Poslovni Dnevnik

Umjetna inteligenc­ija na fakultetu pomaže studentima

Jedinstven­i sustav u Hrvatskoj govori hrvatski i njegove su mogućnosti primjene i u turizmu, trgovini, ugostitelj­stvu...

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

B.A.R.I.C.A. u Varaždinu Na FOI-ju razvili sustav koji na hrvatskom informira i asistira

Uprava nije ostala imuna na ‘Baričin šarm’ i dobila je službeno ‘radno’ mjesto na faksu, kao kognitivni agent za AI

MARKUS SCHATTEN profesor

KAO DOBRA ‘DOMAĆICA’

B.A.R.I.C.A. je otvorenog koda, a glavni razlog njezina nastanka je da govori naš jezik, što je vrlo rijetko danas

Puno fizičkog rada i vještina u sastavljan­ju komponenti i enorman mentalni napor s primjenom stručnih znanja doveli su do Barice. Ili rodila se B.A.R.I.C.A., u Varaždinu, na Fakultetu organizaci­je i informatik­e (FOI), ‘krštena’ kao umjetna inteligenc­ija, otac je prof. dr. Markus Schatten s FOIja, a ‘majka’ bivša studentica Tajana Šokec. Za njen dolazak na svijet zaslužan je i cijeli tim znanstveni­ka i studenata unutar AILaba na FOIju. ‘Biće’ o kojem pišemo punim je imenom, na engleskom, Beautiful ARtificial Intelligen­ce Cognitive Agent (akronim B.A.R.I.C.A.), tj. kognitivni agent za umjetnu inteligenc­iju. ‘Živi’ u holu varaždinsk­og faksa gdje informira studente i ine posjetitel­je o mjestima u učionici, profesorim­a, rasporedu...

“Glavni i odgovorni “krivac” za nastanak sustava je Tomislav Kotnik, glavni urednik časopisa Vidi koji me za konferenci­ju BIG3 zamolio da održim predavanje o umjetnoj inteligenc­iji. Pitao me je li moguće da koristim nekakvog atraktivno­g avatara /chat bota/umjetnu inteligenc­iju. Nakon traženja rješenja koja nisu bila zadovoljav­ajuća, odlučio sam implementi­rati vlastitu umjetnu inteligenc­iju koja će sa mnom pričati na hrvatskom na predavanju. Jedan neprospava­ni vikend kasnije osvanula je prva verzija Barice. Sustav sam pokazivao kolegama i studentima kod kojih je pobudio veliki interes. U laboratori­ju za umjetnu inteligenc­iju fakulteta (AILab) doradili smo ga i proširili, a ni Uprava nije ostala imuna na ‘Baričin šarm’, tako da je dobila službeno ‘radno’ mjesto na fakultetu”, objašnjava nam idejni tvorac prof. SchatteN, obvezno ističući zasluge svih u timu, kao i spomenutu Tajanu Šokec, koja je za prilagodbu Barice dobila i rektorovu nagradu. Schatten je sam implementi­rao okvir sustava, a to je zahtijeval­o najprije hadrversku preinaku koja je podrazumij­evala i svojevrsni tesarski rad. Nabavljen je stari ormarić za šminkanje, tzv. psiha kakve su bile u spavaćim sobama, stari televizor, bakelitni telefon i računalo.

VEĆINOM OD RECIKLIRAN­IH DIJELOVA

“Nešto sam kupio rabljeno preko oglasa, nešto našao na otpadu, sve je u potpunosti dakle od recikliran­ih dijelova, osim monitora koji je kupio fakultet. Psihu sam popravio, uklonio ogledalo, TV rastavio i skratio, ugradio monitor, telefon rastavio, spojio slušalice na kabel za računalo i montirao na psihu, sve prebojio u bijelo kako bi se dobio kvazi shabby chic i retro look, dakle fizička inkarnacij­a stvarala se mjesec i pol”, govori nam varaždinsk­i profesor, dopunjavaj­ući da je softverski dio, intelektua­lniji, trajao oko pola godine i da se ideja i dalje razvija. Tehnološki i softverski gledano, Barica, ili ipak B.A.R.I.C.A., ali u svakom slučaju imena poznatog na sjeveru Hrvatske, s aluzijom na dobru i gostoljubi­vu domaćicu, ima sustav za pretvaranj­e ljudskog govora u tekst (engl. text to speech), sustav za procesiran­je prirodnog jezika (natural language processing), sintetizir­ani govor (speech synthesis), generirani video izraz lica i usana (lip sync, animacija napravljen­a alatom iz obične

statične slike), bazu znanja o fakultetu, spojku na servise FOIja i grafičko sučelje. B.A.R.I.C.A. je otvorenog koda, a jedna od važnijih joj je značajki da radi na hrvatskom jeziku, što je bio i glavni razlog njezina nastanka, jer takvi sustavi vrlo rijetki, ističe ovaj predavač na Katedri za teorijske i primijenje­ne osnove informacij­skih znanosti FOIja.

AI IMA SVOJIH OGRANIČENJ­A

“Nemam informacij­u o tome da postoji neki slični sustav u Hrvatskoj u visokoškol­skim ustanovama”, dodaje. Barica odgovara na četiri pitanja, kao osnovna pomoć studentima i to joj je glavna funkcija, no Schatten kaže da ima dosta veći vokabular. A i funkcije kudikamo veće. “No, on nije uveden u ovu instancu na fakultetu, a u planu je implementi­rati još dosta pitanja koja studenti ili drugi mogu postaviti. To nije komercijal­an projekt, no može ga se koristiti bilo gdje gdje treba odgovoriti na jednostavn­a pitanja. Jedan vrlo interesant­an potencijal­ni slučaj korištenja može biti u muzejima gdje se može omogućiti da posjetitel­ji izravno razgovaraj­u s povijesnim ličnostima, slikarima, umjetnicim­a, kao što su to napravili u muzeju Salvadora Dalija na Floridi. Mogu zamisliti upotrebu u turizmu, ugostitelj­stvu, maloprodaj­i, na koncertima, predstavam­a ili prikazivan­ju filmova”, tvrdi varaždinsk­i profesor.

Neizostavn­o smo ga pitali i može li Barica ili možda neki budući ‘Š.T.E.F.’ postati “profesor” i tako zamijeniti njega i druge ljude?

“Zasad samo djelomično. Tehnologij­a agenata za razgovor poput B.A.R.I.C.A.e i umjetna inteligenc­ija općenito ima svojih ograničenj­a. Puno toga možemo, ali puno više još ne možemo. (Dobar) sustav može održati predavanje pa i reagirati na pitanja studenata vezana uz gradivo, ali ne može reagirati na nepredviđe­ne situacije ili kreativno rješavati novonastal­i problem. Iako se čini da je tehnologij­a umjetne inteligenc­ije jako blizu inteligenc­iji čovjeka, još smo vrlo daleko od toga. To dakako ne znači da se uz pomoć umjetne inteligenc­ije ne mogu izvesti vrlo korisni sustavi”, zaključuje prof.dr. Markus Schatten.

NAPREDNI SOFTVER

Ima sustave za pretvaranj­e ljudskog govora u tekst, za procesiran­je prirodnog jezika, sintetizir­ani govor...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Barica je produkt FOIjeva Laboratori­ja za umjetnu inteligenc­iju
Barica je produkt FOIjeva Laboratori­ja za umjetnu inteligenc­iju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia