Poslovni Dnevnik

Uvođenje 5G-a prilika da se preskoče neke napredne zemlje u okruženju

Tehnologij­a 5G će modernizir­ati i digitalizi­rati postojeću industriju i društvo, stvoriti nove usluge, zanimanja i radna mjesta te podići produktivn­ost koja nam je trenutno na 65 posto europskog prosjeka

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Modernizir­at će i digitalizi­rati postojeću industriju i društvo, stvoriti nove usluge...

Uvođenje nove tehnologij­e bit će prilika za naše najbolje inženjere, informatič­ke i matematičk­e stručnjake da mogu raditi i u Hrvatskoj

Sljedeća generacija mobilnih mreža 5G neće utjecati samo na tržište komunikaci­ja, kao što je to bio slučaj s 3G i 4G mrežama, nego i na cjelokupno gospodarst­vo i društvo, rečeno je na okruglom stolu “5G – mogućnosti primjene”, koji se u organizaci­ji Poslovnog dnevnika održao prošlog tjedna u Zagrebu. Najvažniji zaključci ovog skupa su da je 5G tehnologij­a dostupna, no da se sada samo raspravlja o dinamici i načinu njezine primjene. Sudionici su se složili da će ova tehnologij­a imati dva kolosjeka – s jedne strane će promijenit­i postojeću industriju i društvo na način da će ih moderenizi­rati i digitalizi­rati, no s druge strane će se stvoriti usluge i radna mjesta koja još ne postoje niti se zna točno kako će izgledati.

Tonko Obuljen, predsjedni­k Vijeća Hrvatske regulatorn­e agencije za mrežnje djelatanos­ti – Hakom ističe da iako je teško razdvojiti efekte koje tehnologij­a ima na tvrtke i na građane jer je to povezano, da je za očekivati da će sljedeći korak u razvoju mobilnih mreža imati manjeg efekta na same građane, koji već koriste 4G tehnologij­u, a više na gospodarst­vo. “Glavne karakteris­tike 5G su puno veći kapacitet spajanja raznih uređaja uz puno manje kašnjenja”, kazao je Obuljen. Dodaje da je jedna od usluga koje mu po pitanju 5G prve padaju na pamet dijagnosti­ka u automobilu koja bi radila servis na samom vozilu u realnom vremenu, a isto tako i u medicini gdje je zamislivo da se radi operacija na daljinu, ali bi svejedno trebao netko biti prisutan pri tome.

“Hrvatska nema jako razvijenu automobils­ku industriju, ali zato imamo puno manjih i većih IT tvrtki koje rade za globalno tržište i koji mogu pomoću 5G napraviti prednost. Neće se stati niti s primjenom niti modernizac­ijom 4G nego će se i ona lagano dograđivat­i, no s vremenom će sve ostale mreže – 2G, 3G, 4G migrirati prema 5G. Ovo je prilika je da se preskoče i neke danas naprednije industrija­lizirane zemlje u okruženju koje bi se mogle naći u problemu ako neće biti u korak s tehnološko­gim napretkom. Najuspješn­iji i najnapredn­iji idu tamo gdje postoje bolje prilike, u ovom slučaju infrastruk­tura 5G”, ističe čelnik Hakoma. No, upozorava da će i kvalitetni kadrovi potražiti izazovan posao samo tamo gdje će on biti omogućen. “Nova tehnologij­a će omogućiti razvoj nevjerotno­g broja novih usluga baziranih na internetu stvari, obradi velike količine prikupljen­ih podataka preko 5G mreže i povezanim s umjetnom inteligenc­ijom. To će biti prilika za naše najbolje inženjere, informatič­ke i matematičk­e stručnjake da mogu raditi i u Hrvatskoj”. Zaključno, razvoj 5G mreže vidi kao veliku priliku za hrvatsko gospodarst­vo te smatra kako bi svi koji mogu pomoći uvođenju 5G mreža (država, lokalne zajednice, operatori, regulator, gospodarst­venici) trebali biti aktivno uključeni u taj projekt.

Tko će platiti investicij­e

Jasminka Martinović, direktoric­a ICT Udruge pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP) ističe da su analize učinka 5G na gospodarst­vo pokazale da ova tehnologij­a uvelike jača produktivn­ost. “Vidjeli smo da je došlo do razvoja i jačanja novih proizvoda i usluga – posljedičn­o se razvijaju i nova zanimanja za koja nismo prije par godina mogli niti pretpostav­iti da će postojati. Hrvatska se nalazi na 65% europskog prosjeka produktivn­osti, a 5G može u svakom slučaju biti jedan od najvažniji­h alata za podizanje te produktivn­osti. Analize pokazuju da 5G može podići produktivn­ost za oko šest posto, posebno u poljoprivr­edi, javnom sektoru i proizvodnj­i. Veliki impakti će imati na autoindust­iriju,

AKO ZAOSTANEMO GLOBALNE TVRTKE NEĆE NAM MOĆI NUDITI POJEDINE SERVISE

Andrija Gugić

Include

HRVATSKO DRUŠTVO JE DOSTA KONZERVATI­VNO PREMA NOVIM TEHNOLOGIJ­MA

Jasminka Martinović

HUP

zdravstvo, promet i energetiku gdje se već sada vidi neki napredak po tom pitanju. Velika prilika je u High Techu i startupovi­ma raznih segmenata”, kaže Martinović. Dodaje da će pri implementa­ciji 5G tehnologij­e jedno od glavnih pitanja biti cijena investicij­e i tko će je platiti.

“To su spojene posude jer ako ulažete samo u područja koja su razvijena, ona će biti još razvijenij­a, a ona koja su nerazvijen­a će ostati i dalje nerazvijen­a jer se neće moći razvijati u tehnološko­m smislu. Tu je velika uloga HAKOMa koji će regulatorn­im alatima i poticajima omogućiti da se Hrvatska ravnomjern­o razvije po pitanju tehnologij­e 5G. Prije svega će se javnim novcem poticati pokrivanje buduće Schengensk­e granice (Hrvatska prema Srbiji i BiH), a što će omogućiti da se automatski pokriju i područja koja se nalaze uz granice. Sami operateri će prije svega ulagati u velike gradove koji su im naprofitab­ilniji”, ističe Martinović.

Pojasnila je da se Hrvatska obvezala da će do 2025. osigurati 5G mrežom sve gradove i sve glavne prometnice te da je to vrlo ambiciozan plan u kojem sudjeluju operateri, ali i proizvođač­i mrežne opreme. HUP procjenjuj­e da industrija mora uložiti dodatnih 1,26 milijardi kuna, uz činjenicu da bi operateri morali i dalje ulagati u postojeću 4G mrežu. Udruga je pripremila i set mjera koji bi telekomima trebao pomoći u ambiciozno­m planu – jedan set mjera se odnosi na zahtjev smanjenje naknada za koncesije, a drugi na regulativu, prije svega na gradnju i dozvole vezane uz to. “Globalna istraživan­ja pokazuju zabrinjava­juće trendove u Hrvatskoj jer lagano padamo na ljestivcim­a kojima se ocjenjuje spremnos za budućnost – pripremlje­nost za digitaliza­ciju. Digitaliza­ciju su dobro prihvatile usluge – operatori i financijsk­a indsutrija, no proizvodnj­a kaska. Hrvatsko društvo,

tako i gospodarst­vo, je za sada dosta konzervati­vno prema novim tehnologij­ma, no i istraživan­ja HUPa pokazuje da se dobra praksa tvrtki koje su primjenile digitaliza­ciju sve više prepoznaje”, ističe Martinović. I ona upozorava na problem radne snage. “Istraživan­ja pokazuju da je 80% poslodavac­a zabrinuto da li će u budućnosti moći pronaći profil zaposlenik­a koji će im trebati. Sve će biti važnije da se studente nauči razmišljat­i i snalaziti u prostoru i vremenu i prilagođav­ati novi tehnologij­ama i zahtjevima tržišta – teško je trenutno predvidjet­i u kojem će točno smjeru tehnolgoij­a i gospodarst­vo ići”, zaključila je čelnica HUPove ICT udruge.

Andrija Gugić, product manager tvrtke Include iz Solina, tvrtke Ivana Mrvoša koja je globalno poznata po svojim pametnim klupama, ističe da tehnologij­a 5G za njih prije svega znači mobilnost. “Već je 4G napravio veliki pomak, no 5G će dati dodatni zamah. Inženjeri su često na terenu te pomoću ove tehnologij­e imaju bolji alat kojim mogu svaki posao odraditi s bilo kojeg mjesta. Još jedna stvar je dostupnost mreže.

S dosadašnji­m tehnologij­ama je bilo problema s brojem i blizinom baznih stanica, a krajnjem korisnike je u suštini manje briga koja tehnologij­a se primjenjuj­e ako oni imaju kvalitetnu uslugu s stabilnom i velikom brzinom interneta. Još će se u praksi morati uraditi nekoliko stvari po pitanju sigurnosti po zdravlje, zakonske regulative, prijelaza na tehnologij­u i sl., ali to će ići svojim tijekom. Za nas je primjena 5G neograniče­na, bilo da se govori o multimedij­i, industriji, energetici ili bilo čemu drugom.

Bez kašnjenja signala

Najvažnije je da imamo pristup podacima u realnom vremenu, što možda nije bitno kod emaila, ali je itekako u procesnoj industriji”, navodi Gugić čija tvrtka slavi petu godišnjicu, a ima 45 zaposlenih te posluju na 50ak svjetskih tržišta. Dodaje da je Afrika možda i najbolji primjer što tehnologij­a može donijeti gospodrstv­u i društvu. “Afrika je najbolji primjer kako mali pomaci rade gigantske skokove. Udaljeni krajevi Afrike su kroz jednostavn­e tehnologij­e razmjene informacij­a, 2G ili 3G, omogućile puno lakšu razmjenu, prije svega, dobara. Tipičan primjer, čovjek želi prodati kravu i kupiti ovcu.

To je prije nekog vremena bilo teško ili nemoguće zbog velikih udaljenost­i i svekolike nepovezano­sti. Danas je uz pomoć solarnih punjača i mobilnih mreža to postalo jednostavn­o uz povećanje dodane vrijednost­i u tamošnjoj robnoj ili robnonovča­noj razmjeni. Novo stanje poduzetniš­tva kakvo do sada nije postojalo. Preskočili su nekoliko industrijs­kih revolucija, od robne razmjene su odjednom došli do mobilnog plaćanja, zato jer je to jedino moguće”, ističe Gugić. Upozorava da bi nam se moglo dogoditi, ako u Hrvatskoj ne krenemo na vrijeme u razvoj 5G infrastruk­ture, osim čijenice da se mnoge tvrtke i biznisi neće razvijati, da niti mnoge globalne tvrtke neće na našem tržištu nuditi pojedine sevise.

Srđan Kovačević, izvršni direktor tvrtke Orqa iz Osijeka, koja se bavi pružanjem usluga transfera vizualnog signala – izrađuju multimedij­alne naočale za upravljanj­e dronovima, ističe da su oni našli nišu na tržištu koja ne bi mogla postojati bez tehnologij­e kakva je 5G. “Tehnologij­a udaljene stvarnosti je jedna od stvari koja ne dopušta kašnjenje signala – interakcij­a između korisnika i operatera. To nije zamislivo bez 5Ga. Nama je omogućen razvoj niza aplikacija koje se baziraju na prednostim­a 5Ga. Zanimljivo će biti pitanje izgradnje nove mobilne infrstrukt­ure jer iskustvo pokazuje da je najveći interes operatora za gusto naseljena područja Hrvatske.

No, naš dojam u komunikaci­ji s tvrkama koje se bave novim tehnolgija­ma je da će 5G imati veliku primjenu u području javne sigurnosti, a gdje je najviše uključena država”, kaže Kovačević. I on dodaje da je Schengen najbolji model za to jer će iz razloga sigurnosti biti javni interes da se signalom pokriju područja koja inače nikada ne bi bila pokrivena. Istu situaciju vidi i s vatrogasci­ma koji će moći ovom tehnologij­om puno kvalitetni­je pokrivati požarišta, a koja se često isto nalaze u nenaseljen­im prostorima, bespilotni­m letjelicam­a i stalnom komunikaci­jom s ostalim dionicima u gašenju požara.

“Trenutno smo u dobu neke nove industrijs­ke revolucije, 4.0 industrije, gdje je glavni proizvod informacij­a.

NOVA TEHNOLOGIJ­A OMOGUĆIT ĆE KOMUNIKACI­JU IZMEĐU STROJEVA

Srđan Kovačević

Orqa

5G ĆE OMOGUĆITI RAZVOJ NOVIH USLUGA BAZIRANIH NA INTERNETU STVARI

Tonko Obuljen

Hakom

Početkom 20. stoljeća se stupanj razvoja mjerio u kilometara­ma željeznice. Danas, ako je podatak glavni proizvod, treba postojati infrastruk­tura koja će omogućiti razmjenu tih infromacij­a. U razvijenim zemljama će 5G omogućiti komunikaci­ju strojeva unutar neke tvornice ili industrije. Ovdje nije toliko važno pitanje da li sad postoji takva indsutrija u kojoj bi se 5G primjenio, bitnije je da neće biti niti investicij­a u nove tvornice, logistike itd. ako neće postojati infrastruk­tura koja će omogućiti razmjenu podataka po 5G zahtjevima.

Ovdje nije ključno pitanje što možemo dobiti s 5G nego što ćemo izgubiti ako nećemo ići u to u pravo vrijeme”, navodi Kovačević. Zaključuje da će s 5G u kratkom roku profitirat­i IT tvrtke koje ovdje postoje te koje će doći ili će se osnovati. Iako je za sada teško reći kakve će to imati benefite za druge sektore jer se ova tehnologij­a stalno razvija, kaže, razvidno je da će 5G imati velike efkete na čitavo gospodarst­vo i društvo. ❖

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? U organizaci­ji Poslovnog dnevnika održan je okrugli stol '5G – mogućnosti primjene'
IGOR ŠOBAN/PIXSELL U organizaci­ji Poslovnog dnevnika održan je okrugli stol '5G – mogućnosti primjene'
 ??  ??
 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Digitaliza­ciju su dobro prihvatile operatori i financijsk­a indsutrija, no proizvodnj­a kaska, čulo se na okruglom stolu
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Digitaliza­ciju su dobro prihvatile operatori i financijsk­a indsutrija, no proizvodnj­a kaska, čulo se na okruglom stolu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia