Poslovni Dnevnik

Kraj stečaja Jugobanke, ročište 17. prosinca

Dužnik bez sredstava Presudile dvojbe pravne i materijaln­e prirode:

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Potraživan­je prema Brodosplit­u od 75 mil. kn nije unešeno u imovinu pri privatizac­iji pa ga je država zamijenila u udjele

Stečajni postupak nad subjektom “Stečajna masa iza” splitske filijale beogradske Jugobanke ide prema obustavi, sudeći prema prijedlogu stečajne upravitelj­ice Dunje Krstulović. Da više ne postoje uvjeti za daljnje vođenje, njezino je viđenje nakon što su se izjalovile sve radnje poduzete u cilju prikupljan­ja dokumenata i imovine koja bi predstavlj­ala stečajnu masu ovog dužnika.

Po njoj nisu otklonjeni prijepori pravne prirode, pa je paralelno egzistiran­je dva likvidacij­ska postupka, ali ni oni materijaln­e prirode po pitanju vraćanja imovine u stečajnu masu. To znači da su se stekli uvjeti za primjenu čl. 293 Stečajnog zakona koji regulira pravila i uvjete za obustavu postupka, a kako navodi stečajna masa nije dostatna ni za namirenje troškova postupka. Stoga predlaže sazivanje skupštine vjerovnika radi utvrđenja uvjeta za primjenu navedene odredbe, a ono je i zakazano za 17. prosinca na Trgovačkom sudu u Splitu.

Riječ je o stečaju koji se vodi nad cjelokupno­m imovinom subjekta u Hrvatskoj. Za njegovu likvidacij­u poslovanja na našem teritoriju prije više od 25 godina ovlaštene su banke u Hrvatskoj Vladinom Uredbom, a poslije zakonom o likvidacij­i njegovog poslovanja. Likvidator u slučaju splitske filijale je Zaba, likvidator riječkog poslovanja je PBZ te onog u Zagrebu Hrvatska gospodarsk­a banka u stečaju. Splitski sud je otvorio stečaj de facto nad imovinom svih filijala, s time da likvidator­i imaju zadatak provođenja likvidacij­e i upućivanja imovine u stečajnu masu.

No zakon o likividaci­ji je vrlo kratak te ne regulira pitanje imovine, a ni trajanja samog postupka, što znači da će prije završiti stečaj nego likvidacij­e o kojima nema podataka da su prestale. Od svih likvidator­a zatraženi podaci o likvidacij­skoj masi na dan otvaranja likvidacij­e i na dan otvaranja stečaja nisu dali efekte. Jedina filijala bez imovine je ona zagrebačka, PBZ se navodno oglušio, a Zaba se pozvala na odluku VTSa da ova dva postupka nemaju utjecaj jedan na drugi.

No, po zadnjoj odluci skupštine vjerovnika nije agažiran odvjetnik glede zastupanja oko potraživan­ja 75 mil. kn od strane stečajnog dužnika prema Brodosplit­u (koje nije ušlo u imovinu Brodosplit­a pri privatizac­iji), jer je od tri ponuđača ostao jedan, o čijoj dopuni ponude skupština treba odlučiti. Također, nakon odluke skupštine vjerovnika po kojoj je likvidator poslovanja sve dionice stečene odlukom Vlade trebao predati u stečajnu masu radi namirenja vjerovnika, upravitelj­ica je dobila negativni odgovor i od CERPa.

Na traženi prijenos dionica i poslovnih udjela u vlasništvu RH, odnosno glede zamjene tražbine Jugobanke za dionice ili udjele iz portfelja RH kojima upravlja CERP, utvrđenih odlukom Vlade u nominalnom iznosu ne manjem od 75 mil. kn, CERP nije odgovorio, već je stečajnoj upravitelj­ici u telefonsko­m razgovoru rečeno kako kao izvršno tijelo ne može udovoljiti zahtjevu dužnika. CERP, naime, postupa samo po odlukama Vlade, koja nije donijela odluku o zamjeni tražbine Jugobanke a.d. za dionice i udjele iz portfelja RH kojima upravlja CERP, nego je donijela navedenu odluku temeljem potraživan­ja Jugobanka a.d. Beograd, Glavna filijala Split u likvidacij­i poslovanja, zastupane po likvidator­u Zabe.

Zabino se potraživan­je temelji na ovršnoj ispravi Ovr1180/12., a banka nije preuzela dionice ni udjele, dok je Vlada promijenil­a predmet ovrhe jer je novčana sredstva zamijenila dionicama i udjelima bez poznatog pravnog osnova. Stečajni vjerovnici u cijelosti će čini se ostati nenamireni, što znači nula kuna i za Brodomerku­r, s tražbinom u iznosu od 19,93 milijuna kuna.

Ministarst­vo financija s iznosom od 5,87 milijardi kuna najveći je vjerovnik u parničnom postupku, dok po ovršnoj ispravi potražuje 435.870 kn, pa će biti ključno što će na sklupštini reći državno odvjetništ­vo kao zastupnik RH. ❖

ODLUKA O OBUSTAVI STEČAJA POGODIT ĆE I BRODOMERKU­R KOJEM JE PRESUĐENO 20 MIL. KUNA

 ??  ?? Najviše plasman bivša je banka imala prema
brodogradn­ji
Najviše plasman bivša je banka imala prema brodogradn­ji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia