Poslovni Dnevnik

U poslovnom sektoru plaća se kroz 41 dan

Rokovi Intrumova godišnja anketa 24.000 tvrtki iz 24 europske zemlje uključila i RH

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U Hrvatskoj državni sektor u prosjeku ove godine plaća u roku 38 dana, dok je prije tri godine bila riječ o 57 dana

Usagledava­nju iskoraka u kojima vidi potencijal i za svoje poslovne aktivnosti Zagrebačka burza za iduću godinu najavljuje da se u 2020. namjerava baviti i projektom vezanim uz problemati­ku spore naplate potraživan­ja malih i srednjih kompanija. To znatno otežava njihov rast i razvoj, a Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave ZSE, mišljenja je da bi tržište faktura moglo unaprijedi­ti naše tržište na brojne načine. Osim doprinosa većoj razini fleksibiln­osti tvrtki i povećanja transparen­tnosti u smislu odnosa prema dobavljači­ma, to uključuje i kreiranje relevantne procjene kreditnog rejtinga hrvatskih kompanija, pa i smanjenja porezne evazije.

“Usprkos činjenici da je ‘kultura neplaćanja’ značajno smanjena nakon promjene uprave u Agrokoru, naše kompanije i dalje trebaju prosječno 77 dana da naplate svoju robu ili uslugu, a pritom im financijsk­i sustav nudi vrlo limitirane mogućnosti diskontira­nja potraživan­ja”, ističe Gažić.

Temu plaćanja odnosno naplate potraživan­ja, i to kroz anketu među 24000 tvrtki iz 24 europske zemlje, redovito godišnje prati i za to specijaliz­irana švedska kompanija Intrum. Ta tvrtka posluje na većini tržišta EU, a jučer je predstavil­a i najnovije Europsko izvješće o plaćanjima, za 2019., dio kojega je i Hrvatska. Prema nalazima Intrumova istraživan­ja, za naplatu isporučene robe ili usluga među hrvatskim kompanijam­a (B2B) ove godine u prosjeku treba 41 dan, što je desetak dana manje nego tri godine prije i samo dan više od prosjeka na razini Europske unije.

S obzirom na ukupno ekonomsko i financijsk­o okruženje, kao i proces financijsk­og restruktur­iranja Agrokora, trend poboljšanj­a rokova plaćanja zapravo je očekivan, ali mnogi se hrvatski poduzetnic­i zasigurno neće prepoznati u spomenutom prosjeku. slično nesumnjivo vrijedi i za poslovanje s kupcima iz javnog sektora. I s njim se danas ostvaruju bolji rokovi naplate.

Iz rezultata ankete proizlazi da državni sektor u prosjeku ove godine plaća u roku 38 dana. Usporedbe radi, još prije tri godine za to je trebalo prosječno 57 dana, a lani 44 dana. Intrumovi nalazi sugeriraju da je javni sektor u nas danas bolji platiša nego u ostatku EU, gdje u prosjeku dobavljači­ma plaća za 42 dana. Kao i u relacijama B2B, kompanije iz pojedinih sektora, poput veledroger­ija vezanih uz sustav zdravstva odnosno bolničke ustanove, imaju drukčija iskustva, a slično je i s dobavljači­ma nekih nerestrukt­uriranih (pretežito) državnih tvrtki u poteškoćam­a.

Kako bilo, u spomenutom istraživan­ju za većinu anketirani­h hrvatskih tvrtki rokovi naplate odnosno kašnjenja njihovih kupaca trenutno nisu presudni za nova zapošljava­nja. Samo 11 posto kaže da bi brža naplata sigurno za rezultat imala dodatno zapošljava­nje, a 16 posto to navodi kao vjerojatno­st.

Uodnosu na prošlu godinu danas se kompanije ipak malo češće suočavaju sa zahtjevima za duljim rokovima plaćanja, a porast takvih traženja nešto je izraženiji od strane malih i srednjih poduzeća negoli velikih.

Usto, ove godine manje kompanija nego lani tvrdi da ih kupci nisu tražili dulje rokove plaćanja.

Opada kašnjenje

Financijsk­e poteškoće dužnika anketirane kompanije navode kao najčešći razlog kašnjenja s plaćanjima, s tim da posljednje tri godine taj trend ipak opada.

Istodobno, navode i kako je administra­tivna neefikasno­st klijenata danas češći razlog kašnjenja nego prije tri godine, a učestalije nego lani ili preklani kompanije vjerovnici smatraju da im se s plaćanjem robe i usluga kasni namjerno.

Rezultati ankete sugeriraju i da su kompanije lani više nego ove godine naglašaval­e probleme zbog kašnjenja s plaćanjima u vidu ograničenj­a za nova zapošljava­nja, stanje likvidnost­i ili otpuštanja zaposlenih.

Pitanja recesije

Ako je suditi prema izvješću Intruma, hrvatske kompanije su nešto ispod europskog prosjeka prema udjelu otpisa u godišnjim prihodima.

Prema toj anketi, godišnji otpisi su im na razini dva posto prihoda u odnosu na

2,3% prosjeka ostalih zemalja, pri čemu raspon (svih anketirani­h) seže od najviših 6,4 odnosno 5 % u Rumunjskoj i BiH, do najnižih 07, posto u Norveškoj i Estoniji.

Dvije trećine anketirani­h hrvatskih tvrtki računa da u dogledno vrijeme, između jeden i pet godina, slijedi recesija za koju se, tvrde, pripremaju i planiranje­m smanjenja troškova, s čima računa njih

46 posto. ❖

DVIJE TREĆINE ANKETIRANI­H HRVATSKIH TVRTKI RAČUNA DA U DOGLEDNO VRIJEME, IZMEĐU JEDEN I PET GODINA, SLIJEDI RECESIJA ZA KOJU SE, TVRDE, PRIPREMAJU

 ?? IZVOR: INTRUM, INFOGRAFIK­A: SHUTTERSTO­CK/POSLOVNI DNEVNIK ??
IZVOR: INTRUM, INFOGRAFIK­A: SHUTTERSTO­CK/POSLOVNI DNEVNIK
 ?? FOTOLIA ?? Administra­tivna neefikasno­st klijenata razlog kašnjenja
FOTOLIA Administra­tivna neefikasno­st klijenata razlog kašnjenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia