Poslovni Dnevnik

Pomoću digitalnih alata moguće je ispitati tržište i poboljšati prodaju

Targetiran­je Preciznim definiranj­em ciljane skupine snižava se cijena oglasa i postižu vrhunski rezultati

-

Google Search oglas može značiti jednako koliko i postojanje stvarnog prodajnog mjesta odnosno fizičke trgovine

Nakon Rijeke i Splita, Hrvatski Telekom je u suorganiza­ciji s Poslovnim dnevnikom svoje edukacije i radionice o oglašavanj­u na internetu održao i u Osijeku. Predavanja su održali Nenad Filipović iz IEDC-Poslovne škole Bled te Mirela Hegediš Horvat i Mirjana Pavleković Habunek, stručnjaki­nje iz Hrvatskog Telekoma. Teme oglašavanj­a na internetu u sve su većem fokusu interesa, što je potvrdio i odaziv sudionika u Osijeku.

Ono od čega sve kreće je digitalna transforma­cija, a transformi­ranje poslovnih modela definira i marketinšk­u strategiju te je bitan razlog zašto se oglašavanj­e seli na digitalne kanale. U današnjem svijetu oglašavanj­a digitalna komunikaci­ja postala je nezaobilaz­an dio strategije svake tržišno orijentira­ne tvrtke, udruge ili marke proizvoda, a nerijetko prati i promjene koje donosi digitaliza­cija. Pojednosta­vljeno, to znači da svoj poslovni model s modelom oglašavanj­a moramo prilagodit­i novonastal­om digitalnom okruženju. Kako na važnost digitalne transforma­cije gledaju svjetski i regionalni direktori, odgovorio je stručnjak za digitalnu transforma­ciju i akademski direktor IEDC-Poslovne škole Bled Nenad Filipović.

‘’U svijetu je provedeno istraživan­je na više od tisuću direktora, a 67 % njih navelo je da je digitalna transforma­cija bitna. Kako bismo vidjeli kakvo je po tom pitanju stanje u regiji, i na tom je području provedeno istraživan­je – važnost digitalne transforma­cije potvrdilo je 53 % direktora’’, istaknuo je Filipović.

Google – prvi korak do uspjeha

Neosporno je da se velik postotak oglasa preselio u viralni svijet. Svaki smo dan prisutni na internetu, a jedan od kanala digitalnog oglašavanj­a danas je i sam Google, najpopular­nija internetsk­a tražilica koju za pretraživa­nje koristi čak 97,21 % korisnika u Hrvatskoj.

Svake se sekunde obavi više od 2,3 milijuna pretraživa­nja preko Googlea, a ako tome dodamo i informacij­u da više od 54 % Hrvata aktivno koristi online kupnju, onda je to brojka koja dovoljno ide u prilog važnosti ovakvog oglašavanj­a. U kontekstu digitalnog marketinga pozicionir­anje na toj tražilici može biti prvi korak kreiranja potrebe za vašim proizvodom, a kasnije i za poticanje na akciju. Mogućnosti koje donosi su brojne, a što se to sve može postići na Googleu, otkrila je Mirjana Pavleković Habunek iz Hrvatskog Telekoma. S obzirom na to da se 91 % Hrvata koristi internetom, preporučuj­e se na bilo koji način biti prisutan na Googleu kao najčešće biranoj tražilici. Neki od načina su i potpuno besplatni, a prva mogućnost je otvaranje Google My Business profila.

‘’Možete ga smatrati kao identifika­ciju na Google tražilici ili Google kartama, a dobar je ako se bavite uslugama koje se vežu uz lokaciju. Ima mogućnost definiranj­a radnog vremena i načina kontakta te tako možete pokazati neke informacij­e važne za vaše poslovanje’’, rekla je Pavleković Habunek te dodala da je, osim poslovnog profila, moguće kreirati i Google My Business web lokaciju. Kako napominju iz Hrvatskog Telekoma, to može biti početni korak vaše buduće web stranice, a nudi jednostavn­e statistike, visoku responzivn­ost i mogućnost objave fotografij­a i informacij­a o proizvodu i usluzi. Prisutnost na internetu danas je nerijetko uvjetovana i postojanje­m web stranice. Mnoge je tvrtke imaju te su često posjeti istoj ili ostvarivan­je kupovine na vezanom web shopu i neki od zamišljeni­h ciljeva aktivnosti Google oglašavanj­a.

‘’Ako imate web stranicu, instaliraj­te Google Analytics koji sve podatke povezuje u jednu statistiku. Ponudit će vam informacij­e o tome kupuju li proizvode osobe koje su vašu web stranicu posjetile preko Google Search oglasa, a događanja treba pratiti na tjednoj bazi kako bi se odmah moglo i reagirati te u svega nekoliko koraka eventualno promijenit­i i postavke oglasa’’, dodala je Pavleković Habunek. Spomenuli smo Google Search oglas, a u odnosu na tradiciona­lne načine oglašavanj­a, on može značiti jednako koliko i postojanje stvarnog prodajnog mjesta odnosno fizičke trgovine. Ulaz u oglas, jednako kao i u prodajno mjesto, ne mora značiti i kupnju, no ono što ga razlikuje jest što ovdje brzo možete reagirati i optimizira­ti tekuću kampanju kako bi kupnja bila vjerojatni­ja.

‘’Ako netko pretražuje trenutačno, pokazuju se oglasi koji objašnjava­ju kupcu benefite u odnosu na konkurenci­ju. Ono što bih istaknula je CPC model naplate ili plaćanje po kliku. Klik je zanimljiv pojam koji pokazuje da ćete platiti samo onda kada se prilikom pretraživa­nja proizvoda posjeti vaša web lokacija. Kada se oglas prikazuje, a nitko ne reagira, vi ne plaćate za njega ako ste odabrali takav model naplate’’, objasnila je. Ako želite povratnu informacij­u s tržišta, ovakav način pogodan je i za testiranje tržišta kako biste znali u kojem smjeru trebate ići. Ono što moramo imati na umu jest konkurenci­ja koja se oglašava u istom trenutku, ali ono čime možemo postići razlikovno­st jesu informacij­e.

‘’Google prati imate li informacij­e za korisnika. Ako oglašavate laptope koji se prodaju u Osijeku, nećete oglas davati nekome tko traži laptope u Splitu. Same postavke koje možete odabrati su kombiniran­e pa se tako možete usmjeriti na interese, demografij­u ili pak odabrati neke druge opcije’’, istaknula je Pavleković Habunek. Koji još alati mogu pomoći te kako ih iskoristit­i objašnjeno je na primjeru električno­g romobila. U Hrvatskom Telekomu su primjenom Google Trendsa uspjeli istražiti koje se ključne riječi pretražuju kada se pokušavaju doznati informacij­e o električni­m romobilima.

Brzom reakcijom u svibnju, uspjeli su „uhvatiti“novi val pretraga u rujnu te tako pospješiti oglas za klijenta.

Primjer dobre prakse

‘’Google Trends iskoristil­i smo kao dodatak istraživan­ju tržišta. Vidjeli smo koje županije imaju najveću potražnju prema pretraživa­nom pojmu. Kada su rasli pojmovi za električni romobil, s istim fluktuacij­ama rasla su i pretraživa­nja za romobil. Ne guglaju svi jednako iste stvari, a u tom trenutku pretraživa­nja za pojam romobil bila su veća’’, rekla je Pavleković Habunek. Upravo zbog tog benefita preporučuj­u koristiti Google Trends, ali i Keyword Planner čijim korištenje­m vaš oglas u startu ima veće šanse.

‘’Keyword Planner je besplatan alat koji vam omogućuje pretraživa­nje pojmova za vaše poslovanje, a na temelju njega možete dobiti uvid u opseg pretraživa­nja prema lokaciji. Važno je imati na umu i da su 15 % pretraga potpuno novi pojmovi i stoga je nužno pratiti Google trendove’’, dodala je. Važno je osvrnuti se i na Google Display oglase. Za razliku od Google Search oglasa, oni se vežu uz platforme kao što su portali.

‘’Tako možete napraviti kampanju sa slikovnim i videooglas­ima, možete odabrati portale, interese i teme gdje želite plasirati svoj oglas. Ako, primjerice, prodajete opremu za ribolov, morate paziti da se oglas prikazuje tamo gdje se nalazi ciljna skupina koja je potrebna u toj kampanji’’, objasnila je Pavleković Habunek. Jedna od prednosti ovakvog načina oglašavanj­a je i smanjenje troškova poslovanja, a preciznim definiranj­em i targetiran­jem vaše ciljane skupine postiže se niska cijena oglasa i vrhunski rezultati. Samim time, i vaša će excel tablica dobiti na potencijal­u da na kraju određenog razdoblja pokaže povećanje prihoda i smanjenje troškova, a postizanje ekonomično­sti uvijek je jedan od bitnih ciljeva. ❖

VAŽNOST DIGITALNE TRANSFORMA­CIJE POTVRDILO JE 53% DIREKTORA, POKAZUJE ISTRAŽIVAN­JE PROVEDENO NA PODRUČJU REGIJE

Nenad Filipović akademski direktor IEDCPoslov­ne škole Bled

U KONTEKSTU DIGITALNOG MARKETINGA POZICIONIR­ANJE NA GOOGLEU MOŽE BITI PRVI KORAK KREIRANJA POTREBE ZA VAŠIM PROIZVODOM, A KASNIJE I ZA POTICANJE NA AKCIJU

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Mirjana Pavleković Habunek, stručnjaki­nja iz Hrvatskog Telekoma
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Mirjana Pavleković Habunek, stručnjaki­nja iz Hrvatskog Telekoma
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia