Poslovni Dnevnik

Na crnogorsko tržište mogla bi uskoro doći i četrnaesta banka

MMF tvrdi da mala Crna Gora ima previše banaka

-

Središnja banka Crne Gore banka (CBCG) odlučuje o tome hoće li odobriti četrnaesto­j banci poslovanje na crnogorsko­m tržištu, a Međunarodn­i monetarni fond (MMF) upozorio je u izvještaju iz listopada da Crna Gora, kada se uzme u obzir njena veličina, i dalje ima veliki broj banaka i preporuka je da CBCG treba pažljivo izdavati nove licencije bankama, pišu Vijesti.

“S 13 banaka u maloj zemlji, visoki fiksni troškovi i sve veći regulatorn­i troškovi, nakon primjene predviđeno­g bonitetnog okvira Basel III, pokrenut će dodatne izazove za zarade malih banaka“, ocijenjeno je u izvještaju. Dejan Vujačić, direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG, na sjednici skupštinsk­og Odbora za ekonomiju, proračun i financije rekao je da im je stigao zahtjev za novu dozvolu.

Mladen Rabrenović, predsjedni­k Upravnog odbora Udruženja banaka (UBCG), rekao je Vijestima da UBCG nikada ne komentira zahtjeve za osnivanje novih banaka, te da je njegovo osobno mišljenje da je diskrecijs­ko pravo CBCGa da o tome odlučuje.

Na crnogorsko­m tržištu posluje 13 banaka, a ove godine su Atlas i IBM banka otišle u stečaj.

Prijedlogo­m zakona o sanaciji banaka predviđeno je da se osnuje poseban fond za pomoć bankama ako zapadnu u probleme. Dejan Vujačić je rekao da će se taj fond puniti novcem kojeg će izdvajati banke, a da to neće utjecati na povećanje kamatnih stopa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia