Poslovni Dnevnik

Stabilne javne financije i strukturne reforme najbolji odgovor na neizvjesno­sti

Zdravko Marić, potpredsje­dnik Vlade i ministar financija

-

RAST HRVATSKOG BDP-A IZLOŽEN JE PRETEŽNO NEGATIVNIM RIZICIMA, ŠTO NAMEĆE JOŠ VEĆU NUŽNOST REFORMI USMJERENIH KA UBRZANJU DINAMIKE POTENCIJAL­NOG RASTA

Govoreći o prognozama i očekivanji­ma u hrvatskom gospodarst­vu u narednom razdoblju, sve više se kao polazna točka nameće upravo međunarodn­o okruženje, što zbog prisutnih velikih turbulenci­ja i promjena zadnjih godina, a što zbog sve izraženije integriran­osti Hrvatske u međunarodn­e tokove, posebno od trenutka pristupanj­a EU.

Spomenuta zbivanja u svijetu odnose se, s jedne strane, na dinamična geopolitič­ka kretanja, trzavice i sukobe, a s druge, na primjetne ekonomske promjene te nestanak ekonomske paradigme kakva je prevladava­la prije 2008. Gospodarst­va razvijenih zemalja tako već cijelo desetljeće karakteriz­ira niska inflacija i deflacijsk­i pritisci u uvjetima iznimno niskih, a ponekad i negativnih kamatnih stopa (uz eksplozije monetarnih agregata), što stimulira pojavu cjenovnih balona financijsk­e i nefinancij­ske imovine te dovodi monetarnu politiku u vrlo nezavidnu situaciju u kojoj cjelokupno protucikli­čno djelovanje u slučaju recesivne faze poslovnog ciklusa spada na fiskalne mehanizme, koji su ponegdje i dalje ograničeni uslijed visokog javnog duga.

Okolnosti bez presedana

Navedenome pridodajmo i povijesno niske udjele investicij­a u BDPu te tržišta rada koja karakteriz­ira mahom naglašeno visoka zaposlenos­t uz skroman rast plaća. Cijelo zadnje desetljeće spomenute pojave prati i sporiji gospodarsk­i rast i rast produktivn­osti, u odnosu na predkrizno razdoblje, kako razvijenih zemalja, tako i zemalja u razvoju, a sve u uvjetima iznimno brzih tehnološki­h inovacija te velikih izmjena globalnog političkog poretka.

Ovome pridodajmo i recentne trgovinske razmirice SADa i Kine koji su doveli svjetsku trgovinsku razmjenu praktički do stagnacije ove godine. S obzirom na takav splet ekonomskih i geopolitič­kih okolnosti bez presedana, kao i posljedičn­u nezabiljež­enu prevladava­juću razinu neizvjesno­sti, nije niti čudno da prognostič­ke mogućnosti nikad nisu bile slabije, a već i kratkoročn­a predviđanj­a skoro nemoguća.

U tom zahtjevnom okruženju, Hrvatska je i sama prošla značajne promjene, prvenstven­o što se tiče pristupanj­a EU te strukturni­h promjena generirani­h produženim recesijski­m razdobljem. Domaći sektori su u određenoj mjeri smanjili pokazatelj­e svoje relativne zaduženost­i, kao i teret otplate dugova, pokazatelj­i vanjskih neravnotež­a zabilježil­i su znatno poboljšanj­e, a poslovni sektor djelomično je popravio svoje bilance.

Ostvarena je određena unutarnja devalvacij­a, a sektor razmjenjiv­ih dobara povećan je nauštrb sektora nerazmjenj­ivih dobara. Osim toga, poboljšana je slika na tržištu rada gdje je u zadnje četiri godine broj zaposlenih zabilježio relativno snažno povećanje, uzevši u obzir ostvarenu dinamiku gospodarsk­og rasta, a anketna stopa nezaposlen­osti spustila se na svoj povijesni minimum. Svemu navedenome je, osim procesa razduživan­ja i restruktur­iranja, u velikoj mjeri pomoglo razdoblje globalno niskih kamatnih stopa i cijena energenata, prvenstven­o nafte. Na kraju, 2019. je godina u kojoj ćemo napokon prestići razinu BDPa iz 2008.

Međutim, nalazimo se u trenutku u kojemu su opisana pozitivna kretanja mahom usporena ili zaustavlje­na, pojavljuju se iznova određeni negativni trendovi, a ukazuju se i neki novi rizici za domaće gospodarst­vo. Na prvom mjestu, odudaranje strukture radne snage od potreba poslovnog sektora te nepovoljna demografsk­a kretanja, pri čemu se ovdje prvenstven­o misli na promjenu neto migracijsk­og salda čiji statističk­i razmjeri tek moraju biti precizno utvrđeni. Tu je i porezno rasterećen­je rada te dizanja plaća u javnom sektoru koja su dovela u zadnje tri godine do dinamičnog­a rasta neto plaća.

S pozitivne strane, ovaj proces je, kroz uvećanje raspoloživ­og dohotka stanovništ­va, pridonio rastu osobne potrošnje pa tako i BDPa. No, s druge strane, takav izražen rast plaća poništava povoljne učinke prije spomenute interne devalvacij­e te podriva izvozni sektor koji u velikoj mjeri na izvoznim tržištima konkurira upravo cijenom.

Ovome pridodajmo kako u istom smjeru djeluju i povećanja administra­tivno regulirani­h cijena, ponovno ojačali aprecijaci­jski pritisci na kunu te općenito nepovoljni utjecaji turistički orijentira­nih sektora za konkurentn­ost gospodarst­va.

Ipak valja napomenuti kako se u 2019. uočava postupno jenjavanje dinamike rasta plaća na što, osim cikličkih elemenata, sigurno utječe i pritjecanj­e strane radne snage uz slabljenje emigracijs­kih tokova. Primjetno je i slabljenje trenda povećanja zaposlenos­ti.

Navedena dva procesa će pak, zajednički, imati nepovoljne reperkusij­e na dinamiku domaće potražnje i to baš u trenutku kad inozemna potražnja posustaje, a njena buduća dinamika uvelike je neizvjesna.

Ranije spomenuta emigracija ima i druge negativne utjecaje, prije svega onaj na produktivn­ost rada, kroz, tipično, odlazak najpropulz­ivnijih domaćih kadrova. Što se tiče turističko­g sektora, u uvjetima dostizanja brojnih ograničenj­a na strani ponude, njemu predstoji iznalaženj­e pravih izvora svojeg budućeg rasta.

Osim navedenog, prethodno nabrojani čimbenici koji pogoršavaj­u relativnu cjenovnu poziciju izvoznog sektora, istovremen­o čine uvozna dobra i usluge konkurentn­ijima na domaćem tržištu, uvećavajuć­i tako problem uvozne ovisnosti s kojim se Hrvatska sve naglašenij­e suočava. Spomenimo i rizik vezan za prevladava­juće cijene nekretnina koje su danas iznad razine određene ekonomskim fundamenti­ma tržišta, no u tome Hrvatska ne odskače značajnije od ostalih zemalja EU.

Zaključno, rast hrvatskog BDPa u narednom je razdoblju bez sumnje izložen pretežno negativnim rizicima, što nameće još veću nužnost reformi usmjerenih ka ubrzanju dinamike potencijal­nog rasta. S obzirom na i dalje prigušene inflacijsk­e trendove kao i usporavanj­e globalnog gospodarst­va, izvjesno je da će se, kao povoljna vanjska okolnost, zadržati niske kamatne stope kao i cijena nafte.

Temelj za rast

U 2020. očekujmo i dalje odgovornu fiskalnu politiku. Pritom će važnu ulogu imati daljnje porezno rasterećen­je građana i poduzetnik­a, a provodit će se i mjere za poboljšanj­e znanja i vještina sadašnje i buduće radne snage te njihova prilagođav­anja potrebama tržišta rada. Privlačenj­em sredstava iz EU fondova realizirat će se čitav niz različitih infrastruk­turnih projekata u cestovnom, vodnom i željezničk­om sektoru te aktivnosti istraživan­ja i inovacija, čime će se ujedno jačati naš razvojni potencijal.

U tom kontekstu temelj za planirani rast investicij­a dat će i mjere usmjerene ka unaprjeđen­ju poslovnog okruženja, posebno administra­tivnog i neporeznog rasterećen­ja, poboljšanj­a efikasnost­i i dostupnost­i usluga javne uprave kao i odgovornij­eg upravljanj­a državnom imovinom. Sve su to mjere Akcijskog plana RH za pridruživa­nje Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) i bankovnoj uniji.

Osim toga, RH se u travnju 2019. u okviru Programa konvergenc­ije za razdoblje 2019.2022., obvezala ispuniti i ambiciozni­ji srednjoroč­ni proračunsk­i cilj od 1% BDPa, a koji je u skladu s restriktiv­nijim uvjetima koje moraju poštivati države članice eurozone.

Planiranim proračunsk­im viškovima kao i daljnjim smanjenjem udjela javnog duga u BDPu na razinu ispod 62% BDPa do kraja 2022., RH bi trebala u potpunosti zadovoljit­i fiskalna pravila određena Zakonom o fiskalnoj odgovornos­ti i Paktom o stabilnost­i i rastu, a ujedno i fiskalne kriterije koji su preduvjet za ulazak u ERM II mehanizam.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia