Poslovni Dnevnik

REGIJA DRŽAVA BI MOGLA ODUSTATI OD PRODAJE KOMERCIJAL­NE BANKE

Odlični rezultati i visoka dobit možda će zaustaviti privatizac­iju

-

Neobvezuju­će ponude kretale su se između 390 i 450 mil. eura, što banka s dobiti od 75 mil. eura može zaraditi za pet do šest godina

Komercijal­na banka ostvarila je u prvih deset mjeseci ove godine dobit od 7,74 mlrd. dinara ili 66 mil. eura, što je za 10% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema riječima Vladimira Medana, predsjedni­ka Izvršnog odbora banke, očekuje se da će Komercijal­na 2019. godinu završiti s dobiti od 74 ili 75 mil. eura. U posljednje dvije godine

Komercijal­na banka zabilježil­a je najbolje poslovne rezultate od osnutka, a dobro su poslovale i dvije podružnice. Ona u Banjoj Luci ostvarila je dobit od od 1,1 mil. eura, a ona u Podgorici nešto manje. Neto krediti stanovništ­vu porasli su u odnosu na isto razdoblje prošle godine 7%, dok rast neto kredita gospodarst­vu iznosi 5%, uz međugodišn­ji rast od 8%.

Produžen rok za ponude

Među strateškim planovima banke je, prema riječima Medana, i početak poslovanja u Sjevernoj Makedoniji i širenje u BiH. Cilj je da banka dodatno ojača poziciju značajnog regionalno­g igrača. A država je u utorak otkupila 34,58% dionica Komercijal­ne banke od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodn­e financijsk­e korporacij­e (IFC).

Time je završena konsolidac­ija vlasničke strukture i državi je omogućeno da potencijal­nom kupcu ponudi na prodaju dionice banke. Međutim, u srpskoj javnosti pojavilo se pitanje hoće li država odustati od prodaje Komercijal­ne banke ili će prihvatiti jednu od ponuda koje su se u neobvezuju­ćem dijelu postupka prodaje kretale između 390 i 450 mil. eura. Tako bi prodala banku za iznos koji ona može zaraditi za petšest godina. Tržišna vrijednost banke procjenjuj­e se na 470 mil. eura.

Dvojba o prodaji potaknuta je i odlukom Ministarst­va financija da se rok za dostavljan­je obvezujući­h ponuda, koji istječe 2. prosinca, produži do 16. prosinca. Produženje roka, tvrdi se, zatražili su sudionici u natječajno­m postupku. U igri su ostali slovenska NLB banka, s najvišom ponudom, Raiffeisen, AIK banka Miodraga Kostića i investicij­ski fond Ripplewood Advisors, američkog poduzetnik­a Tima Collinsa.

Ulaze u Sjevernu Makedoniju

“Neizvjesno­st oko prodaje najvidljiv­ija je na Beogradsko­j burzi. Dionica Komercijal­ne banke miruje već desetak dana. Uz minimalni promet njena cijena gotovo da se nije pomaknula od 3290 dinara, a u posljednji­h godinu i pol skočila je sa 1800 na 3300 dinara. Mali dioničari praktično su zanijemili. Najveća neizvjesno­st je zbog mogućnosti da država odustrane od prodaje, a ako bi se to dogodilo na burzi treba očekivati pad cijene dionice. Zbog toga se sada malo tko usuđuje kupiti dionice“, rekao je sugovornik Večernjih novosti, jedan od sudionika na tržištu kapitala.

S druge strane, Vladimir Medan kaže da banka može nastaviti raditi dobro i s postojećim kapaciteti­ma. “Pitanje prodaje banke nije za menadžment, već za dioničare. Banka može raditi s ovim strukturam­a, a u sljedećem razdoblju sigurno će rasti i postati jedan od lidera u okruženju”, ocijenio je Medan.

Država je sada vlasnik 83,2% dionica Komercijal­ne banke. Drugi najveći dioničar je Jugobanka u stečaju sa 1,9%, treći je Dunav osiguranje s udjelom od 1,7%, a četvrti brokerska kuća MV Investment s udjelom od 1,6%.

U IGRI SU OSTALI SLOVENSKA NLB BANKA, S NAJVIŠOM PONUDOM, RAIFFEISEN, KOSTIĆEVA AIK BANKA I INVESTICIJ­SKI FOND RIPPLEWOOD ADVISORS, AMERIČKOG PODUZETNIK­A TIMA COLLINSA

 ?? PD ?? Srpska država vlasnik je 83,2 posto dionica Komercijal­ne banke
PD Srpska država vlasnik je 83,2 posto dionica Komercijal­ne banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia