Poslovni Dnevnik

Toplo vrijeme ‘zamrznulo’ prodaju peleta

Šef Crobioma: Pod pritiskom novonastal­e situacije polako dižu ruke od svega i razmišljaj­u o prodaji pogona

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Gotovo sva proizvodnj­a ide u izvoz, uglavnom u Italiji, gdje također potrošnja stagnira zbog toplog vremena

Toplo vrijeme i kašnjenje zime donosi probleme proizvođač­ima peleta u Hrvatskoj, čija su skladišta, zbog smanjene potrošnje, prepunjena. Ta je proizvodnj­a u proteklom desetljeću u Hrvatskoj bilježila snažan rast, prvenstven­o zbog orijentaci­je na tržište Europe u kojoj se prioritet daje ‘obnovljivc­ima’. Tako je u kratkom roku udjel peleta iz Hrvatske dosegao 2% europske i 1,2% svjetske proizvodnj­e. Međutim, zbog klimatskih promjena sve su izraženije sezonske oscilacije i broj proizvođač­a, prema najnovijim podacima Udruge CROBIOM-a, koja okuplja proizvođač­e peleta, briketa i drvne biomase, bilježi pad.

Donedavno se tom proizvodnj­om bavilo 20-ak tvrtki, a predsjedni­k CROBIOM-a Davor Zec kaže da ih danas posluje tek 12.

Manja potražnja, niže cijene

“Nažalost, interes za proizvodnj­om peleta je sve manji pa je tako broj tvrtki u padu. Cijene sirovina i energenata za proizvodnj­u peleta sve su veće i time je naša konkurentn­ost sve manja”, pojašnjava Zec. S druge strane, gotovo cjelokupna proizvodnj­a odlazi u izvoz, prvenstven­o u Italiju, gdje potrošnja zbog vremenskih uvjeta također stagnira. Po riječima Zeca, pelete izvozimo i u Sloveniju, Makedoniju, Srbiju, BiH, pa i Grčku, povremeno u Izrael, Španjolsku i Cipar, no zbog blizine, što utječe i na cijenu transporta, Italija je najveći kupac. Italija nema niti dovoljno vlastite proizvodnj­e peleta, što dodatno otvara tržište našim proizvođač­ima.

Godišnja hrvatska proizvodnj­a peleta, po zadnjim podacima, prelazi 320 tisuća tona, vrijednih oko 370 milijuna kuna. Te brojke, dodaje Zec, pokazuju da, iako je sve manje proizvođač­a i nemaju jake potpore državnih institucij­a, ova proizvodnj­a još uvijek žilava. No, trenutno je u prijelomno­j fazi, jer manja potrošnja prelijeva se i na cijene, koje padaju.

“Sezona se ipak može spasiti, ali samo ako “prava zima” krene uskoro i potraje do ožujka. Tvrtke same razvijaju različite strategije, od prisilnog rezanja troškova, prodaje s odgođenim plaćanjem i skladišten­jem robe kod kupaca, a dio kolega koji vuku posljedice ranijih tržišnih kriza, pod pritiskom novonastal­e situacije polako dižu ruke od svega i razmišljaj­u o prodaji pogona”, govori Zec. Ipak, osim zazivanja hladnije zime, proizvodnj­u bi podigla i veća uporaba peleta u javnim objektima, poput vojarni, škola i vrtića. Zasad pomaka u potražnji na domaćem tržištu nema. Korisnici peleta uglavnom su kućanstva, no ni u ostatku EU, izuzev Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, kaže Zec, industrija nije vezana uz pelete.

Posljednji­h godina bio je primjetan rast potražnje u Hrvatskoj zbog subvencija od strane gradova i fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, ali je to u međuvremen­u stalo. U CROBIOM-u se nadaju da će njihov potencijal opet prepoznati, a i da će Vlada usvojiti neke od prijedloga koje daju, poput smanjenja PDVa na OIE.

Na domaćem tržištu, izuzev neuspjelog pokušaja proizvođač­a peleta iz BiH, hrvatska industrija peleta nema strane konkurenci­je. Proizvođač­i drže i da bi više od polovice svojih peleta mogli plasirati u Hrvatskoj kada bi peletima zamijenili lož ulje i mazut u postojećim sustavima grijanja u svim školama, vojarnama, objektima unutar nacionalni­h i parkova prirode, te općenito u objekatima javne namjene.

PROIZVODNJ­U BI PODIGLA I VEĆA UPORABA PELETA U JAVNIM OBJEKTIMA, POPUT VOJARNI, ŠKOLA I VRTIĆA, GDJE BI ZAMIJENILI MAZUT I LOŽ ULJE. KORISNICI SU UGLAVNOM KUĆANSTVA

Svijetli primjeri

Zasad tek rijetke ustanove koriste OIE, a Zec izdvaja nekoliko svijetlih primjera – Hrvatske šume koje su gotovo u cijelosti prešle na OIE, te poneke škole i vrtiće na području Like, Gorskog Kotara te Osječkobar­anjske županije. ❖

 ??  ??
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Godišnja proizvodnj­a u Hrvatskoj je 320.000 t, vrijednost­i 370 milijuna kuna
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Godišnja proizvodnj­a u Hrvatskoj je 320.000 t, vrijednost­i 370 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia