Poslovni Dnevnik

Čajevi iz Pitomače ‘preko bare’ za Amazon i Walmart

Spider grupa Većina proizvodnj­e će u izvoz, moguće i za američke megatrgovi­ne

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Vodeći domaći proizvođač čajeva danas otvara novi pogon vrijedan 28 mil. kuna, od čega EU daje 15 milijuna

Većina proizvodnj­e iz nove tvornice čajeva – među najmoderni­jima u svijetu – odlazit će u izvoz, najavljuju iz tvrtke Spider grupa. K tome, kompanija trenutačno vodi pregovore s velikim američkim trgovcima Walmartom i Amazonom o proizvodnj­i čajeva za njihove vlastite robne marke, pa postoji mogućnost da u dogledno vrijeme čajevi iz Pitomače krenu i “preko bare”. Vodeći domaći proizvođač čajeva Spider grupa danas u tom podravskom mjestu otvoriti novi proizvodni pogon na 5000 četvornih metara, a investicij­a je “teška” 28 milijuna kuna. Projekt je sufinancir­ala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj s oko 15 milijuna kuna.

Globalno veća potražnja

Predsjedni­k Uprave Spider grupe Denis Nemčević u razgovoru za Poslovni dnevnik je kazao da je odluka o gradnji nove tvornice donijeta prije dvije godine uslijed nedostatka proizvodni­h kapaciteta, a povećane potražnje za čajevima. “U isto vrijeme je postojala i mogućnost korištenja EU fondova, koje smo uspjeli iskoristit­i za gotovo 50 posto našeg ulaganja. Nova tvornica prvenstven­o znači povećanje kapaciteta na 400 milijuna vrećica čaja godišnje što je povećanje za 100 milijuna. Novi pogon je i korak naprijed jer se radi o najmoderni­joj tehnologij­i u svijetu koja se bavi finalizaci­jom proizvodnj­e čajeva. Isto tako, ovim iskorakom ćemo osigurati konkurentn­ost i stabilnost našeg vlastitog brenda – Naturavita čaja”, kaže Nemčević koji je na čelu te obiteljske tvrtke šest godina.

Osim što će novi pogon služiti za proizvodnj­u vlastitog brenda – nekadašnje robne marke Cedevita čajevi koji su prije nekoliko godina otkupili od Atlantica – značajan dio kapaciteta služit će isključivo za izvoz, dodao je Nemčević. U novom pogonu u startu će posao pronaći 46 djelatnika, a planirana su nova zaposlenja u svim segmentima od razvoja novih proizvoda do same proizvodnj­e, pojašnjava­ju iz Spider grupe.

Otkup hrvatske kamilice

Ova kompanija, kako kaže Nemčević, izvozi na sve kontinente i dobavlja sirovine za renomirane tvornice i brendove čajeva. Vlastitu kamilicu i industrijs­ku konoplju uzgajaju na 200 hektara. Od 150 artikala, većinu sirovina nabavljaju izvan Hrvatske, ali od domaćih kooperanat­a otkupljuju velike količine bilja.

“Tako godišnje u Hrvatskoj otkupimo oko 700 tona kamilice, a strategija nam je da 10 strateških sirovina otkupljuje­mo na njezinom izvoru, gdje god u svijetu rasla”, ističe Nemčević. Ovakvog izvoznog uspjeha ne bi bilo bez povezanost­i i suradnje s talijansko­m kompanijom Everton. Denis Nemčević se prisjeća kako su zbog širenja poslovanja tražili partnere izvan okvira Hrvatske jer je proizvodnj­a čajeva posao velikih volumena i brojki, a područje Hrvatske i regije nije dovoljno.

“Strateško partnerstv­o s Evertonom bila je za nas bitna odluka koja se pokazala iznimno pozitivna. Željeli smo jače iskoračiti na europsko i svjetsko tržište, a da bismo bili konkurentn­i, moramo imati mogućnost nabave sirovina u velikim količinama direktno s izvora. Sada s Evertonom možemo stati uz bok najvećim svjetskim proizvođač­ima”, tvrdi Nemčević. Što se tiče poslovanja u ovoj godini, Nemčević ističe kako je dosadašnji trend vrlo pozitivan te će prihodom krajem godine doći na oko 110 milijuna kuna. ❖

RADI SE O NAJMODERNI­JOJ TEHNOLOGIJ­I U SVIJETU, SVOM BRENDU NATURAVITA OSIGURAT ĆEMO KONKURENTN­OST I STABILNOST

Denis Nemčević predsjedni­k Uprave

 ??  ??
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? U novom pogonu odmah će raditi 46 ljudi, a planiraju i nova zapošljava­nja
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL U novom pogonu odmah će raditi 46 ljudi, a planiraju i nova zapošljava­nja
 ??  ?? Nemčević je na čelu obiteljske tvrtke šest
godina
Nemčević je na čelu obiteljske tvrtke šest godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia