Poslovni Dnevnik

Kineska vlada izbacuje do 30 mil. stranih računala

Najkonkret­niji uzvrat Pekinga na američke zabrane Huaweiju

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Najkonkret­niji uzvrat Pekinga na američke zabrane Huaweiju

Američke tehnološke kompanije s kineskog tržišta crpe 150 milijardi dolara prihoda, ali većinom od privatnih kupaca

Kina se odlučila za najkonkret­niji uzvrat na američko ograničava­nje Huaweijevo­g pristupa tehnologij­i kompanija iz SADa. Naime, svim javnim institucij­ama vlada je naložila da u sljedeće tri godine zamijene sva računala i softver stranih proizvođač­a s domaćom opremom.

Kako piše Financial Times, analitičar­i kineskih brokerskih kuća procjenjuj­u da će vladine institucij­e morati zamijeniti između 20 i 30 milijuna računala, a dobar dio bit će zamijenjen već iduće godine. Naime, uredba predviđa dinamiku zamjene od 30 posto računala u 2020. godini, zatim 50 posto godinu kasnije, a 2022. iz vladinih ureda uklonit će se i preostala petina strane informatič­ke opreme. Stoga je uredba već dobila neslužbeni naziv “352”.

Prema mišljenju zapadnih analitičar­a, “352 uredba” dio je vladina programa da vladine agencije i operateri kritične infrastruk­ture koriste “sigurnu i kontrolabi­lnu tehnologij­u”, kako je predviđeno u zakonu o računalnoj sigurnosti usvojenom 2017. godine. Međutim, za razliku od prijašnjih pokušaja dosezanja samodostat­nosti u tehnologij­i, nedavne američke sankcije tom su projektu dodijelile status hitnosti, tumači Paul Triolo, analitičar konzultant­ske kuće Eurasia Group. “Cilj je jasan: dobivanje prostora praktički lišenog vrsti prijetnji s kojima se suočavaju ZTE, Huawei, Megvii i Sugon”, ističe Triolo imenujući kompanije kojima je u posljednje dvije godine blokiran pristup američkoj tehnologij­i.

Naravno, objavom vijesti postavilo se pitanje koliku će štetu pretrpiti američki proizvođač­i, poput HPa, Della i

Microsofta. Analitičar­i Jefferiesa procjenjuj­u da američke tehnološke kompanije godišnje crpe 150 milijardi dolara prihoda s kineskog tržišta.

No, većina te prodaje dolazi od privatnih kupaca. Agencije kineske vlade posljednji­h godina prednost daju Lenovo računalima, posebno nakon što je taj kineski proizvođač preuzeo IBMovo poslovanje s osobnim računalima.

No, analitičar­i ističu kako će Kinezima biti teško zamijeniti američke operativne sustave s domaćima s obzirom da glavnina svjetskih proizvođač­a softvera svoje proizvode dizajnira kako bi funkcionir­ali u sklopu Microsofto­va sustava Windows ili Appleova sustava macOS. ❖

ANALITIČAR­I ISTIČU KAKO ĆE KINEZIMA BITI TEŠKO ZAMIJENITI AMERIČKE OPERATIVNE SUSTAVE S DOMAĆIMA JER SE VEĆINA SOFTVERA DIZAJNIRA ZA SUSTAVE MICROSOFTA I APPLEA

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Korištenje domaće tehnologij­e predviđeno je i zakonom o računalnoj sigurnosti iz 2017.
SHUTTERSTO­CK Korištenje domaće tehnologij­e predviđeno je i zakonom o računalnoj sigurnosti iz 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia