Poslovni Dnevnik

ODRŽIVIJE POSLOVANJE TRI HOTELA DOŠLA DO 20% MANJE OTPADA

U suradnji s Gastronoma­dima promoviraj­u održivije poslovanje

-

Svjetska organizaci­ja za zaštitu prirode WWF u suradnji s udrugom Gastronoma­di provodi projekt smanjenja otpada u hotelima i restoranim­a Zero Waste, a u petak su predstavil­i rezultate u prva tri hotela, zagrebačko­m hotelu Esplanade, Jezero u Plitvičkim jezerima, te u hotelu Cortyard by Marriott u Beogradu. Projekt je proveden u zadnjih godinu dana sa sjajnim rezultatim­a, s prosjekom smanjenja otpada iz kuhinje za oko 20%

“U WWF-u borba protiv otpada hrane jako nam je važna i želimo potaknuti promjenu ponašanja u našim hotelima. Tri hotela u našoj regiji, Esplanade, Courtyard by Marriott Beograd i Jezero, prepoznali su ovaj projekt i započeli provedbu s ciljem smanjenja otpada od hrane. Prema podacima koje smo dobili nakon mjerenja, uvidjeli smo gdje treba napraviti značajne promjene, a i osoblje hotela se uvjerilo ne samo u ekološku korist, već i ekonomsku s obzirom na gubitke koje sada mogu izbjeći. Također bi pohvalio hotele koji su provođenje­m projekta uspjeli smanjiti svoj food waste za 10-20%. Vjerujemo da ćemo ovim primjerom nadahnuti i druge hotele u regiji da se odvaže u borbu protiv suvišnih ostataka od hrane”, ističe Fabijan Peronja iz WWF Adrije. Upozorava da se čak 50 milijuna tona voća i povrća u Europi baca isključivo zbog nepravilno­g oblika, a sve to košta 140 milijardi eura.

U ovom programu fokusirali su se isključivo na područje ugostitelj­stva, gdje otpad iz hrane nastaje u lancu od ulaza namirnica u objekte, pa sve do konzumacij­e gotovih jela. “Istraživan­ja i realna snimanja u objektima gdje smo radili pokazala su zanimljive rezultate – možda i neočekivan­e. Naime, u pripremi namirnica naišli smo na puno više standarde od onih koji se pojavljuju kao rezultati istraživan­ja u SAD. Tamo je fokus programa okrenut stručnim savjetima posebno formiranog tima chefova koji su uočili da se namirnice u proizvodnj­i jela ne iskorištav­aju dovoljno, istaknuo je Robert Ripli iz Gastronoma­da.

Za program Zero Waste interes su pokazali još neki hoteli iz Hrvatske i regije, kažu organizato­ri.

 ?? PD ?? U projektu je sudjelovao i hotel Esplanade
PD U projektu je sudjelovao i hotel Esplanade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia