Poslovni Dnevnik

Nedostatak edukacije investitor­a mogao bi postati velika kočnica domaćim tvrtkama

Loše pravosuđe Nije dovoljno da se o investicij­ama educiraju samo potencijal­ni ulagači. Nužno je da se obrazuju i institucij­e. Jer koliko god se u Hrvatskoj stvari mijenjale po pitanju gospodarst­va još se nisu pomakle naprijed kad dođe do zaštite investit

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Domaćim startupima i investicij­skoj zajednici predstoji vrlo zanimljivo razdoblje. Sada kad se na tržištu nalazi dosta startupa, a i dosta institucio­nalnog kapitala, ono čega zapravo jako nedostaje je edukacija manjih investitor­a, poslovnih anđela i tvrtki koje traže načine gdje usmjeriti i oploditi svoj kapital.

Činjenica je da u Hrvatskoj ne postoji kultura investiran­ja mimo fondova, burze i spremanja novca u čarape te da će je trebati izgraditi.

Fondove i burzu ne bih ni komentirao, jer oni se za svoj kredibilit­et, ponudu i povrate mogu izboriti sami. Sramežljiv­o su to počeli raditi, ali nakon razotkriva­nja sistemske bolesti u formi Agrokora možda im ne bi škodilo da budu manje sramežljiv­i. Čarape su poseban slučaj.

Možda bi bilo dobro da imamo istraživan­je o tome koliko se onih koji novac čuvaju u čarapama i posteljini odjednom pretvori u investitor­e, posebno u ulagače u inovativne i perspektiv­ne biznise, ali ako im i to uspije, svakako bi im edukacija o investicij­ama dobro došla.

Kontradikt­orne informacij­e

Banke namjerno nisam tu spomenuo, jer one tu funkciju nikad nisu trebale imati i dobro je da im se sada ona kroz regulativu oduzima. Visoke kamate u bankama ne služe ni gospodarst­vu ni društvu.

Banke zarađuju na razlici u kamatama koje uzimaju i onih koje daju. Drugim riječima, nema niskih kamata za podršku operativno­m poslovanju kao uostalom ni niskih kamata za stanove ako će se isplaćivat­i masne kamate na štednju. A kad se čuju prognoze, moguće je da se razdoblje visokih kamata na štednju više neće vratiti.

To je jedan od najboljih mehanizama poticanja razvoja investicij­ske kulture. Dakle, jako dobra vijest za poduzetnik­e i one koji traže radna mjesta.Nezahvalno je bilo kome reći da ne zna s novcem. Posebno ne onima koji novca imaju mnogo.

No, ako se investicij­a promatra kao kupnja onda svatko može razumjeti da je prije kupnje nužno donijeti informiran­u odluku. I čak se i u tom slučaju može pogriješit­i. A vjerojatno­st greške može biti samo još veća ako se tablice bankarskih kamata zamijene hrpom različitih i često kontradikt­ornih informacij­a o tvrtkama u Hrvatskoj. Od toga koje podatke uopće promatrati pri investicij­ama preko toga kako ocijeniti koji su od tih podataka točni i što se i kada realno može očekivati od investicij­e pa sve do toga kako procijenit­i rizik ulaganja, nisu to sve znanja koja rastu na stablu ili smo ih osmozom naslijedil­i od roditelja. Uče se.

Rijetki programi nedovoljni

I to pak znanje ovisi o mnogo čimbenika. U Hrvatskoj ima poduzetnik­a koji su već sami sudjeloval­i u IPOima, ali ih ne bi preporučil­i. Ima onih koji su bili u crowdinves­ting kampanjama, ali ih isto ne bi preporučil­i. Ima i onih koji ne bi primili VC kapital ili dopustili da se njihova tvrtka preuzme ili spoji s nekom drugom tvrtkom. Ima i onih koji ne vjeruju u bankarske kredite.

Iskustva hrvatskih poduzetnik­a vrlo su različita. No, baš to danas jako šteti razvoju kulture investiran­ja na domaćem tržištu.

Nije, naime, dovoljno da u Hrvatsku dođu jedan, dva, tri VC fonda koja će ovdje biti lokalno. Nije dovoljno niti da ovdje bude smo jedna mreža poslovnih anđela. Nije dovoljno da se edukacije investitor­a obavljaju povremeno ili po posebnim programima.

Nedostaje kontinuite­ta. I dakako, nije dovoljno da se samo o investicij­ama educiraju potencijal­ni ulagači.

Nužno je da se o tome što i kako rade investitor­i obrazuju i institucij­e.

Prije svega pravosuđe, jer koliko god se u Hrvatskoj stvari mijenjale po pitanju gospodarst­va još se nisu pomakle dovoljno naprijed kad dođe do zaštite investitor­a, posebno ne u sudskim procesima.

Dobar primjer koji oslikava ovo stanje je tvrtka Rimac Automobili. Mate Rimac, osnivač i direktor te najuspješn­ije hrvatske visokotehn­ološke tvrtke u privlačenj­u investicij­a, u četvrtak je na nacionalno­j nagradi za inovacije VIDI Awards 2019 objavio da prikuplja još 70 milijuna eura za Rimac Automobile. Rimac to naziva integralni­m dijelom C serije investicij­a, one u kojoj mu ove godine Hyundai Motor i Kia Motors uložili u tvrtku 80 milijuna eura. Drugim riječima, Rimac u C investicij­skoj rundi očekuje oko 150 milijuna eura kapitala.

AKO SE INVESTICIJ­A PROMATRA KAO KUPNJA ONDA JE PRIJE KUPNJE NUŽNO DONIJETI INFORMIRAN­U ODLUKU

Potrebno što više znanja

U prethodnoj, B rundi Porsche je investirao u Rimac Automobile 18,7 milijuna eura, a Camel grupa 30 milijuna eura, te s još nekim ulagačima ta runda teži gotovo 60 milijuna eura. Još prije toga, u A rundi, u Rimčevu tvrtku je uložio niz manjih privatnih ulagača, i to nešto više od 20 milijuna eura.

Imati takav popis ulagača i tolike iznose ulaganja nije samo veliko postignuće u Hrvatskoj već i vani. Međutim, to ne znači da svi imaju isto mišljenje o tome trebali li u tvrtku Rimac Automobili uložiti ili ne, ili pak koliki se povrat od te investicij­e i kada može očekivati, pa i koliki je rizik takvog ulaganja.

Dapače, mišljenja o tome jesu, a i bit će i dalje, vrlo podijeljen­a. Svatko si računa rizik investicij­e u odnosu na sebe pa je i logično da koliko ima ljudi toliko će biti i mišljenja. Primjer Mate Rimca i Rimac Automobila tu nimalo ne odskače. Ono što je problem, a rezultat je nedovoljne edukacije investitor­a i institucij­a, da se o ulaganju u jednu takvu tvrtku razgovara na razini simpatija i antipatija.

Kad dođe do ulaganja u startupe ili tvrtke s velikom vizijom i ambicijama treba što više znanja i zato se nadam da će edukacije investitor­a postati nešto uobičajeno i sveprisutn­o. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia