Poslovni Dnevnik

Gazprom i Srbijagas grade krak plinovoda Turski tok u RS

Plinofikac­ija Ruska i srpska energetska kompanija osnovat će uskoro zajedničku tvrtku s Gas-Resom iz Banja Luke

-

Plinovod će ići od Bijeljine do Novog Grada, jednim dijelom usporedno s planiranom trasom autoceste od Beograda do Sarajeva

Tvrtka Gas-Res iz Banja Luke krajem 2020. ili početkom 2021. godine trebalo bi početi s prvim građevinsk­im radovima na izgradnji kraka plinovoda Turski tok kroz BiH, odnosno Republiku Srpsku.

Plinovod će ići od Bijeljine do Novog Grada, jednim dijelom usporedno s planiranom trasom autoceste Beograd – Sarajevo, a kolika će biti vrijednost tog projekta još uvijek nije točno utvrđeno. Prve procjene govore da bi moglo biti riječi o investicij­i od 250 do 300 milijuna eura, piše Glas Srpske. Prema riječima Ljube Glamočića, direktora GasResa, nakon što je postalo izvjesno da taj plinovod neće biti zaustavlje­n kao Južni tok, ubrzane su aktivnosti na realizacij­i kapitalnog energetsko­g projekta za Republiku Srpsku.

Izvlaštenj­e 5500 parcela

“Sada kada je izvjesno da će radovi na trasi plinovoda kroz Bugarsku biti gotovi do svibnja 2020. godine, da će uskoro plinovod kroz Tursku biti pušten u rad, ali i da je Srbiji ostalo da položi još nekih tridesetak kilometara cijevi, intenzivir­ali smo radnje na pripremi ovog projekta”, kaže Glamočić.

Prema njegovim riječima, već je gotovo idejno rješenje projekta, a ostala dokumentac­ija bi trebala biti završena najvjerova­tnije do polovice sljedeće godine.

“Pred nama je veliki i zahtjevan posao, jer treba riješiti pitanje izvlaštenj­a 5500 parcela, preko kojih će, kako je planirano, ići trasa plinovoda Turski tok”, objašnjava Glamočić, dodajući kako će odluka da plinovod ide istom trasom kao i planirana autocesta dosta pojednosta­viti stvari, ali i utjecati na smanjenje troškova izgradnje.

U međuvremen­u bi vlada RS trebala donijeti odluku o izboru strateškog partnera. To će, kako je naveo Glamočić, biti kompanije Gazprom i Srbija

gas s kojima bi GasRes trebao osnovati zajedničku tvrtku.

Moguć i krak do Sarajeva

“Vjerujem da će vlada RS ubrzo riješiti i ovo pitanje, te da će uskoro doći do potpisivan­ja sporazuma. Nakon toga, utvrdit ćemo način financiran­ja, a do tada bi trebalo biti jasno i hoće li se graditi jedan krak do Zvornika i dalje do Sarajeva, ali i konačno odlučiti u kojim će gradovima biti izgrađene elektrane na plin”, kaže Glamočić.

Jedna od sigurnih lokacija je Banja Luka, u kojoj je predviđena gradnja elektranet­oplane, koja bi trebala dugoročno riješiti pitanje grijanja u tom gradu, a u igri su i Prijedor, Bijeljina, Zvornik i Ugljevik. Plin iz Rusije bi u BiH trebalo stići preko Turske, Bugarske i Srbije.

Mjesto spajanja cijevi plinovoda trebalo bi biti između Mačvanskog Prnjavora kod Šapca i Novog Sela.

Izgradnja Turskog toka u Srbiji, na drugoj dionici, od Ćuprije do Dunava, kroz Pomoravlje, odvija se po planu, izjavili su prije desetak dana iz ruskosrpsk­e kompanije Gastrans.

ZA GRADNJU ELEKTRANE NA PLIN KANDIDATI SU GRADOVI BANJA LUKA, PRIJEDOR, BIJELJINA, ZVORNIK I UGLJEVIK

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Još nije utvrđen način financiran­ja gradnje plinovoda u
Republici Srpskoj
SHUTTERSTO­CK Još nije utvrđen način financiran­ja gradnje plinovoda u Republici Srpskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia