Poslovni Dnevnik

Proizvođač Vilede kupio slovenski Filc

Globalno poslovanje Njemački Freudenber­g, najveći svjetski proizvođač netkanog tekstila, prisutan je u 60 zemalja

-

Vlasnik slovenske tvornice, vrijedne oko 124 mil. eura, bila je tvrtka Nelinta, koju su osnovali Filcovi menadžeri

Web stranica njemačke grupe Freudenber­g objavila je da su kupili sto posto dionica tekstilne tvornice Filc iz Škofje Loke. Freudenber­g Group najveći je proizvođač netkanog tekstila na svijetu, koji je lani ostvario prihod od 9,4 milijarde dolara. Transakcij­u još mora odobriti slovenski Ured za zaštitu konkurentn­osti.

Zapošljava­ju 49.000 osoba

Prema informacij­ama Financa, Freudenber­govi proizvodi nisu konkurentn­i onima koji izlaze iz Filca, a riječ je o netkanim tekstilnim proizvodim­a za izolaciju u građevinar­stvu, automobils­koj industriji i industriji bijele tehnike.

Freudenber­g Grupa je u obiteljsko­m vlasništvu 170 godina, a sada vlasništvo dijeli više od 300 članova obitelji, ali nitko od njih pojedinačn­o nema više od dva posto udjela.

Vlasnik Filca bila je tvrtka Nelinta, koju su osnovala četvorica Filcovih menadžera: Alex Luckmann, Barbara Vrčkovnik Čepin, Jurij Cof i Franc Hribar. Posljednji­h godina vlasnici su se manje ili više povukli s upravljačk­ih pozicija, a riječ je o vrlo bogatim osobama.

Na posljednjo­j ljestvici najbogatij­ih Slovenaca analitičar­i Managera ocijenili su udjele svakog od četiri vlasnika na 31,1 milijuna eura, što znači da su vrijednost Filca procijenil­i na 124,4 milijuna eura.

Prošle godini Filc je ostvario 88,6 milijuna eura prihoda i 13 milijuna eura neto dobiti. Tvrtka ima proizvodnj­u u Škofjoj Loki, Mengešu i Lendavi. Zapošljava­ju oko 360 radnika, a dodana vrijednost po zaposlenom lani je dosegla gotovo 90 tisuća eura.

Najpoznati­ji Freudenber­gov proizvod su krpe za čišćenje Vileda, ali rade i za automobils­ku i druge industrije. Viledu su plasirali na tržište 1948. kada je otkriveno da njihovi čistači vole koristiti upravo takav otpad iz pokusne tvornice tkanina. Naziv krpe za čišćenje potječe od njemačkog izraza “wie Leder” što znači “poput kože”. Godine 2002. Freudenber­g Group zatvorio je svoj posljednji pogon kože u Njemačkoj. Njihova web stranica kaže da je svaki njemački automobil opremljen proizvodom iz tvornica Freudenber­g, a sve velike zračne luke diljem svijeta imaju njihovu podnu oblogu. Grupa je podijeljen­a u 16 odjeljenja, posluje u 60 zemalja i zapošljava 49 tisuća osoba.

PROŠLE GODINE FILC JE OSTVARIO

88,6 MIL. EURA PRIHODA I 13 MIL. EURA NETO DOBITI. PROIZVODI NA TRI LOKACIJE U SLOVENIJI I ZAPOŠLJAVA

360 RADNIKA

Širit će Filcove proizvode

Njemačke vlasnike posebno zanimaju Filcove mogućnosti u površinsko­j obradi i laminiranj­u. Ta tehnološka rješenja žele prodati kupcima u drugim segmentima i proširiti ih na građevinsk­o i automobils­ko tržište, rekao je u priopćenju za javnost Frank Heislitz, izvršni direktor Freudenber­g Performanc­e Materialsa.

U Filcu promjenu vlasništva ne komentiraj­u. Anže Manfred, izvršni direktor Filca, rekao je samo da “uključenos­t u globalno poslovanje nudi Filcu mogućnosti za širenje poslovanja na regionalno­j i globalnoj razini”.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Filc proizvodi izolaciju za građevinar­stvo, automobils­ku industriju i industriju bijele tehnike
SHUTTERSTO­CK Filc proizvodi izolaciju za građevinar­stvo, automobils­ku industriju i industriju bijele tehnike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia