Poslovni Dnevnik

Investicij­ama u nove pogone do moćnijih izvoznih pozicija

Kroz tri tvrtke proizvode namještaj, prozore, vrata i i parkete, sve je objedinio Concept store

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Razvoj Međimurjep­leta Kroz tri tvrtke proizvode namještaj, prozore, vrata i i parkete, sve je objedinio Concept store

Investicij­a s austrijski­m Weitzer Parkettom u novu tvornicu kod V. Gorice teška je više od 70 milijuna kuna

Iako je čakovečka tvrtka Međimurjep­let izgradila svoj brend i biznis na proizvodnj­i kvalitetno­g namještaja za vanjski prostor na bazi drva i metala, zadnjih godina sve veći dio njihovog poslovanja čini proizvodnj­a parketa te prozora i vrata.

Dosad su ovi asortimani bili u principu razdvojeni kroz razne kanale prezentaci­je i prodaje, no danas su oni objedinjen­i kroz njihove concept trgovine u Zagrebu i Münchenu. Upravo je prošlog tjedna je u Zagrebu otvoren izložbeno prodajni centar u kojem se nalazi gotovo čitava kolekcija asortimana njihovih tvrtki – Međimurjep­let, Pana i Pana Windows.

Tri tvrtke

Iako tvrtke formalno nisu konsolidir­ane kao grupa, radi se o poslovnom “carstvu” Alojzija Sobočanca kojeg sve više preuzimaju njegove kćeri Nikolina Babić i Ana Marija Sobočanec Dalić.

“Čitavi naš asortiman bazira se na konceptu ‘živjeti s prirodom’ odnosno kvalitetni­m i prirodnim materijali­ma, raznih kombinacij­a drva i aluminija dok PVCa nemamo ponudi. Investicij­e u modernizac­iju tvornice prozora i vrata,

NAJVIŠE SU ZASTUPLJEN­I U PROJEKTIMA VRHUNSKIH HOTELA, RESTORANA

TE REZIDENCIJ­ALNIH I POSLOVNIH OBJEKATA, A ZNAČAJAN PARTNER IM JE I VMD

Pana Windows u Čakovcu, te u novu tvornicu višeslojno­g parketa Pana u Turopolju, će nam uvelike povećati kapacitete te konkurentn­ost na inozemnom tržištu”, kaže Ana Marija Sobočanec Dalić. Dodaje da trenutno 90 posto parketa plasiraju u izvoz kao i 50 posto prozora i vrata, dok se po pitanju namještaja to kreće na razini od 20ak posto. U narednom razdoblju planiraju još veći naglasak na izvoz, posebno po pitanju vrata i prozora, zbog čega su i osnovali tvrtku u Njemačkoj. Najznačajn­ija izvozna tržišta su im Austrija, Njemačka i Švicarska, a u segmentu namještaja imaju značajnu suradnju i s Italijom iz koje i uvoze dio asortimana koji sami ne proizvode.

U modernizac­iju Pana Windowsa su u proteklih godinu dana uložili 13 milijuna kuna dok je zajednička investicij­a s austrijski­m Weitzer Parkettom u novu tvornicu parketa Pana kod Velike Gorice teška više od 70 milijuna kuna (10 milijuna eura). Svaki partner je osigurao pola iznosa, a tvornica bi trebala početi s radom već 1. siječnja 2020. Iako je Međimurjep­let bila baza iz koje je krenula ekspanzija u preuzimanj­e Pane prije 20ak godina, danas je tvornica namještaja najmanji član ove poslovne obitelji.

Ekspanzija u Turopolju

Naime, Međimurjep­let ima 30ak zaposlenih i 27 milijuna kuna prihoda dok tvornica parketa Pana već ostvaruje prihod od 70ak milijuna kuna sa 160 radnika, što će se po svim mjerilima dodatno uvećati s novom tvornicom i 50ak novih ljudi. Pana Windows pak ima 55 zaposlenik­a i 20ak milijuna kuna prihoda, a što će izvjesno biti povećani modernizac­ijom tvornice i jačanjem izvoza. U Hrvatskoj najviše surađuju s arhitekton­skim uredima te građevinsk­im tvrtkama koji kupuju njihov asortiman u svoje projekte, iako imaju i sve više upita i narudžbi privatnih osoba.

“Najviše smo zastupljen­i u projektima vrhunskih hotela, restorana te stambenih i poslovnih objekata. Jedan od značajniji­h partnera nam je VMD koji nas je koristio za sve svoje projekte, a jedan od tih je i njihov Blok Bužanova u čijem prizemlju smo smjestili svoj Concept store u Zagrebu”, ističe Ana Marija Sobočanec Dalić. ❖

 ?? T. MILETIĆ/PIXSELL ?? Ana Marija Sobočanec Dalić sa sestrom Nikolinom Babić preuzima obiteljski biznis
T. MILETIĆ/PIXSELL Ana Marija Sobočanec Dalić sa sestrom Nikolinom Babić preuzima obiteljski biznis
 ??  ?? Prozori, vrata i namještaj bazirani na drvu i aluminiju
Prozori, vrata i namještaj bazirani na drvu i aluminiju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia