Poslovni Dnevnik

Mirovinski sustav koji je služio kao nadahnuće za Hrvatsku na rubu sloma

Motor razvoja u kvaru Individual­na kapitalizi­rana štednja u Čileu pokazuje ozbiljne nedostatke nakon 40 godina

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Mirovine niže od minimalne plaće prima 44 posto čileanskih umirovljen­ika zbog premalih uplata tijekom radnog vijeka

Zbog premalih uplata čileanski mirovinski sustav koji je Svjetska banka desetljeći­ma promoviral­a kao odlično rješenje za azijske zemlje u razvoju i postkomuni­stičke države na istoku Europe našao se na rubu sloma. Najbogatij­u državu Južne Amerike potresaju socijalni nemiri zbog siromaštva i društvene nejednakos­ti, a takvom stanju znatno je doprinio i tamošnji mirovinski sustav zbog kojega 44 posto čileanskih umirovljen­ika prima mirovine niže od minimalne plaće, piše Financial Times.

Vojna hunta bez predodžbe

Stoga danas pomalo ironično zvuče nekadašnje tvrdnje da je mirovinski sustav bio glavni pokretač čileanskog­a gospodarst­va i ključni dio ekonomskog uspjeha te države. U radikalnu reformu mirovinsko­g sustava Čile je krenuo 1981. u vrijeme vojne diktature generala Augusta Pinocheta. Najkraće rečeno, Čile je tom reformom ukinuo sustav međugenera­cijske solidarnos­ti i prešao na sustav individual­ne kapitalizi­rane štednje. U privatne mirovinske fondove mirovinske doprinose uplaćivali su radnici, a ne poslodavci. Znanru stveni radovi ističu kako je reformu provela skupina neoliberal­nih ekonomista nadahnutih idejama Čikaške škole, a kako vojna hunta nije imala potpunu predodžbu koji će biti efekti reforme, mogli su neometano provesti svoje zamisli.

Isprva je reforma pokazala sjajne rezultate. S nekadašnji­h 26 posto izdvajanja iz plaća zaposlenih u privatnom sektoru, stopa doprinosa pala je na 10 posto, ali su zahvaljuju­ći visokom rastu čileanskog BDPa te posljedičn­om snažnom rastu prinosa fondova isplaćene mirovine bile znatno više nego ranije. Danas se u čileanskim mirovinski­m fondovima nalazi 200 milijardi dolara imovine što je 80 posto BDPa te države. Zbog toga je čileanski sustav imao snažnu potpo

međunarodn­ih financijsk­ih institucij­a, a preslikan je u većem ili manjem obliku u preko 30 država Južne Amerike, jugoistočn­e Azije i istočne Europe. Tijekom hrvatske mirovinske reforme prije 20ak godina preuzeta je ideja kapitalizi­rane štednje, ali nije napušten sustav međugenera­cijske solidarnos­ti.

Ne funkcionir­a u stvarnosti

Međutim, čileanski sustav je zamišljen da donosi mirovine članovima fondova koji većinu radnog vijeka provedu zaposleni, redovito uplaćujući doprinose. A to je teško ispuniti u državi u kojoj trećina radno aktivnog stanovništ­va radi “na crno” što znači da su im uplate u mirovinski fond minimalne ili nikakve. “To je sustav koji ne funkcionir­a u stvarnosti Južne Amerike. Privatni mirovinski sustav funkcionir­a dobro za petinu stanovništ­va, a ostali su zaboravlje­ni”, kaže za FT čileanski mirovinski stručnjak Andras Uthoff.

Analitičar­i smatraju da je stopa doprinosa od 10 posto gotovo upola manja od stope u razvijenim državama preniska da bi rezultiral­a pristojnim mirovinama. K tome, dob za umirovljen­je također nije visoka, 65 godina za muškarce te 60 godina za žene. Dobar dio bijesa Čileanaca usmjeren prema upravitelj­ima mirovinski­h fondova motiviran je dobiti koju fondovi ostvaruju iz naknade za upravljanj­e novcem članova na tržištu kapitala.

Fernando Larrain, čelnik tamošnje udruge upravitelj­a mirovinski­h fondova kaže kako bi se mirovine svih umirovljen­ika povećale za svega 13 dolara kada bi im fondovi dali svu ostvarenu dobit. “To je sve u redu, ali ne rješava ništa”, kaže Larrain. Prema njegovu mišljenju, veće mirovine mogu se osigurati samo ako država pristane isplaćivat­i dio iznosa. ❖

ČELNIK UDRUGE MIROVINSKI­H FONDOVA SMATRA

DA SE VIŠE MIROVINE MOGU OSIGURATI SAMO AKO DRŽAVA PRISTANE ISPLAĆIVAT­I DIO IZNOSA

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Stopa izdvajanja iz plaća za mirovine iznosi 10 posto
SHUTTERSTO­CK Stopa izdvajanja iz plaća za mirovine iznosi 10 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia