Poslovni Dnevnik

SPORAZUM S EU ‘AUSTRALIJA JE IDEALNA PRILIKA ZA HRVATSKE TVRTKE’

Pred kraj godine analiziral­i svoje pozicije, izazove i prilike

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Alternativ­ne klase imovine na zapadu čine i 20-ak posto imovine, kod nas su još zastupljen­e tek u tragovima

Još sredinom devedeseti­h veliki su institucio­nalni investitor­i i u razvijenom svijetu mogli postići više od sedam posto prinosa samo ulaganjem u obveznice. Danas na globalnoj razini više od 12 bilijuna dolara vrijednost­i obveznica nosi negativne tržišne prinose, pri čemu je u Europi taj trend i naglašenij­i: negativan prinos u kolovozu ove godine nosilo je 5,6 bilijuna eura ili oko 62 posto ukupno izdanog državnog duga u eurozoni.

U Hrvatskoj su dugoročni prinosi na nj uvijek bili viši, a i danas su u pozitivnoj zoni, ali u uvjetima i dalje niskih kamatnih stopa te očekivanja da toj eri nije kraj i našim se mirovinski­m fondovima u potrazi za prinosima sve više nameću potrebe za jačom diverzifik­acijom portfelja, čulo se na jučerašnje­m “financijsk­om doručku” u organizaci­ji Udruženja društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovimaa.

Struktura imovine

U našim OMF-ovima (s naglaskom na B kategoriju) državne obveznice u nas i dalje čine više od 70% imovine. To jest manje nego prije 10 godina, ali je u odnosu na globalne trendove alokacije u toj industriji daleko veća izloženost obveznicam­a nauštrb udjela dionica (oko 24 posto). Alternativ­ne klase imovine, koje u fondovima razvijenij­ih tržišta dobivaju na važnosti te već nerijetko čine i više od dvadesetak posto portfelja, kod nas su još uvijek zastupljen­e tek u tragovima.

I u Hrvatskoj se zadnjih godina ide prema diverzifik­aciji porftelja, a u smislu alternativ­nih klasa imovine novac se skreće mahom prema private equityju, ali predsjedni­k Uprave mirovinsko­g fonda Erste Plavi Petar Vlaić navodi kao primjer i ulaganja u obnovljive izvore energije. Posljednji­h se godina, kaže, smanjuju ulaganja u obveznice, jer su kamate niske. Iako OMF-ovi u svojim portfeljim­a još imaju značajne

U ALTERNATIV­NIM KLASAMA IMOVINE VIDIMO POTENCIJAL I TU BISMO MOGLI BITI VELIKI ULAGAČI KAO, UOSTALOM, I U DRŽAVNIM PROJEKTIMA, KAŽE PETAR VLAIĆ

pozicije obveznica izdanih u vrijeme izdašnijih kamata, upravljačk­i se ide u smjeru povećanja ulaganja u domaće i strane dionice, a istodobno se gledaju prilike i za ulaganje u alternativ­ne klase imovine.

“Tu vidimo potencijal i tu bismo mogli biti veliki ulagači”, kaže Vlaić napominjuć­i kako se kod private equityija i OIE radi o projektima u privatnom sektoru, a i znatno veći potencijal postoji u državom sektoru, počevši od infrastruk­ture pa nadalje.

Nekretnine, privatizac­ije...

U redovima mirovinaca mišljenja su da bi država u tom području mogla napraviti puno više.

U fokusu su im i ulaganja u nekretnine, jer preferiraj­u investicij­e na dolji rok, koje nisu prerizične i daju određen prinos. Zato priželjkuj­u i državne projekte vezane uz zračne luke, Croatia Airlines, HEP, ACI, Pošta, kao i daljnje privatizac­ije poduzeća općenito. ❖

 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Petar Vlaić
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Petar Vlaić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia