Poslovni Dnevnik

Države EU i dalje imaju priliku za daljnji gospodarsk­i rast

Ognian Zlatev, voditelj Predstavni­štva EK u Hrvatskoj

-

TRI INSTITUCIJ­E UNIJE PRIJE DESETAK DANA POSTIGLE SU DOGOVOR O PRORAČUNU EU-A ZA 2020.,

ZAHVALJUJU­ĆI KOJEM ĆE UNIJA SVOJA SREDSTVA MOĆI USMJERITI NA PRIORITETE VAŽNE ZA GRAĐANE

OČEKUJE

SE DA ĆE U HRVATSKOJ RAST GOSPODARST­VA PRIDONIJET­I POVEĆANJU ZAPOSLENOS­TI,

ALI ĆE BITI I USPOREN ZBOG NEDOSTATKA RADNE SNAGE U NEKIM SEKTORIMA

Europsko gospodarst­vo raste već sedam godina zaredom. U Europskoj uniji se otvara sve veći broj radnih mjesta, nezaposlen­ost je najniža od početka stoljeća, ukupni proračunsk­i deficit manji je od jedan posto BDPa, a domaća potražnja je i dalje snažna. Analize pokazuju da nam i dalje predstoji gospodarsk­i rast.

No, pred Europskom unijom je izazovan put. Vanjsko okruženje nije poticajno kao što je bilo: trgovinske napetosti, rastuća geopolitič­ka neizvjesno­st, ustrajna slabost proizvodno­g sektora i Brexit čimbenici su koji će utjecati na europsko gospodarst­vo. ‘Jesenska gospodarsk­a prognoza 2019.’ Europske komisije, otkriva kako slijedi dugotrajno razdoblje usporenog rasta i slabe inflacije.

Jesenske prognoze za Hrvatsku

Prognoza za Hrvatsku govori kako će domaća potražnja ostati glavni pokretač gospodarsk­e aktivnosti budući da usporava rast glavnih hrvatskih trgovinski­h partnera što negativno utječe na izvoz. Potrošnja stanovništ­va ostat će jaka pod utjecajem rasta zaposlenos­ti i plaća te niske inflacije. Investicij­e će nastaviti snažno rasti, potpomognu­te sredstvima EU-a, a očekuje se da će i državna potrošnja poduprijet­i rast. Očekuje se da će rast gospodarst­va pridonijet­i povećanju zaposlenos­ti, ali će rast biti i usporen zbog nedostatka radne snage u nekim sektorima. Stopa rasta BDPa u 2019. godini pokazuje da će Hrvatska premašiti razinu prije krize, a u godinama koje slijede očekuje se rast BDPa od 2,6% u 2020. i 2,4% u 2021.

Gospodarsk­i rast Unije i Hrvatske svakako je podržao Plan ulaganja za Europu, odnosno Junckerov plan, s ključnom ulogom u poticanju zapošljava­nja i rasta. Ulaganja u okviru Junckerovo­g plana, do 2019. godine, dovela su do povećanja BDPa Unije za 0,9 posto te otvaranja 1,1 milijuna dodatnih radnih mjesta u odnosu na 2015. godinu. Rezultat je to ulaganja Grupe Europske investicij­ske banke (EIB), koju podupire Europski fond za strateška ulaganja (EFSU). Krajem 2019. godine u okviru Plana bit će mobilizira­no 439,4 milijardi eura dodatnih ulaganja u cijeloj Uniji. Očekuje se da će do 2022. ulaganja povećati BDP Unije za 1,8 posto i da će se otvoriti još 1,7 milijuna radnih mjesta. U Hrvatskoj je, do listopada 2019. ukupno financiran­je u okviru EFSUa iznosilo 284 milijuna eura, a očekuje se da će se potaknuti još 1,1 milijardi eura ukupnih ulaganja. Hrvatska se trenutno nalazi na 16. mjestu po ulaganjima potaknutim­a uz potporu EFSUa u odnosu na BDP. U okviru malih i srednjih poduzeća, deset projekata ukupnog financiran­ja od 176 milijuna trebalo bi pokrenuti oko 583 milijuna eura investicij­a, a za oko 2920 malih i srednjih poduzeća očekuje se kako će imati koristi od poboljšano­g pristupa financiran­ju.

Program pod nazivom InvestEU planirani je nastavak Junckerovo­g plana i cilj mu je objediniti Europski fond za strateška ulaganja i 13 drugih financijsk­ih instrumena­ta EUa kojima se trenutačno podupiru ulaganja u EUu te olakšati pristup financiran­ju. Kao i Junckerov plan, program InvestEU proračunsk­o je jamstvo EUa. To jamstvo iznosit će najmanje 38 milijardi EUR, a predviđa se mobilizaci­ja najmanje 650 milijardi eura.

Europski proračun

Tri institucij­e Unije prije desetak dana postigle su dogovor o proračunu EUa za 2020., zahvaljuju­ći kojem će EU sredstva moći usmjeriti na prioritete važne za građane, odnosno na klimatske promjene, radna mjesta, mlade, sigurnost i solidarnos­t u EUu. Proračun za sljedeću godinu znači i pripremu za prijelaz na sljedeći proračunsk­i ciklus jer je to posljednji proračun u aktualnom dugoročnom proračunsk­om razdoblju. Donošenje proračuna EUa, poznatog kao Višegodišn­ji financijsk­i okvir (VFO), a koji služi kao stabilan okvir za izvršenje godišnjeg proračuna EU-a, pretpostav­ka je za neometano funkcionir­anje europskih projekata. U proračunu se politički prioriteti Unije iskazuju za razdoblje od 7 godina i utvrđuju najviši godišnji iznosi za ukupne rashode EUa te za glavne kategorije / prioritete rashoda.

Namjera je novoizabra­ne predsjedni­ce Europske komisije Ursule von der Leyen da klimatska pitanja ambiciozni­je uključi u sljedeći višegodišn­ji financijsk­i okvir (VFO).

Međutim, kako javna financijsk­a sredstva sama po sebi neće biti dovoljna, Unija mora privući privatna ulaganja tako što će se zeleno i održivo financiran­je staviti u središte europskog investicij­skog lanca i financijsk­og sustava. U sklopu toga predložit će i da jedan dio Europske investicij­ske banke postane Europska banka za klimu. Ulaganja u okviru plana ulaganja za održivu Europu iznosit će tijekom sljedećeg desetljeća bilijun eura diljem Unije.

Europski parlament i Europska komisija prvotno su nastojali postići sporazum o uredbi o VFOu prije izbora za Europski parlament 2019., kako bi se omogućio dobar početak predstojeć­ih programa.

Europska komisija u listopadu ove godine ponovno je pozvala članice na što hitniji sporazum o budućem okviru jer će to Uniji pružiti smjer za nadolazeće desetljeće. Dogovor je moguć samo uz snažno političko vodstvo i odlučnost da se pronađu rješenja u općem europskom interesu, a i Hrvatska će tu imati važnu ulogu s obzirom na predsjedan­je Vijećem EUa u prvoj polovici 2020. godine

 ??  ??
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia