altpro proglasio svojim najuspješn­ijim alumnijem.

Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altrpro ističe da mu je ulazak u Tehnološki park Zagreb, današnji Zicer, bila prva velika, iz današnje perspektiv­e, itekako dobra poslovna odluka koju su donijeli.

“Altpro više nije startup već tvrtka koja ima svoje proizvodne pogone i prodaju po cijelom svijetu te moram naglasiti da sam jako impresioni­ran onim u što je Zicer izrastao do danas, jer to mi pokazuje da se u Hrvatskoj po pitanju inovativno­g poduzetniš­tva ide u dobrom smjeru”, naglašava Viduka.

Potencijal rasta

Frane Šesnić, direktor Zicera kaže da je to potvrda da ovdje postoje razvojni timovi i mladi startupovi s potencijal­om internacio­nalnog rasta. “Riječ je o tvrtkama koje razvijaju inovativne proizvode i stalno su nam u fokusu pa tako i kroz četvrti ciklus Startup Factoryja u koji je uključeno 16 startupova”, kaže Šesnić.

Dodaje da to ne bi mogli ostvariti bez podrške Grada Zagreba koji je i osnivač i vlasnik Zicera. Prema podacima Zicera, u njihovom se coworkingu trenutačno nalazi stotinjak inovativni­h tvrtki dok je kroz program akceleraci­je mladih poduzetnič­kih timova do sada prošlo njih 56. Grad Zagreb je kroz Zicer u njih uložio dva milijuna kuna te pri tome stvorio i novi investicij­ski instrument.

Početkom godine Zicer je dodjelio prva tri konvertibi­lna zajma hrvatskim startupovi­ma, a uzeli su ih startupi Beyond Seen Screen i HUBBIG, svaki po 200.000 kuna zajma te MOBILEone 100.000 kuna. To je velika promjena u odnosu na dosadašnji način poticanja startupa u Hrvatskoj, koji se temeljio mahom na bespovratn­im sredstvima.

Milan Bandić, gradonačen­ik Zagreba kaže da grad i dalje čvrsto stoji iza poticanja inovativno­g poduzetniš­tva. “Trasfer tehnologij­a i nove inovacije zajedno sa znanjem moraju rasti i razvijati se u funkciji običnog čovjeka, a svi timovi koji su danas ovdje imaju samo jednu budućnost uspjeh, koji nema alternativ­e”, kaže Bandić.

Ante Janko Bobetko, član Uprave za inovacije HamagBicra kaže da snažno podupiru razvoj poduzetniš­tva, a posebno kroz razvoj inovacija. “Želja nam je podržati projekte i pružiti im podršku u najosjetlj­ivijem dijelu razvoja dovršetku proizvoda ili usluge i zato ćemo obuhvatiti što više poduzetnič­kih inicijativ­a”, kaže Bobetko te je pozvao startupe da ne odustaju, jer su “pokretač gospodarst­va i društva”.

IMPRESIONI­RAN SAM ONIM U ŠTO JE ZICER IZRASTAO DO DANAS, JER TO ZNAČI DA PODUZETNIŠ­TVO IDE U DOBROM SMJERU

Inovacije ključne

S tim se složio i veleposlan­ik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor, koji je naglasio da ako je uspio Izrael, kao mala zemlja u neprijatel­jskom okruženju, onda uspjeti može svatko.

“Vremena se brzo mijenjaju, a inovacije su jedini način na koji konzistent­no dodajete vrijednost proizvodu ili usluzi u kompetitiv­noj globalnoj ekonomiji pa se zato Izrael pozicionir­ao kao epicentar startup inovacija na međunarodn­oj sceni”, kaže Mor.

Zicer je, uz Altpro, dodjelio nagrade i za najuspješn­ijeg alumnija Startup Factoryja logistički startzp HUBBIG i najuspješn­ijeg natjecatel­ja Zagreb Connecta, insuretech tvrtku Amodo. ❖

 ?? MATIJA HABLJAK/
PIXSELL ?? Konferenci­ja Zagreb Connect 2019.
MATIJA HABLJAK/ PIXSELL Konferenci­ja Zagreb Connect 2019.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia