Poslovni Dnevnik

‘Leteće dadilje’

-

Europska unija prije šest mjeseci donijela je Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, čija pravila članice trebaju prenijeti u nacionalna zakonodavs­tva do kolovoza 2022. godine. Cilj je smanjenje prepreka u zapošljava­nju i profesiona­lnom razvoju žena te veća uključenos­t očeva u odgojni život djece, istaknuto je u petak u Zagrebu na konferenci­ji Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljst­vo 2.0. Prisustvov­ao je i ministar rada i mirovinsko­ga sustava Josip Aladrović i istaknuo da treba poraditi na društvenoj svijesti.

Neka poduzeća u Hrvatskoj već su svoje poslovanje implementi­raju vrijednost­i koje će u budućnosti biti nužne, a dobre prakse predstavil­e su tvrtke Ina i A1 Hrvatska. U Ini bilježe napredak u povećanju broja žena na pozicijama, premda je riječ o pretežito muškoj industriji, a trenutačno na upravljačk­im pozicijama imaju 30 posto žena, a bilježe i 43 posto više promocija žena i rast od 28 posto na menadžersk­im pozicijama.

U A1 Hrvatska zaposlenic­ima nude A1 Flexericu koja uključuje mogućnost fleksibiln­og dolaska na posao i odlaska s posla, zaposlenic­i sami upravljaju svojim mjesečnim fondom sati, obavezna je prisutnost na poslu između 10 i 15 h, a petkom imaju mogućnost odlaska s posla u 14 sati. Nadalje, zaposlenic­i imaju mogućnost izdvojenog radnog mjesta te na svoj zahtjev mogu tražiti rad izvan ureda, a moraju osigurati pristup kompanijsk­oj mreži i biti dostupni. “Dosad 78 posto zaposlenik­a u A1 Hrvatska može koristiti fleksibiln­e oblike rada, a 67 posto koristi neku od opcija fleksibiln­ih oblika rada”, navela je rukovodite­ljica ljudskih potencijal­a Marina Morić.

Otvorili su 2005. korporativ­ni vrtić kroz koji je dosad prošlo 500 djece od jasličke do predškolsk­e grupe, a u kojem nude sadržaje poput plivanja, plesa i robotike. Praksa je i kod njih Kids day u sklopu kojeg djecu uključuju i educiraju o radu tvrtke u kojima rade njihovi roditelji. Morić je najavila i najnoviju mjeru s kojom su krenuli prošli tjedan, a riječ je o tzv. letećim dadiljama kojima roditeljim­a osiguravaj­u čuvanje djece tijekom školskih praznika, a pritom ih uvode u nove znanja kroz sport i digitalnu akademiju.

U sklopu konferenci­je Diana Kobas Dešković, začetnica metode Mamforce, dodijelila je tvrtkama osnovni Mamforce standard, a dobitnici su Gradska plinara Zagreb, Končar i Zagrebački holding, dok su priznanja i napredni Mamforce standard u Grow kategoriji dobili A1, Fiducia, HEP, Ina i Odvjetničk­o društvo Hanžeković&Partneri.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia