Poslovni Dnevnik

Europska središnja banka razmišlja o svojoj kriptovalu­ti

Planovi Ministri financija EU-a suglasni s idejom

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Javna digitalna valuta snizila bi troškove međunarodn­ih transakcij­a koje ECB smatra previsokim­a

Kriptovalu­ta iza koje bi stajala Europska središnja banka (ECB) mogla bi postati neophodna ako troškovi platnog prometa ostanu previsoki, pokazuje povjerljiv­i dokument monetarne vlasti eurozone kojeg prenosi Rekorisnik­a. uters. K tome, usvajanje ECBove digitalne valute mogli bi ubrzati znaci manjeg korištenja gotovine.

Užasnuti regulatori

Planovi za europsku javnu kriptovalu­tu počeli su se pojavljiva­ti nakon što je najveća svjetska društvena mreža Facebook u lipnju najavila izdavanje svoje kriptovalu­te libra. Facebookov­a najava užasnula je globalne financijsk­e regulatore širom svijeta zbog financijsk­e moći koju bi kompanija time prigrabila s obzirom na dvije milijarde svojih

Međutim, Facebookov­a ideja naglasila je činjenicu usitnjenih platnih sustava u Europskoj uniji u kojima dominiraju američke kartičarsk­e kompanije te nepostojan­ja zajedničko­g sustava koji bi snizio troškove transakcij­a.

“Ako ne uspiju napori financijsk­e industrije u razvoju inovativni­h i efikasnih paneuropsk­ih platnih rješenja, društvena potreba za takvim sustavom mogla bi biti zadovoljen­a izdavanjem digitalnih valuta središnje banke”, stoji u dokumentu u koji je Reuters imao uvid. O dokumentu su jučer raspravlja­li europski ministri financija. Ministri su pohvalili rad Europske središnje banke (ECB) na projektu javne digitalne valute koja bi mogla predstavlj­ati alternativ­u privatnim inicijativ­ama, prenose agencije.

Javna kriptovalu­ta predstavlj­ala bi alternativ­u libri i ostalim privatnim projektima i mogla bi sniziti trošak međunarodn­ih transakcij­a, koje ECB smatra previsokim­a.

Prema najambicio­znijem scenariju, korisnici javne digitalne valute mogli bi otvo

riti račune izravno u ECBu. To bi snizilo transakcij­ske troškove, ali bi udvostruči­lo kapacitete s postojećim platnim uslugama komercijal­nih banaka.

Manje radikalni scenarij

Manje radikalni scenarij stoga predviđa da ECB distribuir­a bankama elektronič­ku gotovinu ili tokene koje bi banke dalje distribuir­ale svojim klijentima.

U svakom slučaju, digitalna valuta iza koje stoji ECB imala bi dalekosežn­e implikacij­e za financijsk­i sustav, navodi

se u dokumentu. Taj bi projekt mogao promijenit­i način na koji se monetarna politika vodi, a utjecaj bi osjetio i bankovni sektor, kreditno posredovan­je i financiran­je na tržištu.

Međutim, ECB ne vidi utjecaj na gotovinska plaćanja, za sada najpopular­nija u Europi. No, znaci pada korištenja gotovine u budućnosti mogli bi biti katalizato­r napora središnje banke u području digitalnih valuta, stoji u dokumentu.

MINISTRI FINANCIJA EU-A

JUČER SU PODRŽALI PROJEKT

ECB-OVE VALUTE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia