Poslovni Dnevnik

Premijer zadovoljan rastom, gospodarst­venici žele više

Vujčić: Monetarna politika više nema prostora za antikrizne mjere

- ✑ MARINA ŠUNJERGA/VL marina.sunjerga@vecernji.net

Premijer vjeruje da ćemo nastaviti s rastom bržim od prosjeka razvijenih članica Europske unije

Kuda ide Hrvatska i njezino gospodarst­vo u idućoj godini rasprava je, a povodom prvog hrvatskog izdanja The Economista, koja je jučer u Zagrebu okupila politički i gospodarst­veni vrh.

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je u fokusu iduće godine predsjedan­je Vijećem EU te pripreme za uvođenje eura, ali i poručio da su gospodarsk­i izazovi za Hrvatsku povezani s predvidlji­vim usporavanj­em rasta na globalnoj razini i stagnacijo­m rasta u EU. Ipak, premijer vjeruje da ćemo nastaviti s rastom bržim od prosjeka razvijenih članica EU.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić bio je konkretnij­i pa je istaknuo da očekuje rast BDPa od oko 3% i iduće godine, ali je upozorio da se rast temelji na domaćoj potrošnji koja je, pak, pod pritiskom izazova gotovinski­h kredita i brzog rasta cijena nekretnina.

'Država spremnija na krizu'

Država je, kaže, spremnija na krizu 2008., ali mora i dalje stvarati prostor za antikrizne mjere kroz fiskalni sustav, jer monetarna politika više nema manevarsko­g prostora. Gospodarst­venici, za razliku od premijera, smatraju da stopa rasta nije dovoljna da bi se smanjilo zaostajanj­e za standardom bogatih zemalja.

“Da bi se odlijepila od dna Hrvatska mora i može imati rast od pet posto, a da bismo njega realiziral­i nužne su reforme sustava i korištenje potencijal­a i rente koju imamo”, istaknuo je Dragan Kovačević, predsjedni­k Uprave Janafa koji problem vidi u činjenici da se

DA BI SE ODLIJEPILA OD DNA HRVATSKA MORA I MOŽE IMATI GSPODARSKI RAST OD PET POSTO, PORUČUIO JE PREDSJEDNI­K UPRAVE JANAFA DRAGAN KOVAČEVIĆ

gospodarst­vo previše oslanja na rentnu ekonomiju. Tako, dodaje, imamo 12 do 13 milijardi eura aktivnosti samo od turizma i jaku poljoprivr­edu, što je također jedan od oblika rentne ekonomije.

'Kobno oslanjanje na rentu'

Na tom je tragu i predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore Luka Burilović koji kaže da se moramo okrenuti globalnom tržištu, kao i zaboraviti državu kao klijenta, čiji je udio u BDPu prevelik. “Trebamo odmak od javnog i rentijersk­og prema privatnom i inovacijam­a”, poručio je.

Turizam, vodeći hrvatski sektor s 20-ak posto udjela u BDPu, iduće će godine biti uspješan, a Veljko Ostojić, čelnik Hrvatske udruge turizma ne očekuje probleme ni pad dolazaka zbog Brexita. ❖

 ??  ??
 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Guverner HNB-a Boris Vujčić
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Guverner HNB-a Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia