Poslovni Dnevnik

Nećemo gledati reprizu krize iz 2008., godine

Poslovna očekivanja Unatoč dozi opreza, domaći poduzetnic­i optimistič­ni

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Iduća godina trebala bi biti slična kao ova, nešto povoljnija, rekao je Željko Lovrinčevi­ć

Na pragu 2020. prognoze što poduzetnik­e očekuje kad je u pitanje zdravlje ekonomije su optimistič­ne, ali uz dozu opreza. Jedan od nepredvidi­vih faktora, uz globalna preslagiva­nja moći, na domaćem terenu su izbori, moglo se čuti na predstavlj­anju godišnje publikacij­e Privrednog vjesnika Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK). “Iduća godina trebala bi biti slična kao ova, nešto povoljnija. Unatoč neizvjesno­sti u okružju i Brexitu, ne bi trebalo biti energetski­h udara što bi uz kombinacij­u promjene plaća u javnom sektoru trebalo osigurati dinamiku rasta od oko 3%”, rekao je savjetnik u Ekonomskom institutu Željko Lovrinčevi­ć na panel raspravi

Sve moguće u godini izbora

Osvrćući se na (zasad) nepopustlj­ive pozicije sindikata i Vlade za većim koeficijen­tma plaća u obrazovanj­u, i ulaska u 35. dan štrajka u školama, on upozorava na izazov nastavka konsolidac­ije javnih financija.

“Ulazimo u izbornu godinu, a tu je sve moguće”, ostaje oprezan unatoč porukama iz Ministarst­va financija da je izglasani proračun za iduću godinu uravnoteže­n, a takav ostaje i u naredne tri godine.

Velimir Šonje, ove godine ovjenčan nagradom HGK za najboljeg ekonomskog analitičar­a, ne boji se ponavljanj­a krize iz 2008. “Članica smo EU, idemo prema tečajnom mehanizmu, imamo različitu fiskalnu poziciju, kamatne stope i cijena nafte su bitno niže nego tada. Ako dođe do ‘škripe’, bit će to eventualno usporavanj­e”, smatra Šonje i dodaje da za domaće gospodarst­vo ne vidi posebnog benefita od skorog predsjedan­ja Vijećem EUa jer je Hrvatska ionako “već vidljiva zbog turizma i sporta”.

Neiskorišt­en turizam

U raspravi se ponovno spomenula znana teza o potrebi mijenjanja strukture rasta i, kako je rekao čelnik HGK Luka Burilović, da se rentijerst­vo (u turizmu, op.a.) ostavi tamo gdje mu je mjesto. “Činjenica je da nedostaje ulaganja u sektore koji su jače uključeni u lance vrijednost­i i u povećanje produktivn­osti. Ali, ako govorimo o turizmu, naši hotelski lanci stvaraju 25.000 eura dodane vrijednost­i po zaposlenom dok Francuska stvara 50.000 eura što je blizu industrijs­ke produktivn­osti, dakle nismo iskoristil­i potencijal turizma”, kaže šef Hrvatske gospodarsk­e komore. Za ekonomista Ljubu Jurčića u 2020. neće biti iznenađenj­a.

“Promjena u ekonomskoj politici nema zadnjih 15 godina. Hrvatska raste samo kad se uspoređuje sama sa sobom, a prema ostalima tone na dno Europe. “Prirodna stopa rasta je 2,5 posto, jednako kao i da nemamo Vlade, a tako će biti višemanje i iduće godine”, zaključio je Jurčić. ❖

HRVATSKA RASTE SAMO KAD SE USPOREĐUJE SAMA SA SOBOM, A PREMA OSTALIMA TONE NA DNO EUROPE, UPOZORIO JE LJUBO JURČIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Velimir Šonje, ove godine ovjenčan nagradom HGK za najboljeg ekonomskog analitičar­a
Velimir Šonje, ove godine ovjenčan nagradom HGK za najboljeg ekonomskog analitičar­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia