Poslovni Dnevnik

STRUJA MEĐU JEFTINIJIM­A U EUROPSKOJ UNIJI

Države istoka EU i dalje reguliraju cijenu energenata za kućanstva

-

Cijene električne energije za kućanstva u prvoj polovici ove godine blago su porasle diljem Europske unije, no Hrvatska je i dalje zemlja s gotovo najjeftini­jom strujom među članicama, pokazuju upravo objavljeni rezultati Eurostata. Cijena za 100 kilovatsat­a (kWh) struje u EU stoji u prosjeku 21 euro, euro skuplje nego lani, dok je cijena u Hrvatskoj 13,2 eura, gotovo 40% niža. Isto je i s prirodnim plinom za kućanstva čija je cijena iznosila šest eura za 100 kWh u usporedbi s 3,8 eura koliko plaćaju domaći potrošači. Pritom porezi i razne naknade čine 37% stavke na računima za struju te 27% na onima za plin, primjećuju europski statističa­ri.

Najjeftini­ju struju plaćaju Bugari (9,9 eura), Mađari (11,2 eura) i građani Litve (12,5 eura) što ilustrira da struja ostaje, posebice na istoku Europe, u domeni socijalne politike pojedine države koje su redom vlasnici energetski­h kompanija. S druge strane, najskuplji kilovat plaćaju Nijemci 30,9 eura, Danci 29,8 eura i Belgijanci 28,4 eura za 100 kWh, prvenstven­o zbog velikog obujma poticajnih naknada za obnovljive izvore energije u tim zemljama.

Premda je električna energija u prosjeku blago porasla, u zadnjih godinu dana diljem Unije zabilježen­e su osjetna kolebanja cijena u oba smjera. Najveći pad imale su Danska, Portugal, Poljska i Grčka, između 4,3 i 1,3 posto. Nasuprot njima, nizozemski­m potrošačim­a struja je istovremen­o poskupjela više od petine, a Cipranima i Česima između 16,4 i 12 posto.

Kad je u pitanju plin, taj je energent najjeftini­ji u Mađarskoj i Rumunjskoj gdje stoji 3,5 eura za 100 kilovatsat­a te u Hrvatskoj, dok je najskuplji u Švedskoj čiji građani za njega plaćaju 11,8 eura, Nizozemsko­j 9,2 eura te Danskoj 8,6 eura. Treba napomenuti da ovu statistiku treba promatrati u svijetlu činjenice da dio zemalja EU ima liberalizi­rano tržište energenata, a druge to imaju samo djelomično.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL ?? Cijena
100 kWh električne energije u Hrvatskoj
40% niža od europskog prosjeka
DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL Cijena 100 kWh električne energije u Hrvatskoj 40% niža od europskog prosjeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia