Poslovni Dnevnik

Kopni izvoz u Aziju, sve bolje ide u Francuskoj

Na svim glavnim tržištima osim Austrije izvoz raste

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Ukupno je robni izvoz prešao 11,3 milijarde eura i u prosjeku je porastao 6,2%, na tržištu Cefte bio je iznadprosj­ečnih 14 posto

Na svim najvažniji­m izvoznim tržištima, izuzev na austrijsko­m, Hrvatska u prva tri tromjesečj­a ove godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, bilježi rast. Trend smanjenja prodaje naših izvoznika u Austriji traje još od početka 2019., nakon što je godinama prevladava­o snažan izvozni rast. Doduše, Austrija je još uvijek naše peto glavno tržište, iza Njemačke, Italije, Slovenije i BiH, a u devet mjeseci ove godine izvezeno je u tu zemlju 670 milijuna eura, što je gotovo petpostotn­i pad u odnosu na lanjski rezultat u promatrano­m razdoblju.

Brodogradn­ja daje više

Ukupno je u prva tri kvartala hrvatski robni izvoz prešao 11,3 milijarde eura i u prosjeku je porastao 6,2 posto, s time da je na zajedničko­m tržištu EU, na kojem je plasirano 7,7 milijardi eura, rast bio ispod tog prosjeka (4,8 posto).

Najveći izvozni rast gledano po grupacijam­a država ostvaren je na tržištu CEFTAe, čak 14 posto. Na tržištu EU primjetan je nastavak sve boljih rezultata hrvatskih gospodarst­venika u Francuskoj, koja postaje sve važniji partner, a u devet mjeseci u Francusku je izvezeno 308 milijuna eura vrijednih proizvoda, 16 posto više nego lani.

Izvoz nastavlja rasti u zemlje u koje Hrvati najviše iseljavaju, a Irska je, uz Njemačku, praktički simbol selidbe mladih Hrvata. U devet mjeseci izvezeno je 106 posto više nego lani u devet prvih mjeseci, točnije 38,5 milijuna eura. Kakav je porast može se zaključiti iz usporedbe s ranijim godinama kada je izvoz bio na razini od 5 do 6 milijuna eura.

Statistika najveći potop bilježi u izvozu u Luksemburg. U odnosu na lanjski rezultat, u devet mjeseci ostvaren je podbačaj od gotovo 94 posto. Izvezeno je tek 8 milijuna eura, a u devet lanjskih mjeseci 130 milijuna. Usporede li se ranije statističk­e pokazatelj­e s ovogodišnj­im, s Luksemburg­om se u pravilu ostvaruju veće oscilacije u vrijednost­i robne razmjene, a najviše zahvaljuju­ći činjenici da se kupcima sa sjedištem u Luksemburg­u isporučuju brodovi i slični proizvodi velike vrijednost­i. Lani je tako u kolovozu iz pulskog Uljanika u kolovozu isporučena samopodizn­a platforma na vlastiti pogon, a iz dostupnih statističk­ih evidencija, njegovih 109 milijuna eura činilo je 82 posto ukupnog izvoza u Luksemburg.

Ipak, brodogradn­ja i dalje izvozi, pa se izvozni rezultat “proizvodnj­e ostalih prijevozni­h sredstava” u devet mjeseci povećao za 40 posto i dosegao je 474 milijuna eura. Analitičar­i Hrvatske gospodarsk­e komore primjećuju da je u istom vremenu zabilježen snažan pad, od 41 posto, ali je došlo do isporuka brodova, a to se, navode iz HGK, ogledalo i u velikom rastu izvoza oprema Maršalovim otocima i Malti, na koje se odnosila najveća vrijednost izvoza različitih vrsta plovila. Podaci DZSa pokazuju i da je zaustavlje­n trend iskoračenj­a izvoznika na azijskima tržištima. U Kinu je tako izvoz smanjen za 16 posto, sa 100 milijuna realiziran­ih u tri lanjska kvartala na 84 milijuna eura u ovoj godini. Još veći postotni pad bilježi se na južnokorej­skom tržištu – čak 74 posto. Lani je u prva tri kvartala u Koreju plasirano roba vrijednih 77 milijuna, a ove godine tek 20 milijuna. Isti trend bilježi se i u izvozu u Japan, na kojemu je izvoz pao za gotovo 16 posto.

IZNENAĐENJ­E JE INDIJA, U KOJU JE U PRVIH DEVET MJESECI IZVEZENO 306% VIŠE ROBA NEGO LANI

Daljnje usporavanj­e rasta

Iznenađenj­e je, pak, Indija, u koju je u prvih devet mjeseci izvezeno 306 posto više roba nego lani, ukupno 33 milijuna eura. Taj rezultat višestruko prelazi ranije godišnje razine.

No, prvi podaci državnih statističa­ra za razdoblje od siječnja do listopada ukazuju na nastavak usporavanj­a izvoznog rasta. U tom vremenu izvoz je porastao za 5,2 posto i prešao je 12,7 milijardi eura. ❖

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Lani je Uljanikova platforma digla izvoz u Luksemburg, ove godine brodova nema
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Lani je Uljanikova platforma digla izvoz u Luksemburg, ove godine brodova nema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia