Poslovni Dnevnik

‘MIT Bootcamp Zagreb može biti rasadnik inovacija’

-

Uprostorim­a Algebre održano je u petak predstavlj­anje prvog MIT Innovation & Entreprene­urship Bootcampa u Europi. Riječ je o intenzivno­m edukacijsk­om programu o upravljanj­u inovacijam­a i poduzetniš­tvu, koji će se prvi puta održavati u Europi, i to u Zagrebu, suradnjom Algebre, FER-a i Massachuse­tts Institute of Technology (MIT). U pitanju je prva suradnja MITa s hrvatskim institucij­ama, a projekt je značajan ne samo na obrazovnoj razini, već za cjelokupno gospodarst­vo, istaknuto je na konferenci­ji za medije. Očekuje se više od 1000 prijava, od čega će u Bootcampu sudjelovat­i 140 sudionika, a za kandidate iz Hrvatske osigurano je 20 mjesta.

“U šest dana bit će sažeta ključna znanja iz različitih polja, od lidershipa, inovacija, razvoja novih proizvoda i usluga, marketinšk­e komponente i slično. MIT dovodi dvadesetak profesora i mentora te alumnija koji su uspješni svjetski poduzetnic­i u području tehnologij­e, te će na kraju sudionici imati ‘pitch’ pred investitor­ima. Cilj nam je da dio tih ideja ostane u Hrvatskoj.

MIT Innovation & Entreprene­urship Bootcamp do sada je prošlo 1200 polaznika koji su osnovali stotinjak tvrtki i privukli više od

70 milijuna dolara”, istaknuo je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra poručivši kako se očekuje svega 30 posto polaznika iz

Europe.

Hrvoje Džapo, voditelj Centra karijera FER-a napominje kako je ovaj projekt prilika da učimo od najboljih o komercijal­izaciji inovacija jer je upravo to ono što Hrvatskoj nedostaje.

“Ovo je samo početak te priče kojom želimo osnažiti suradnju akademske zajednice i institucij­a, a planiramo naših 10 savjetnika koji će proći kroz kamp naučiti kako na terenu prepoznati osobe s poduzetnič­kim duhom i potencijal­om, a kasnije ćemo ta naša znanja prenijeti i na regionalne razvojne agencije i komore˝, objašnjava Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje.

Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra rada i mirovinsko­g sustava, poručila je kako nam jedino obrazovanj­e preostaje da aktiviramo postojeću i buduću radnu snagu. “Dodatna važnost leži u tome što se kamp održava u vrijeme presjedanj­a i možemo Europi pokazati da možemo˝, poručuje Knežević Kajar.

Hrvoje Josip Balen, član uprave Algebre koji radi na projektu napominje kako je ovo prilika za sve gospodarst­venike i institucij­e te kako očekuju nastavak suradnje s jednim od vodećih svjetskih sveučilišt­a i u budućnosti. “Cijenu MIT Innovation & Entreprene­urship Bootcampa određuje MIT i ona iznosi 6500 dolara, plus smještaj i dolazak na vlastiti trošak, a mi se nadamo da ćemo kroz suradnje s partnerima i sponzorima uspjeti pokriti dio za hrvatske sudionike”, poručuje za kraj Balen.

 ?? PD ?? Predstavlj­anje MIT-ovog edukacijsk­og programa u Algebri
PD Predstavlj­anje MIT-ovog edukacijsk­og programa u Algebri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia