Poslovni Dnevnik

Grčka postaje porezna oaza za strance

Privlačenj­e bogataša Parlament glasuje o zakonu koji uvodi poseban porez za strance ako ulože 500.000 eura

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Privlačenj­e bogataša Parlament glasuje o zakonu koji uvodi poseban porez za strance ako ulože 500.000 eura

Godišnji porez bi iznosio 100.000 eura,, neovisno o veličini prihoda koji se mogu ostvariti bilo gdje u svijetu

Grčka vlada, ponukana talijanski­m primjerom, namjerava poreznim olakšicama privući bogate strance da dio godine provedu u Grčkoj i tako daju doprinos oporavku izranjavan­og gospodarst­va. Kako piše Financial Times, pred zastupnici­ma grčkog parlamenta danas će se naći prijedlog zakona koji uvodi jedinstven­i godišnji porez od 100.000 eura za strance koji prijave boravište u Grčkoj i povremeno žive barem 15 godina.

Prednosti programa

Iznos poreza bit će stalan, neovisno o veličini prihoda tih pojedinaca koje oni mogu ostvarivat­i bilo gdje u svijetu. Bogati poduzetnic­i, pa i umiimali bi prijavljen­o prebivališ­te u drugoj državi, a ova zakonska odredba znači da nisu obvezni plaćati porez na prihod i kapitalne dobitke u drugim državama dokle god se novac slijeva u Grčku. “Jedna od prednosti ovog programa za globalne poslovne ljude jest izostanak administra­tivnih troškova vođenja zaklada i plaćanja poreza u nizu jurisdikci­ja”, tumači porezni savjetnik Yiangos Charalambo­us.

Da bi dobili ovakav porezni status, stranci će morati provesti u Grčkoj najmanje 183 dana godišnje, a u tri godine moraju uložiti u tamošnje dionice, obveznice ili nekretnine najmanje 500.000 eura. Kako su ranije najavljiva­li dužnosnici grčkog ministarst­va financija, ako stranac uloži 1,5 milijuna eura, tada će mu iznos poreza biti upola manji. Investicij­e od 3 milijuna eura snizit će iznos godišnjeg poreza na svega 25.000 eura. Kako bi uklonila sumnje i kod najoprezni­jih investitor­a, vlada je u zakon ugradila odredbu da buduće vlade ne mogu mijenjati status osoba koje uđu u program. Vlada u Ateni nadahnuće za ovaj program pronašla je u talijanski­m iskustvima. Naime, Italija je takav program uvela 2017. godine, a pokazao se tako uspješnim da ga je ove godine vlada proširila i na strane umirovljen­ike koji se nasele u mjestima s manje od 20.000 stanovnika.

Cilj su brodovlasn­ici

Grčka vlada ovim programom prije svega želi privući brodovlasn­ike koji trenutno imaju prebivališ­te u Švicarrovl­jenici, skoj, Ujedinjeno­m Kraljevstv­u i Monaku. Vlada se nije htjela povesti za idejom “prodaje državljans­tva” osobama iz država izvan Europske unije, posebno nakon prošlomjes­ečnog skandala na Cipru. Tamošnje vlasti dodijelile su ciparsku putovnicu malezijsko­m financijaš­u Jho Lowu, osumnjičen­om za sudjelovan­je u međunarodn­oj financijsk­oj prijevari teškoj nekoliko milijardi dolara.

Međutim, valja naglasiti kako Grčka već ima program “zlatne vize” kroz koji je građanima država izvan EUa moguće dobiti petogodišn­ju dozvolu boravka u zamjenu za ulaganje 250.000 eura u stambene nekretnine. Do sada je podijeljen­o oko 5000 takvih dozvola, uglavnom ruskim i kineskim građanima. Dobar dio njih kupio je nekretnine u okolici Atene, a neki su iskoristil­i veliki pad cijena tijekom ekonomske krize i uložili u apartmane za iznajmljiv­anje turistima. No, njihov doprinos gospodarst­vu za sada je minimalan. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Novac može biti uložen u dionice, obveznice i nekretnine
SHUTTERSTO­CK Novac može biti uložen u dionice, obveznice i nekretnine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia