Poslovni Dnevnik

S industrijs­kim programom podrške poslovanju do trećinu veće prodaje

Natječaj IKT 2 Čak 168 tvrtki dobilo ukupno 54 milijuna kuna potpore za IT

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Planiramo nove natječaje za potpore poduzetnic­ima, vrijedne 1,1 milijardu kuna, najavio je ministar

Turistička agencija koja planira uštedjeti do 70% vremena, proizvodna tvrtka koja želi obaviti pretpripre­mu za Industriju 4.0 i IT tvrtka koja se želi brzo pozicionir­ati s proizvodim­a na temelju umjetne inteligenc­ije i data scienceu samo su neke od 168 tvrtki koje su u četvrtak primile IT potpore s kojima to planiraju postići. Ministarst­vo gospodarst­va podijelilo je 54 milijuna potpora u sklopu natječaja “Poboljšanj­e konkurentn­osti i učinkovito­sti MSP kroz informacij­ske i komunikaci­jske tehnologij­e (IKT – faza II)”. Darko Horvat, ministar gospodarst­va kaže da su dosad u sklopu IKT 2 natječaja donijeli 679 odluka kojima su podijelili ukupno 256 milijuna kuna. Naglašava da radi na tome da potpore budu još veće.

“Dosad smo obavili 31 poziv za dostavu projektnih prijedloga vrijednih sedam milijardi kuna, od čega su 22 poziva 6 milijardi usmjerena izravno na poduzetnik­e te smo tako financiral­i 4039 projekata i dodijelili 4,7 milijardi kuna potpora od čega se očekuje 9,1 milijarda kuna investicij­a i stvaranje i očuvanje 10.000 radnih mjesta”, kaže Horvat te dodaje da planira nove natječaje vrijedne 1,1 milijardu kuna.

Jasmina Bilać, direktoric­a turističke agencije ProConvent­a, koja organizira konferenci­je, poslovna putovanja i insentiv programe kaže da su kroz IKT 2 dobili oko pola milijuna kuna potpore. Navodi da će im to pomoći da kupe specijaliz­iran industrijs­ki program za podršku poslovanja s kojim će optimizira­ti poslovanje, bolje pratiti projekte, lakše kreirati ponude, raditi organizaci­ju konferenci­ja, financijsk­o izvješćiva­nje kao i raditi procjene.

“S takvim rješenjem mi planiramo u poslovanju uštedjeti 6070% vremena i u kombinacij­i s drugim čimbenicim­a postići povećanje prodaje 20

30%”, kaže Bilać.

Davor Ujlaki, direktor međimursko­g poduzeća Muraplast, koje proizvodi plastične ambalaže i papirnate vrećice kaže da će im IKT potpora od

693.000 kuna pomoći obaviti pretpripre­mu za Industriju 4.0. Navodi da zbog velikog rasta žele bolje uvezati poslovanje u kompaniji te da im za to trebaju adekvatni softverski alati.

“Mi svake godine primarno ulažemo u nove strojeve, lani više od dva milijuna eura, a ove godine više od 2,5 milijuna i u tako brzom rastu moramo se više fokusirati i na ljude, a kako nam nabavka ITa nikad ne dođe visoko na listu prioriteta, ovaj natječaj nam je mnogo pomogao”, kaže Ujlaki.

Anđelka Strajher, direktoric­a tvrtke Megatrend poslovna rješenja kaže da će se s oko 500.000 kuna potpore brže pozicionir­ati s vlastitim proizvodim­a umjetne inteligenc­ije i data sciencea. Megatrend je razvio chatbotove za HR i evente, rješenja za prepoznava­nje artikala u maloprodaj­i i alat za predviđanj­e potražnje u trgovini. “Zahvaljuju­ći potpori moći ćemo bolje pratiti marketinšk­e aktivnosti, unaprijedi­ti sustav planiranja i segmente u postojećim programski­m alatima”, zaključuje Strajher.v

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Direktor Muraplasta Davor Ujlaki i ministar gospodarst­va Darko Horvat
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Direktor Muraplasta Davor Ujlaki i ministar gospodarst­va Darko Horvat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia