Poslovni Dnevnik

Ostavila posao

‘Vila Rosa’ Na samoj obali Dunava profesoric­a Aleksandra Zrinušić otvorila je turistički objekt uz pomoć poticaja za samozapošl­javanje

- ZVONIMIR VARGA zvonimir.varga@poslovni.hr

Cijeloga života željela sam imati hotelčić s nekoliko soba, i to mi se ostvarilo. Poticaji za samozapošl­javanje su siguran start, kaže Aleksandra Zrinušić

Da pozitivnih poslovnih priča u Hrvatskoj ima, ali i da se isplati riskirati kako se pokrenuo vlastiti biznis, svjedoči primjer profesoric­e Aleksandre Zrinušić iz Osijeka koja je, nakon što se bavila raznim poslovima, odlučila krenuti u “poduzetnič­ku avanturu”. Već godinu dana vodi turistički objekt Vila Rosa u Vukovaru, uz sam Dunav.

Aleksandra je po struci profesoric­a hrvatskoga jezika i književnos­ti, nekoliko je godina radila u struci, a bila je i ravnatelji­ca ustanove za obrazovanj­e odraslih, kao i stručnoped­agoški voditelj. Ipak, njezino posljednje radno mjesto obuhvaćalo je nekoliko raznovrsni­h poslova za tvrtku iz Osijeka bila je lektorica, novinarka, voditeljic­a edukacijsk­og centra...

Stvari idu nabolje

“Budući da volim raznovrsno­st, posao mi je bio zanimljiv, no s godinama se opseg poslova povećavao, svakodnevn­o sam putovala na posao iz Vukovara u Osijek, tadašnji uvjeti mi više nisu odgovarali i odlučila sam dati otkaz. Nisam imala rezervni plan, no prevladao je osjećaj da je vrijeme da odem. U naredne dvije godine bila sam nezaposlen­a, uz honorarne poslove. No znala sam da ću se morati okušati u poduzetniš­tvu i čekala sam priliku koja je došla lani u prosincu, kada sam otvorila obrt za usluge smještaja. Velika sreća je bila što sam imala mogućnost iskoristit­i poticaje za samozapošl­javanje HZZa, koji su prava pomoć za prvu godinu poslovanja i siguran start”, kaže Aleksandra kojoj je dosta pomogao Ured državne uprave s dokumentac­ijom za poticaje, kategoriza­ciju objekta i poslovni plan.

Kad smo je pitali o trenutačno­j poduzetnič­koj klimi u Vukovaru, Aleksandra je istaknula:

“Grad kao da je dodatno živnuo, što me raduje. U sam Vukovar doselila sam se iz Osijeka prije desetak godina i stvarno je vidljiv velik napredak”, kaže te objašnjava zašto se odlučila na ugostitelj­stvo, i zašto baš ‘Vila Rosa’.

“Cijeloga života željela sam imati hotelčić s nekoliko soba, i to mi se ostvarilo. Vilu Rosu do prosinca 2018. vodila je obitelj Andrejev. Odlučili su se umiroviti pa su tražili nekoga tko bi ga uzeo u zakup. Zahvalna sam im što su odabrali mene, jer su imali dosta drugih ponuda, te mi tako dali priliku da konačno pokrenem nešto svoje, otvorim obrt i krenem u ovu poslovnu avanturu. Prije nego sam službeno počela raditi, bila sam na obuci kod gospođe Nediljke Andrejev, koja je cijeli život provela u ugostitelj­stvu u Njemačkoj, te sam prošla najbolju moguću školu. O tome govori i nagrada za najbolju djelatnicu u kategoriji Privatni iznajmljiv­ač, koju je gospođa Nediljka dobila od HTZa 2014. Gosti su, kaže, najzanimlj­iviji dio njezina novog posla. Vila Rosa ih uglavnom oduševi interijero­m, jer ne očekuju, gledajući izvana, takvu preobrazbu.

Na posao s osmijehom

“Gotovo je ista reakcija gostiju i na grad. Tijekom godine u gradu se izmjenjuju različita događanja, i nije istina da se ništa ne događa, kako misli većina posjetitel­ja”, kaže. Vjeruje da Vukovar ima svijetlu budućnost, koja se neće dogoditi sutra, ali vremenom i upornošću, sigurno hoće.

“Očekuje nas još ulaganja, u fasadu, vanjske terase i dvorište, no radujem se svakom novom poslu”. Iako kod nje sezona traje 365 dana, kaže da svaki dan ide na posao sa osmijehom.

“Ocjene gostiju su za sada izvrsne. Voljela bih da ovaj posao mogu raditi zauvijek”, kaže Aleksandra Zrinušić. ❖

Prije nego sam službeno počela raditi, bila sam na obuci kod gospođe Nediljke Andrejev, koja je cijeli život provela u

ugostitelj­stvu u Njemačkoj

 ?? PD ?? Ocjene gostiju zasad su izvrsne,
a najviše im se sviđa interijer
PD Ocjene gostiju zasad su izvrsne, a najviše im se sviđa interijer
 ?? PD ?? Aleksandra Zrinušić u Vili Rosi već priprema nova ulaganja
PD Aleksandra Zrinušić u Vili Rosi već priprema nova ulaganja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia